Valg av UKA-sjef - Lørdag 16. mars

Ukesjefsvalg pleier å være nokså interessante. I hvert fall var det forrige det. Så man kom akkurat tidsnok til å vente i ti minutter på at møtet skulle begynne. Er det forresten noen som vet om illustrasjonen til møtet i Styreprogrammet (s. 30) er en collage, eller noe? Jeg klarer bare ikke å bestemme meg. Noen av hodene har umiskjennelig pre-68'er-sveis, mens andre later til å være personer som fremdeles frekventerer Huset. Man bare lurer.

Men altså. Ti over begynte vi, og takket være diverse valg tok det for en gangs skyld godt over ett minutt å lese opp dagsordenen, selv om damen leste veldig fort. I føljetongen "Tusen måter å stave aperitiff på", ble vi i dag presentert for "apritiff". Humm... Totensk stavemåte? Tjah. I alle fall. Det ble presentert som "Fuge av Grieg og Gaselle av Bissett". Interessant nok i seg selv, så man var i god stemning da pianoet begynte å lage lyder. Etterhvert kom det en fløyte til, og WOOOF! Flashback! Man var straks nesten 20 år tilbake i tiden, Vibeke Sæther satt på en vippehuske i klovnekostyme og gjorde merkelige bevegelser med armene, før vi fikk se en film om hvordan hvit sjokolade blir laget i Nederland. Relativt skummelt.

Man fikk ikke summet seg igjen før et godt stykke ut i finansstyreprotokollen, og det eneste man egentlig fikk med seg er at nå legges årsberetning og regnskap for 1995 frem, og vi ser på situasjonen med dyp bekymring. Kjøp mer øl, alle sammen. Og så er Samfundet bedt om å stille som offisiell After-Ski-arrangør til Ski-VM til neste år. De to punktene burde det gå greit å kombinere.

Men så var dagens fest og moro over, og vi gikk over til prosessen med å skaffe Samfundet overskudd i 1997. Ketil Brydøy holdt en innledning hvor hovedbudskapet nok var at selv om ingen er perfekte, så ER det de pene menneskene som får de sjefsjobbene. Kan noen si det til Bill Gates? Eller Spjøtvoll? Ellers var det mye blablabla med noen morsomme poenger underveis. For eksempel er det slik at bak enhver stor mann står det en minst like stor kvinne. Som trolig banker ham opp av og til. Hva vet man? Nå har det i alle fall blitt sånn her i landet at en tredjedel av alle som tar kontakt med krisesentre er menn. Muligens en sunn utvikling.

Så var det presentasjon av kandidatene. En var en slags Dag Skillestad fra Ski, som går 4. maskin og visst har tenkt å fortsette med det i en god stund fremover. Dyster fortid som student på TIH. Dagens adjektiv fra ham var "vann-vittig". Han var vert under Uka93 og funk i 95. Det viktigste for ham var å få frem gjøglergleden blant de som arbeidet med Uka, og det var veldig viktig å tenke fremover på kommende Uker også. Uhm. Og han snaaaakket veeeeldig saaaakte. Hvis han hadde vunnet ville det trolig blitt Uka-98. Han ble imidlertid ferdig etter å ha avsluttet med at HAN ville i hvert fall bli fornøyd, hvis vi stemte på ham. 11 minutter.

Neste kandidat var Torbjørn Krøvel. Drammenser... Som om ikke det var nok, så går han 2. data. Uhm. På NTH, selvfølgelig. Ukesjefskandidater kommer fra NTH. Generelt. Hittil hadde han hatt en pang-karriere som billettsjef i 1995. Han ville gjerne videreføre tradisjoner og funkevelferden, samt sikre Samfundets økonomi, hvis det fremdeles er mulig. Videre hadde han breeed erfaring innen organisasjon i skolesammenheng. Det betyr trolig at han har bestått både Samfunn og Bedrift I og II. Hva fikk du? 8 minutter og 21 sekunder, et halvt minutt etter skjema.

Den kvinnelige kandidaten var Liv Brekkenes, 3. biofysikk, tror jeg. Hun var blestedame i forrige Uka, og benyttet anledningen til å holde et foredrag om Uka's historie fra øh... 1917 til i dag, eller noe. Uka 97 blir et ledd i lenka gjennom verdenskrig blablabla tusen år blablabla. Greit nok. Pangsaker var medlemsrabatt på Uka-arrangement, engasjere de mindre skolene enda mer og å ha flere arrangementer for funker. Hun sa også noe slikt som at hun vurderte flere "arrangementer som nødvendigvis ikke er annonsert på forhånd", uten at vi egentlig brukte resten av kvelden på å lure på hva hun kan ha ment med det. 9 minutter og 15 sekunder.

Siste mann ut var Simen Syrrist, som jeg hadde sterkt mistenkt for å gå avdeling 9, inntil han fortalte at han går 2. maskin. 22 år og Moss. Står telemark på idéell basis, ofte. Han vil ha goder til funkene, for det er de som ER Uka. De skal få både førsterett og lavere priser på billetter til Uka. Uhm. Så sant det er greit, økonomisk sett, selvfølgelig. Og så vil han styrke konsertprofilen, særlig ha mer klassisk, for eksempel Jan Garbarek. Sa han. Fyren virket veldig frempå, hadde allerede snakket med direktøren for 1000-årsjubileet for å sikre Uka internasjonal profilering. *Shrug* Trolig visjoner om endeløse rekker av japanske pakketurister som tar bilder av Ukesjefen fra alle vinkler. Og så ville han flytte sirkusteltet til fengselstomta, for da går ikke folk hjem etter konsertene. Eller noe. 11 minutter og 53 sekunder etter at han startet oppdaget jeg at jeg satt midt i kameratflokken hans, for de klappet veldig da han sa "Takk".

Vi fikk pause for å tenke ut noen ufattelig lure spørsmål til kandidatene.

Da man fortsatte etter pausen oppdaget man at det var nok flere som hadde mistet fatningen på grunn av Vibeke Sæther. I alle fall hadde vi hoppet over politisk 5-minutt. Teater-Fredrik syntes det var dumt at ingen av gjengene på Huset hadde klart å stille en kandidat til Ukesjefs-valget. En annen lette etter folk til neste Styre, stakkars. De manglet opptil flere folk, se andre postinger på unit.samfundet. Men men. Er det noen som vil ha ledende stillinger der, så er det bare å suge seg fast i ham, som han sa. Visstnok en vanlig talemåte på hans kanter. Kremt.

I utspørringen av kandidatene var som vanlig SIT veldig tidlig ute og ville vite om det var viktigst å tjene penger eller å ha kunstnerisk frihet til å sette opp merkelige stykker som kanskje ingen har lyst til å se. Pussig nok ba de ikke om å få Knaus til garderobe eller noe. Så var det noen som spurte om AVH-senteret skulle trekkes inn i UKA. Gøte Toftaker fra Dronning Maud sa at folk derfra burde bli utnyttet bedre, og dessuten er Uka snart så dyr at man ekskluderer studenter fra å gå på arrangementene. Noen lurte på om Simen syntes det var lurt å stille uten noen erfaring fra Huset. Brant han virkelig for Uka-saken, eller var dette bare noe som ville ta seg godt ut på CV'n hans?

Alle hadde trukket frem 1000-årsjubileet som en spesiell grunn for at Uka ville få mye oppmerksomhet, men hadde noen tenkt over om Uka kanskje ville drukne i alt det andre som skjer i Trondheim? Og så er det jo Isfit om våren. Og hvordan kunne Simen love en vanvittig morsom revy?

Enda en fyr kom og sa at det er ufattelig viktig å trekke mindre skoler med på Uka. Stakkars Andreas spurte om hvordan de enkelte ville takle situasjonen å være ukesjef, "Er dere kompatible til dette?". Sukk. Degenereringen av det norske språk er på stor fremmarsj, også utenfor Njus. Christian Ringstad lurte på om kandidatene kunne være kyniske og si nei når det var nødvendig. Det kunne noen av dem, hvorav Dag var klart mest overbevisende. Andre hadde tenkt å ansette kyniker-ansvarlige til denslags.

Nok en gang kom Gøte og trakk frem at de små skolene må sterkere inn i bildet. *Gjesp* Jeg tror egentlig at den delen av studentmassen som ikke gidder å gå på Samfundet, blant annet fordi det ikke er flipperspill der, er vel så stor som de små skolene til sammen. Ottar Birkeland mente man kunne engasjere flere studenter i UKA ved å arrangere konkurranser. Kanskje for eksempel barte-VM.

Vi avsluttet mer eller mindre med at Frank H. fra Teknikus lurte på hvordan man ville trekke inn de små skolene, og organene som finnes der. Vel. Nok om det. Ingen ga særlig gode svar, og ingen svarte særlig forskjellig fra de andre. Såh. Umulig å velge. Men vi valgte likevel.

Mens tellingen av stemmene foregikk godkjente vi noen statutter for Student-TV, unntatt §2, hvor Student-TV ville fått førsteretten til å sende alt som skjer på Samfundet. Det kunne vi ikke godta, for da ville kanskje millioninntektene fra sending av konserter fra Samfundet som kanskje kommer kanskje falle bort, kanskje. Vi valgte også å klappe for å få Olaf Trygve Berglihn til å bli redaktør i Under Dusken neste år. Ingen motkandidat, men i år var det i det minste ikke to som stilte sammen. Dessuten tror jeg vi godkjente Erik Grimsbø som redaktør for Student-TV.

Nok en pause.

Her benyttet jeg anledningen til å stort sett forlate møtet, og godt var det. Ingen hadde fått over 50% av stemmene, så ny valgrunde måtte finne sted, med Simen og Torbjørn som eneste kandidater. Etter å ha brukt ufattelig lang tid på å bli uenige om hvorvidt det skulle være lov å stemme blankt, eller noe, stemte vi igjen. Det var ikke lov å stemme blankt, så det gjorde jeg. Torbjørn vant, men det var skummelt mange blanke stemmer, så man ble enige om å diskutere litt omkring det før møtet ble hevet, og klokka var mange.

Såh. Herved skulle vel alle referathungrige være relativt godt tilfredse.

Ha en ellers fin vår.

Bjørn.


Last modified: Thu May 16 19:51:30 MET DST 1996