GRUBLISER
SOM
MOTIVASJON
I FAGET
MATEMATIKK

UTPRØVD I EN NIENDEKLASSE

SEMESTEROPPGAVE
I
MATEMATIKK

AV
TOVE HÅRSTAD
RUNE KILLI
MONICA REHAUG
1 E

TLH VÅR 1994


INNHOLDSFORTEGNELSE

Innledning..............................................s.1
Definisjoner............................................s.1
Motivasjon..............................................s.2
     Generelt om motivasjon.............................s.2
     Indre motivasjon og differensiering................s.2
     Fagrelatert motivasjon.............................s.3
     IM-motivasjon......................................s.3
          Overraskelse..................................s.3
          Delmålsoppsetting.............................s.4
     UM-motivasjon......................................s.4
Om oppgavetypene: Hva, Hvordan, Hvorfor.................s.5
     Hva................................................s.5
     Hvordan............................................s.5
     Hvorfor............................................s.7
Analyse av noen oppgaver................................s.8
     "En glad pizzagjeng"...............................s.8
     "En glad laks".....................................s.9
     "Far og sønn"......................................s.10
     "Halvparten av det dobbelte".......................s.10
Utprøvelse av de analyserte oppgavene i praksis.........s.12
Konklusjon..............................................s.12
Oppgavesamling..........................................s.13
Fasit til oppgavesamling................................s.17
Litteraturliste.........................................s.18

INNLEDNING

Målet med denne semesteroppgaven er å komme med ideer angående bruk av grubliser, som kan gi økt motivasjon i faget matematikk. Grublisene er matematikkoppgaver med en annen innfallsvinkel enn elevene møter til vanlig i sin matematiske hverdag og de er tilrettelagt slik at de passer til alle elevers faglige nivå. Grublisene kan gjerne introduseres i 1.klasse og de kan benyttes helt opp i videregående skoler. Oppgavene tar sikte på at elevene må resonnere seg fram på en systematisk måte og analysere opplysningene slik at de selv kommer fram til løsningen uten at algoritmen er gitt på forhånd. Grublisene er ikke inndelt i matematiske kategorier, slik som geometri, algebra etc., og de deles ut uavhengig av hvilket emne klassen jobber med.

Vi har prøvd ut noen få grubliser i praksis i en niendeklasse, og et kort sammendrag av det vi erfarte der kommer som en egen del etter analysen av de utprøvde grublisene.

De siste sidene inneholder et utvalg grubliser og svar på disse. De er ment som hjelp til å lette arbeidet for andre lærere som vil bruke grubliser i sin egen klasse.

DEFINISJONER

Motivasjon

Det som forårsaker aktivitet hos individet, det som holder denne aktiviteten ved like og det som gir den mål og mening.

Induktiv læringsmetode

Man får først presentert eksempler på et fenomen. Ut fra eksemplene skal man selv trekke ut den felles relasjonen og generalisere gjennom formulering av regelen.

MOTIVASJON

Generelt om motivasjon

Drivkraften som får oss til å utføre bestemte handlinger kaller vi motivasjon. Og dette generelle motivasjonsbegrepet deler man inn i indre og ytre motivasjon. Vi ser mest på den indre motivasjonen, og innenfor den igjen ser vi på den fagrelaterte motivasjonen som er delt i to; innenfor matematisk motivasjon og utenfor matematisk motivasjon
(Ragnar Solvang 1986).

Nedenfor kan vi se en figur som viser akkurat dette.

Figur 1 : Oppdeling av motivasjonsbegrepet

Motivasjon Ytre motivasjon Indre motivasjon

Det psykologiske plan Det faglige plan Fagrelatert motivasjon IM-motivasjon UM-motivasjon -overraskelse i framstillinga -interesser -delmålsoppsetting -kontrast i framstillingen -konflikt i framstillingen -ufullstendighet i framstillingen (Ragnar Solvang 1986)

Indre motivasjon og differensiering

Den indre motivasjonen går ut på at eleven selv føler trang til å utføre bestemte handlinger. Overført til læring av matematikk skulle dette bety at vi burde lage et motiverende undervisningopplegg som virker slik at elevene selv blir inspirert til å ta fatt på å løse oppgavene. Oppgavene må være på et slik faglig nivå at alle elevene gis en relevant utfordring, dvs. at oppgavene må være tilpasset hver enkelt elev.

I M-87 står det at alle elever skal ha de samme sjansene til å få utfordringer og til å få dekt behovene sine for å mestre oppgaver (M-87 s.27). Dette har vi tatt hensyn til da vi har forskjellige vanskelighetsgrader på grublisene.

Den indre motivasjonen må virke slik på elevene at de løser matematikkoppgaver fordi det er gøy, og fordi det oppleves som meningsfyllt å holde på med. Dette kan sammenlignes med hobbyer som elevene har.

Vi vil ta med et eksempel som er stikk i strid med M-87, men som ble mye brukt blant matematikklærere da vi gikk i grunnskolen:

Dette skjer i starten på en matematikktime. "Ja, idag barn, har vi kommet fram til kapittel 6, og her skal vi gjennomgå...... Kan dere nå tegne av figuren på side 46 i boka."

Dette er med på å gjøre at eleven oppfatte matematikkfaget som rutinepreget og kjedelig, og den indre motivasjonen kan regelrett bli drept. Det motsatte og riktige i slike tilfeller vil være å la elevene selv undersøke og finne ut av et problem som læreren legger fram, slik at de kan stille spørsmål til den matematiske situasjonen. En slik metode kaller vi induktiv læringsmetode, og den fører til at elevene får delta i den spennende og undersøkende prosessen det er å være matematiker. Grublisene være er ment å gi elevene denne muligheten.

Fagrelatert motivasjon

Den fagrelaterte motivasjonen tar utgangpunkt i elevenes forkunnskaper og gir dem utfordringer som de selv vet de kan mestre. Klassen skal ha progresjon samtidig som det skal være en differensiert undervisning. Som nevnt tidligere har grublisene våre ulike vanskelighetsgrader, samtidig som de mest mulig tar utgangspunkt i elevenes hverdag.

IM-motivasjon

IM-motivasjon går mest på selve regneprosessen elevene må utføre for å kunne løse oppgaven, og den er inndelt i flere kategorier. Figur 1 viser bare eksempler på kategorier, som kan fremme elevenes indre motivasjon, og nedenfor vil vi ta for oss noen av dem.

Overraskelse

Her er et kort eksempel på en oppgave som kan virke motiverende på elevene som følge av svaret.

"En vannlilje ligger i midten av et vann. Den blir dobbelt så stor for hver dag. Etter 8 dager dekker vannliljen halve vannet. Hvor mange dager til trenger den for å dekke hele vannet?"

I utgangpunktet virker oppgaven enkel fordi vannliljen har brukt 8 dager på å dekke den ene halvparten av vannet, og da vil den vel dermed bruke 8 dager til for å dekke den andre halvdelen. Men dette er feil. Riktig svar er en dag. Når vi får et slikt tildels overraskende svar, vil vi bli inspirert til å løse flere slike oppgaver med lignende oppgavelyd. Vi vil da teste oss selv for å finne ut om vi går i fella neste gang. Etterhvert vil vi bli inspirert til å løse vanskeligere oppgaver, da vi vet vi klarer å unngå fallgruvene. Vi har alle behov for å strekke oss litt for å klare vanskeligere oppgaver senere.

Vi kan også ha overraskelser i oppgavelyden. Her er et eksempel:

"En mattelærer har tre barn, og vil at kollegaene skal finne ut hvor gamle hver og en av dem er. De får vite at produktet av aldrene er 72, og at summen av aldrene er det samme som husnummeret på huset der hun bor. De andre lærerene tenker seg om en stund, og sier at de har for få opplysninger til å løse oppgaven. De får så vite at den eldste liker jordbæris. Dermed kan de si hvor gamle barna er. Klarer du denne?"

Denne oppgavelyden kan virke forvirrende, da mange elever mener at de har for få opplysninger til å løse oppgaven. Mange vil da henge seg opp i ordet "jordbæris" og tro at løsningen ligger i dette tilsynelatende malplasserte ordet, som må bety noe ettersom det står der. Når de finner ut at oppgaven er løselig med de opplysningene som er oppgitt, og at ordet "jordbæris" er der mest for å forvirre , vil elevene gå på med ny iver på flere slike lignende oppgaver, for neste gang vil de ikke la seg lure av oppgavelyden. Dessuten vet de hvordan de skal begynne.

Delmålsoppsetting

Mange elever vil bli motivert til å løse matematiske problem der de må løse deloppgaver innenfor et hovedproblem, og alle er like relevante, får de kommer fram til svaret med to streker. Et eksempel er geometri, der du for eksempel må vite hvor du skal trekke hjelpelinjer for å komme fram til riktig delsvar og senere endelig svar på en gitt oppgave. Noen av de vanskeligste grublisene krever at elevene selv finner delsvarene, mens de enklere grublisene kan inneholde litt flere opplysninger som for eksempel noen delsvar eller hint på delsvar.

UM-motivasjon

Den utenfor matematiske motivasjonen tar utgangspunkt i en praktisk situasjon som er kjent for elevene. Selve situasjonen virker da motiverende for dem. Elevene kan også bli motivert ved slike oppgaver fordi de kan se at de kan benytte matematikken utenfor klasserommet. Det skal ikke mer til enn å forandre oppgavelyden i oppgavene til noe som fanger elevenes interesse, f.eks elevenes hobbyer, familiesituasjon, nærmiljøet o.l. Er det en skole i en jordbruksbygd kan oppgavene ta utgangspunkt i gårdsbruk, i stedet for fiskerifabrikk som elevene ikke har noe kjennskap til.

OM OPPGAVETYPENE: Hva, Hvordan, Hvorfor

Med tanke på bruk av disse grublisene i klassen kan det være greit å ha klart for seg visse didaktiske momenter, slik som hva, hvordan og hvorfor.

Hva

Vi vil gi elevene grubliser som virker motiverende. De vil være ganske lik probleml›sningsoppgaver. Elevene må tenke og planlegge selv før de eventuelt kan bruke kjente algoritmer og dermed løse oppgaven. Grublisene kan, som nevnt før, inneholde en overraskelse innenfor oppgaven, eller de vil inneholde delopplysninger som fører til delsvar, som trengs for å løse den endelige oppgaven. Noen av grublisene er rene talloppgaver, mens andre er praktiske oppgaver, logikk oppgaver og resonnement oppgaver. Grublisene skal ikke følge pensum, men gis uavhegig ut ved passende anledninger.

Grublisene bør være slik at hver enkelt elev må strekke seg litt for å løse oppgaven. Oppgavene vil være tilpasset til tre nivåer som er ukjent for elevene, men kjent for læreren. Vi henviser her til figur 5.6 s.105 i Gunn Imsens bok "Elevens verden". Noen av grublisene har en oppgavelyd som er ment å fenge elevene. Dette gjøres ved å forandre navn o.l. Det lønner seg å bruke navn på elever fra klassen, eller navn på kjendiser som elevene er opptatt av. Oppgavelyden blir også bedre hvis den tar fatt i elevenes interesser og hverdag. Elevene kan dermed identifisere seg med oppgaven og føle at den angår dem. Det er ikke lenger en relevant matteoppgave at en kronesis koster en krone.

Hvordan

Når, vi skal la elevene jobbe med grubliser, og hvordan er også problemstillinger som læreren må tenke igjennom og ta hensyn til får det hele settes ut i livet. Her ligger det atskillig flere muligheter enn det som kan synes ved første øyekast. Den første måten, og kanskje den mest naturlige å ta fatt på for mange lærere, ville være å la elevene jobbe med grublisene individuelt. Selv om individuelt arbeid er omtalt som en bra arbeidsmetode for elevenes selvstendighetsutvikling (M-87 s.51), må ikke arbeidsformen overdrives. Individuelt arbeid har vært den vanligste arbeidsmetoden i skolen gjennom mange år, og kan derfor være vanskelig å gå litt bort ifra for mange lærere.

Grublisene egner seg ypperlig som samarbeidsoppgaver mellom elevene. Her kan det varieres fra to personer på en gruppe og helt opp til at hele klassen løser en grublis i fellesskap. Læreren kan også skrive opp forskjellige forslag til fremgangsmåter på tavla, og organisere det hele. Gruppesammensetningene kan varieres ved f.eks. å la svake og sterke elever sitte sammen og løse problemer i felleskap, eller å la elever på omtrent samme faglige nivå jobbe sammen. Samarbeid som arbeidsform er omtalt som bra for elevene i M-87 (s.50-51). Valget mellom å arbeide individuelt eller i grupper kan også overlates til elevene. Læreren skal derfor ikke bryte inn og oppløse elevgrupper som er spontant dannet av elevene selv, men la dem jobbe sammen på den måten som faller naturlig for dem.

For å få oppgavene så like som mulig for alle elevene, uavhengig av det faglige nivået, legger vi inn skjult differensiering i oppgavene, som kun læreren vet om. Dette vil si at oppgaveteksten er den samme i utgangspunktet for alle elevene, men læreren gir de elevene som ligger på et lavere faglig nivå, et hint eller en tilleggsopplysning som er til hjelp for å komme i gang med problemløsningen. Det er ikke sikkert at det er bare de svake elevene som trenger disse hintene, for når det gjelder grubliser kan godt ellers faglig svake elever løse grubliser som de ellers faglig sterke ikke klarer (Høines s.138). Her kommer vi også inn på et av grunnprinsippene i M-87, som sier at alle elever har rett på å få undervisningen lagt til rette, slik at det svarer til deres faglige nivå (M-87 s.13). Det vil alltid være slik at det spriker mellom elevers faglige nivå i en klasse.

Når skal vi så la elevene jobbe med grubliser? For at elevene skal få et like naturlig forhold til grublisene som de har til den vanlige matteundervisningen, mener vi at det beste ville være å gi dem grubliser så ofte som mulig. Samtidig kan tidspunktet for utgivelsene variere. Hvis f.eks elevene har jobbet bra i en mattetime, kan læreren som en avveksling mot slutten av timen gi elevene en grublis de kan jobbe med. Det skal likefullt ses på som vanlig matematikk, men elevene skal ta i bruk andre tenkemetoder enn de gjør til vanlig. Vi håper at elevene etterhvert også begynner å bruke denne problemløsende tenkemåten i de tradisjonelle matteproblemene de til daglig støter på.

Læreren kan også sette av en hel time til å jobbe med grubliser, eller de kan tas med hjem som lekser og gjennomgås på skolen i neste mattetime. Etterhvert håper vi at forholdet til grublisene blir slik at elevene tar blyanten fatt og lager sine egne grubliser og matematiske gåter. Disse kan elevene prøve ut på hverandre, læreren, venner eller foreldre. Ved å lage egne grubliser utvikles dessuten en mer kreativ side ved elevenes arbeidsvaner, og elevene vil også føle seg mer som matematikere i og med at de får lage problemer selv. Dette kan overføres og dras nytte av i andre fag i skolen.

Hvorfor

Hvorfor kan man bruke grubliser i klassesammenheng? I M-87 står bl.a disse målene som matematikkundervisningen skal ta sikte på:

-oppøve elevenes evne til å tenke logisk og til å arbeide systematisk og nøyaktig. -sette eleven i stand til å bearbeide data...
(M-87 s.194)

Dette mener vi grublisene helt og holdent tar vare på. Som før nevnt kan man arbeide med grubliser på mange måter, men uansett må man ha klart for seg hvilke opplysninger man har, og hva man skal frem til. Her hjelper det altså ikke å sette opplysningene inn i en kjent algoritme, regne ut og vips så har man svaret. Noe av vitsen med disse grublisene er at de skal sette tankene i sving hos elevene, og ved arbeid med grublisene er det ikke alltid svaret som er hovedpoenget, men fremgangsmåten og tenkemåten. Grublisene er ment å være noe annet enn den ordinære matteundervisningen som i mange klasserom har en tendens til å bli bare mengdeinnlæring av algoritmer. Dette er farlig fordi det stopper den kognitive utviklingen hos elevene og oppgavene blir bare utfyllingsoppgaver som elevene løser uten at de egentlig skjønner hva de gjør. Her mener vi grublisene har en fordel. Her må elevene selv/eller gruppevis komme fram til en løsningsstrategi. Elevene må med andre ord selv tenke over hva oppgavelyden sier og samle opp de nødvendige dataene i oppgaven. Her oppmuntres elevene til å prøve og feile.

ANALYSE AV NOEN OPPGAVER

Vi har her analysert de oppgavene vi har prøvd ut i en niendeklasse. Vi tar da for oss:

EN GLAD PIZZAGJENG

"En gjeng gamle studiekamerater traff hverandre på en pizzeria. Alle skulle ha en pizza. De fleste bestilte en 90 kr-pizza hver, mens resten bestilte hver sin 70 kr- pizza. Alle pizzaene tilsammen kostet nøyaktig 1000 kr. Hvor mange personer var det i gjengen?" (Kessel 1990)

Type

Oppgaven er en delmålsoppgave, og den tar utgangspunkt i en situasjon som er kjent for de fleste elever. For å løse oppgaven må elevene bruke prøve- og feile-metoden. Denne metoden krever at elevene klarer å se for seg regneprosessen før de begynner. Det er heller ingen algoritme som elevene kan fylle opplysningene rett inn i. Ved å bruke slike oppgaver stimulerer vi elevenes selvstendige tenkning.

Oppgavelyd

Utgangspunktet i oppgaven ligger i den typiske ungdomskulturen, som elevene er godt kjent med. Den ligger innenfor deres interesseområde og det virker motiverende. Oppgavelyden er dessuten kort og grei å lese.

Regnearter

Regneartene som elevene vil få bruk for i denne oppgaven er addisjon, subtraksjon, multiplikasjon og divisjon. De vil også få bruk for paranteser.

Differensieringsmuligheter

Oppgaven slik den fremstår er definert som lett. Oppgavelyden bør forandres slik at den i henhold til M-87 tar utgangspunkt i elevenes verden. "En gjeng gamle studenter" kan byttes ut med klassen elevene går i, og "pizzeria" kan byttes ut med et lokalt pizzasted. For eventuelt å gjøre oppgaven vanskeligere, kan prisene på pizza og sluttsum forandres.

Eks.
"De fleste kjøpte pizza til 105 kroner, resten kjøpte pizza til 73 kroner. Hver av elevene ga dessuten kelneren 10 kroner i tips. Tilsammen la elevene igjen 1220 kroner. Hvor mange elever kjøpte pizza?"

Her må elevene foreta flere regneoperasjoner etter prøve- og feile-metoden. Samtidig er prisene litt verre og regne med og tipsen gjør det hele litt vanskeligere.

Løsningsforslag

x kjøper pizza til 70 kroner
y kjøper pizza til 90 kroner
z er bare et delsvar

I 1000 - x*70 = z der z : 90 = y

Antall personer = x + y

EN GLAD LAKS
"Havfiske kan være spennende, og særlig når man får fin fangst. Da Pedersen kom tilbake fra en fisketur, ble han spurt av sin kone hvor mye fisk han hadde fått. Det ble nå bare en fisk i dag. Men den var til gjengjeld stor. Hodet på den er 13 cm, og halen er like lang som hodet pluss halve kroppen. Når jeg sier deg at kroppen er like lang som hodet og halen tilsammen, så kan du vel si meg hvor lang hele fisken er?" (Berthelsen 1978)

Type

Dette er en typisk resonnement oppgave. Det er heller ikke her noen kjent algoritme å gripe fatt i. Men eleven må kunne tenke seg til at de kan sette opp det hele som en ligning med en ukjent.

Oppgavelyd

Oppgavelyden er ikke så helt ukjent for elevene i Trondheimsområdet, da fjorden ligger like ved. Vi kan derfor si at den lyder relevant for elevene. Oppgaven kan virke forvirrende ved første gjennomlesning, men etterhvert vil elevene forstå at det lønner seg å tegne hjelpefigur eller skal vi kanskje si hjelpefisk.

Regnearter

I denne oppgaven må vi bruke multiplikasjon, divisjon og addisjon for å kunne løse oppgaven. Elevene må også kunne å sette opp ei ligning utifra de opplysningene som er gitt.

Differensieringsmuligheter

Oppgaven er definert som vanskelig, men den kan forenkles ved å gi hint om tegning av hjelpefisk og ved at vi kaller kroppen til fisken for x. Vi kan hjelpe enda mer ved å si at fisken består av tre deler: hale, kropp og hode.

Løsningsforslag

Hjelpefisk | | 13+1/2x x 13 Sett på måla. Regn først ut kroppen x= 13+13+1/2x 1/2x = 26 x = 52 Halen: 13 + 1/2*52 = 39 Hele fisken : 13 + 39 + 52 = 104 Hele fisken er 1,04 meter.

FAR OG SØNN

"Faren er 32 år eldre enn sønnen sin. Til neste år vil han være fem ganger så gammel som sønnen. Hvor gammel er faren og sønnen i år?" (Berthelsen 1978)

Type

Oppgaven løses ved hjelp av en ligning med to ukjente, farens alder og sønnens alder.

Oppgavelyd

Oppgavelyden er grei og ordentlig. Man får dataene etter hverandre på en fin måte. Det er ikke så mye å holde styr på. Dette er en oppgave som tar utgangspunkt i elevenes nærmiljø.

Regnearter

I oppgaven vil vi få bruk for alle de fire regneartene. Vi vil også få bruk for parantesregning.

Differensieringsmuligheter

Oppgaven er vanskelig. Det som er det største problemet her er å sette opp ligningene. Et hint vil være at neste år er sønnen (S+1) år mens faren er (F+1) år.

Løsningsforslag

I år : I S + 32 = F
Neste år : II 5 (S + 1) = F + 1

Bruker innsetingsmetoden.

Vi får da ut av ligning II :

                             5 (S + 1) = S + 32 +1
                              5S + 5   = s + 33
                                    4S = 28
                                     S = 7
Sønnen er 7 år. Setter inn i ligning I:
                        7 + 32 = F
                             F = 39

Faren er 39 år.

HALVPARTEN AV DET DOBBELTE

"Halvparten av kvadratet av det dobbelte av kvadratroten av et tall er 6. Hva er tallet?" (Kessel 1990)

Type

Dette er en ren talloppgave. Her trengs kun matematiske kunnskaper og litt logisk tenkning for å komme i gang med løsningen av oppgaven. Angrepspunktet er å starte bakfra med de opplysningene oppgaven gir.

Oppgavelyd

Forståelsen av oppgaven krever gjentatte lesninger av oppgaveteksten, da den kan virke forvirrende ved første øyekast. Elevene må være strukturert i sin arbeidsform, for det er lett å gå i den fellen at halvparten opphever det dobbelte og kvadratet opphever kvadratroten.

Regnearter

I denne oppgaven får elevene bruk for kvadratrot, potens, divisjon, parenteser og multiplikasjon. Det er viktig at elevene vet hva de forskjellige uttrykkene betyr og å bruke de rett i sin utregning.

Differensieringsmuligheter

Denne oppgaven er i utgangspunktet vanskelig, fordi faktaopplysninger kommer så tett og angrepspunktet er bakfra. Oppgaven krever mye logikk og strukturering av dataene. De flinkeste elevene kan regne oppgaven slik den står, men de svakere elevene trenger kanskje en del tilleggsopplysninger for å komme i gang. For å gjøre oppgaven lettere kan man f.eks. føye til: Kall det ukjente tallet x. Begynn bakfra. Husk parenteser. Sett opp ei likning som er lik 6.

UTPRØVELSE AV DE ANALYSERTE GRUBLISENE I EN 9.KLASSE

Vi differensierte grublisene slik at "M'er kandidatene" fikk de vanskeligste oppgavene, "G'er kandidatene" fikk oppgaver med blandet vanskelighetsgrad mens de svakeste fikk de enkleste grublisene. Elevene var ikke selv klar over denne differensieringen. Hver elev fikk utdelt 3-4 oppgaver, og de fikk jobbe med grublisene i ca 15 minutter i slutten av en mattetime.

Grublisene ble motatt med blandede følelser, noen gikk løs på oppgaven med en stor iver, mens andre var litt mer reservert. Men alle prøvde seg på grublisene ut fra de forutsetningene de hadde. Ikke alle taklet oppgavelyden, da navnet på oppgaven ikke ledet elevene inn på en bestemt regneart/matteemne. I vanlige matematikkbøker er oppgavene inndelt i klare avgrensede emner, mens her må elevene selv finne ut hvilken kategori oppgaven hører inn under. Dette er en av de største barrierene som må overvinnes. Standard spørsmålet er uansett ferdigheter: "Skal jeg gange eller dele her, lærer?" o.l. Dette erfarte vi også i timen da flere av elevene trengte hjelp for å komme i gang.

Det viste seg at vanskelighetsgraden på grublisene ble i høyeste laget. Ved introduksjon av grubliser i en klasse bør alle elevene få prøve seg på grubliser som ligger på et slikt nivå at de lett løser dem. Etterhvert som elevene kommer inn i det tankemønsteret som oppgavene krever økes vanskelighetsgraden. Elevene vil da få den motivasjonen som trengs for at grublisene skal bli interessante.

KONKLUSJON

Under arbeidet med denne semesteroppgaven har vi blitt mer og mer tent på å innføre grubliser som motivasjonsfaktor i våre egne framtidige klasser. Vi vil da begynne så tidlig som mulig med dette. Det at grublisene motiverer fikk vi erfare i praksis, da vi testet ut noen av grublisene på en 9. klasse. Nesten alle ble begeistret over slike oppgaver. Noen ville til og med ta med grublisene hjem og gruble videre på dem der. Og da er vår hensikt oppnådd, nemlig at eleven blir interessert i faget matematikk.

Gjennom utprøving av grublisene i praksis, fant vi også ut at grublisene vi hadde valgt var litt for vanskelige. Grunnen til at elevene fant grublisene vanskelig kan være at elevene ikke hadde vært vant til slike oppgaver og arbeidsmåter før. Det vil derfor være en ide å gi elevene flere opplysninger i de aller første grublisene som blir gitt ut, slik at de blir vant med arbeidsmåten. Etterhvert bør man gjøre grublisene vanskeligere og vanskeligere.

OPPGAVESAMLING

Nedenfor følger et utvalg oppgaver som kan brukes som grubliser i slutten av ungdomstrinnet. De er hentet fra:

Vi har forandret teksten på en del av oppgavene slik at de griper mer fatt i elevenes hverdag. Endringene er bare forslag fra vår side, for enhver lærer bør tilpasse oppgavene slik at de blir relevante for sine elever.

1. NÅR ER DET
"Moren er 35 år gammel og datteren, Anne er 14. Når var/blir moren 4 ganger så gammel som Anne og når var/blir moren dobbelt så gammel som Anne?"

2. KLOVNEN PIRLO
"Alle vet at klovner har morsomme, fantasifulle klær. Klovnen Pirlo har 3 forskjellige hatter, 2 forskjellige jakker, 4 forskjellige bukser og 3 forskjellige par sko. Hvor mange forskjellige påkledninger kan Pirlo "komponere" med disse plaggene? Pirlo tar aldri på seg to forskjellige sko. (To påkledninger er forskjellige når minst ett plagg er forskjellig.)"

3. EN MERKELIG KULE
"Mette hadde fått seg et nytt spill, og i esken lå det bl.a. en kule. Mettes storesøster, som nettopp hadde lært om kulen i mattetimene, hadde drevet og målt kulen og kunne fortelle at akkurat denne kulen var meget spesiell. "Hvis du regner ut volumet på kulen i kubikk-cm og etterpå overflaten på kulen i kvadrat-cm, får du begge ganger det samme tallet!",fortalte søsteren begeistret, til Mettes store beundring. Hvor stor var kulen radius?"

4. RANDI OG BAMSE
"Da Randi fylte år, fikk hun en nyfødt hundevalp som het Bamse. Ettersom hunder eldes 7 ganger så fort som mennesker, syntes Randi det var rart å tenke på at Bamsen på en måte "innhentet" henne i alder. Hun hadde nemlig funnet ut, at om ett år, så var hun 3 ganger så gammel som Bamse, mens 7 (kalender- ) år senere, ville Bamse være dobbelt så gammel som henne! Hvor gammel var Randi da hun fikk Bamse?"

5. HELLER EGG ENN KOTELETTER
"En bonde har griser og høner, til sammen 304 dyr. En dag bestemmer han seg for å kvitte seg med alle griser og satse på flere høner isteden. For hver gris han selger, kjøper han 17 høner. Etter dette har han 368 høner. Hvor mange griser byttet han bort?"

6. BLYTUNG LUFT
"Hvor mye veier luften som er i klasserommet? Luft veier da ikke noe, sier du. , joda. Vitenskapsmennene har funnet ut at en kubikkmeter luft veier 1.3 kg. Hvis turnhallen er 10m bred, 20m lang og høyden under taket er 3m - hvor mye er da vekten av luften der inne?"

7. KLOKKENTT
"Klokka er mellom kvart over fire og halv fem. Storeviseren og lilleviseren peker i nøyaktig samme retning. Hvor mange er klokka nøyaktig på sekundet?"

8. MINUS 15% OG PLUSS 15%
"Mads var en tur innom musikkbutikken og handlet en del ting der. Han hadde flaks, for akkurat den dagen var prisen på de fleste ting satt ned med 15%. Han kjøpte bl.a. en cd for søsteren sin. Da han kom hjem så han på kassalappen, at han hadde betalt kr 68. Mads syntes at det prisavslaget på 15% som han hadde fått på cd'en, kunne han få selv. Han fant frem lommeregneren sin, tastet inn 68, plusset på 15%, og dette ga 78,20. Dette beløpet krevde han av søsteren for "det var den vanlige prisen for cd'en" som han sa. Var det det?"

9. STORRKER
"En mattelærer ble engang spurt om hvor mange sigaretter han røkte hver dag. Han svarte: "Hvis jeg hadde røkt fem ganger så mange, så hadde jeg røkt like mange over 99 som jeg nå røker under 99." Hvor mange sigaretter røkte han hver dag?"

10. FAMILIEN
"Hans og Grete, bror og søster, prater med hverandre, og Hans slår fast: "Jeg har like mange brødre som søstre." Grete sier : "Og jeg har dobbelt så mange brødre som søstre." Hvor mange gutter og jenter var det i alt i søskenflokken?"

11. GJESTENE
"Du har seks klassekamerater på besøk, da er dere sju til sammen. Da de gikk, tok alle hverandre i hånden en gang. Hvor mange håndtrykk ble det tilsammen?"

12. SJEKKIS
"Du skal i butikken å handle, og du har 100 kr i lomma, samt et sjekkhefte. Du finner ut at en hundrelapp kanskje er i minste laget, så du går bort til kassen og spør om de kan innløse en sjekk. De svarer ja, og du skriver ut en sjekk på 45 kr. Du gir ekspeditøren en femmer, og får tilbake en femtilapp. Da du er ferdig med shoppingrunden og har betalt, har du 15 kr igjen i lomma. Hvor mye har du handlet for?"

13. NIKOTINSLAVENE
"Gustav og Olav satt og røkte. Når Gustav hadde røkt tre sigaretter, så hadde Olav røkt fem. Etter en stund hadde de til sammen røkt 120 sigaretter. Hvor mange sigaretter hadde de røkt hver?"

14. ROBTEN
"Tom og Jon var på vei til hytta med sine to foreldre. Guttene veide 40 kg hver, og foreldrene veide 80 kg hver. De måtte over et lite vann med en robåt. Men båten kunne ikke bære mer enn 80 kg på en gang. Kommer de seg over? Begrunn svaret"

15. DEN SOM GRAVER EN GRAV
"En graver på vår lokale kirkegård bruker en time på å grave et hull som er en meter dypt, en meter langt og en meter bredt. Han vil grave et hull som er to meter dypt, to meter langt og to meter bredt. Hvor lang tid bruker han?"

16. EN LURING
"En murstein veier 1/2 murstein + 1 kg. Hvor mye veier den?"

17. FIRE MALERE
"Fire malere klarer å male fire vegger på fire dager. Hvor lang tid bruker en maler på å male en vegg?"

18. BILDEKKENE
"Nå har jeg kjørt 30 000 km med bilen min. På den tiden har jeg brukt i alt 6 bildekk, og hvert dekk har kjørt det samme antall km. Hvor mange km har hvert dekk kjørt"

19. HOLMENKOLLRENNET ER REDDET
"Det hadde vært en vinter uten snø. Da Holmenkollrennet nærmet seg, ble det bestemt at det skulle fraktes snø fra Finse, slik at man fikk "lagt" en 16 km lang skiløype. Løypa skulle være 4,5 m bred og snølaget, 30 cm tykt. Snøtransporten skjer med tog til Grefsen, og deretter med lastebiler opp til kollen. I og med transporten, må man regne med at 10 % forsvinner - at snømassen minker med 10 %. Hvor mange tog med snø trengs det, når du vet at det er 20 vogner i et tog og at en vogn rommer 120 kubikkmeter snø?"

20. ET DUSIN TENNISBALLER
"Tom var i sportsbutikken for å kjøpe tennisballer. Han pekte på en bestemt type, som selgeren sa var den billigste. Han hadde to typer til: en som var dobbelt så dyr, og en som kostet 3 kr mer enn den billigste. Tom bestilte fire av hver. Men da han skulle betale, manglet han 16 kr. Tom ombestemte seg, og tok isteden 12 baller av mellomste prisklasse. Da hadde han akkurat nok penger. Hvor mye penger hadde Tom?"

21. OM TI R
"Marie er halvparten så gammel som Sigurd vil være om ti år, og Sigurds alder vil da være ti ganger alders forskjellen mellom de to. Hvor gamle er Marie og Sigurd?"

22. TO SALMENUMMER
"På salmenummer-tavla i kirka var det hengt opp to nummer under hverandre, begge tresifret tall. Det første hadde tre ulike siffer, hvorav det siste var 2. Det andre nummeret bestod av samme siffer, men her sto 2-tallet først. I salmeboken sto de to salmene like langt fra salme nummer 200. Hva var nummeret på de to salmene?"

23. MAISKOLBER OG TIMEGLASS
"Du skal servere maiskolber til middag. De skal koke i 12 minutter. Det du har til rådighet å måle tiden med er to timeglass: et på 5 og et på 8 minutter. Hvordan måler du koketiden på den raskeste måten?"

FASIT TIL OPPGAVESAMLING

  1. 4 ganger så gammel: mora 28 år, Anne 7 år
    Dobbelt så gammel : mora 42 år, Anne 21 år
  2. Klovnen har 72 forskjellige antrekk
  3. Radiusen = 3
  4. Randi var 20 år
  5. Bonden byttet bort 4 griser
  6. 780 kg
  7. Klokka er 16.21.49
  8. Nei, + 15 % og -15 % opphever ikke hverandre
  9. 33 sigaretter
  10. 4 gutter og 3 jenter
  11. 21 håndtrykk
  12. Du handlet for 130 kroner
  13. Gustav røkte 45 og Olav røkte 75 sigaretter
  14. Først rodde guttene over. Jon rodde båten tilbake og faren rodde over alene. Tom rodde båten tilbake og hentet Jon. Så rodde Jon tilbake og moren rodde alene over. Tilslutt rodde Tom over for å hente Jon.
  15. 8 timer
  16. 2 kg
  17. 4 dager
  18. Jeg har 4 hjul, altså har vært hjul kjørt 30000 km, eller tilsammen 120000 km (30000 x 4). Siden jeg altså har brukt 6 dekk i denne tiden og de har gått like langt alle sammen, deler vi 120000 km med 6 (hjul) og svaret blir altså 20000 km.
  19. 10 tog
  20. 156 kroner
  21. Maria er 12,5 år og Sigurd er 15 år
  22. Salmenumrene er 182 og 218
  23. Sett igang begge timeglass samtidig med at du legger maiskolbene ned i det kokende vannet. Når sanden i 5- min.glasset har rent ut, snur du glasset. Når 8- min.glasset har rent ut, snur du det. Når 5-min.glasset har rent ut, snur du 8-min.glasset. Når så det siste har rent ut, tar du maiskolben opp. Det har gått 12 min.

    Litteraturliste

    Berthelsen, Herman            Nøtteknekkeren II
                                  Chr. Schibsteds Forlag 1978
    
    Høines, Marit Johnsen         Begynneropplæringen
                                  Caspar Forlag 1987
    
    Imsen, Gunn                   Elevens verden
                                  TANO A/S 1991
    
    Kessel, Rudi                  99 Mattenøtter
                                  Universitetsforlaget A/S 1989
    
    Kessel, Rudi                  77 Mattenøtter
                                  Gyldendal Norsk Forlag 1990
    
    Kirke- og undervisningsdep.   Mønsterplanen for grunnskolen
                                  Aschehoug & Co. 1987
    
    Solvang, Ragnar               Matematikk fagmetodikk
    Mellin-Olsen, Stieg           NKI-Forlaget 1978
    
    
    Solvang, Ragnar               Matematikkdidaktikk
                                  NKI-Forlaget 1986
    

    [Sider av interesse for matematikk] [Toppen av oppgaven] [Dennis' hjemmeside]
    dennisgl@stud.alu.hist.no