Sommertur til Mo i Rana, Kolvereid og Stokkøya

Grottedykking i Plura, Litjåga, tørrgrøtting i Grønligrotta, fjellturer for å sjekke ut tips om mulige dykkbare grotter, dessuten noen fine dykk i sjøen på Trøndelagskysten. 2 uker med dykking er unnagjort.

 


Grottedykking


Må dykkere ha rød kassebil? Før avreise var vi samlet i Trondheim, og av 4 biler som ble brukt på turen var 3 rød eller orange. I tillegg satte vi igjen 1 rød stasjonsvogn i Trondheim! Den gode kontakten med DIR-DK fra tidligere dykking i Frankrike ble videreført. Henrik Leegard Hansen, og Jesper Clausen Nielsen hadde tatt turen fra Danmark. Fra Norge deltok Eirik Kjos, Olaf Berglihn, Sigurd Hoberg, Marius Svanevik, Lars Barstad og Robert Størdal. 9 dykkere, 5 gavinscootere, 23 dobbeltsett, 2 kompressorer, og nærmere 40 stages ble fordelt på bilene. I tillegg deltok familemedlemmer på deler av turen.

 

Turen startet søndag formiddag etter fellesfrokost i Trondheim og vi kom frem til gården på Jordbru sent på kvelden. De ivrigste ville egentlig dykke med det samme, men vi valgte heller å sove og komme i gang neste morgen.

 

Mandagen ble brukt til orienteringsdykk i Plura for de som ikke hadde vært der før. Oksygen for fylling av Nitrox ble hentet i Mo i løpet av dagen. Vi fikk også tid til øving på tauing av backupscooter og gjorde på ettermiddagen et setup for trimixdykking neste dag.


Pluragrotta

Ligger altså på gården Jordbru øverst i Plurdalen, den ble først systematisk dykket av Norsk Teknisk Dykkekrets, senere har spesielt Vebjørn Karlsen og Nils Eldby vært primus motor for å legge et moderne linesystem. Vebjørn har som eneste norske grotteinstruktør holdt fullcavekurs i systemet i flere år. Terje Arntzberg er gårdbrukeren som driver Jordbru. Også hans innsats og velvilje settes stor pris på av alle norske grottedykkere. Terje er selv en meget aktiv grottedykker. Systemet er dykkbart fordi elva som renner gjennom grotta er oppdemt. Før demningen kom, var dykking umulig.


Litjåga

Dette systemet ligger like ved E6 i Dunderlandsdalen cirka 65 km nord for Mo i Rana. Det er grunnere enn Plura og har også mindre dimensjoner. Enkelte på teamet har dette som sin absolutte favorittgrotte. Sikten var denne gangen også vesentlig bedre enn i Plura. Man bør være oppmerksom på at systemet starter med en restriksjon, men den er grei å passere med god teknikk og litt tålmodighet. Vi besøkte grotta i alt 3 dager. Under ett av dykkene til luftkammeret 700 meter inne ble det også gjort forsøk på å klatre videre for å finne mer dykkbar grotte, men på grunn av et hull i ei tørrdrakt ble dette avbrutt.

 

På denne turen var vi også ute og gikk langs ei elv som vi hadde fått tips om lå i et karstområde for å finne ei ny dykkbar grotte, men vi hadde ikke Fortuna på vår side. Det er gode muligheter for funn av nye systemer i Nordland og vi ønsker å sette av mer tid til dette fremover.


Lars og Sigurd tok litt video fra den ytre delen av grotta: litjaaga-18MB.wmv (18 MB fil).


Trimixdykk i Plura

Vår erfaring med trimixdykking i grotte har vi fra Frankrike. To av turdeltagerne var der i fjor og fikk et spesialtilrettelagt GUE Tech 2 kurs der det også ble gjort noen dykk i grotte. Også i år gjorde vi trimixdykk i Ressel og Goul de Pont med og uten stages for bunngass og med og uten scooter. Plura byr på spesielle utfordringer når man skal dykke trimix. De første snaut 500 meter av grotta har et maksdyp på 30 meter, deretter følger et like langt luftkammer som heldigvis er vannfyllt og noen meter dyp hele veien. Det er bare noen få meter der man må vippe seg over ei grunne. Etter dette kommer den dype delen, utforskning og line er lagt av NTD, BSTD og senest Nordic Explorers. Lina ender nå på cirka 85 meters dyp i en relativt stor tunnel. Vi hadde ingen ambisjoner om utforskning eller å legge ny line, vi var rett og slett turister på merket sti.

 

Under planlegging av dykket valgte vi så enkle løsninger som mulig, Vi gjorde et setupdykk med oksygen i en 7 liter og en nitrox 32 safety i luftkammeret. Under selve dykket brukte hver dykker 1 stage med bunngass, 1 stage med transport/decogass (nitrox 32), samt oksgyenet som var plassert ut dagen før. Backupscooter ble lagt igjen i luftkammeret og tatt med på vei ut igjen. Bakgassen blir ikke brukt under dykket både av sikkerhetsgrunner og fordi vi ikke har med Helium for blanding av trimix nordover.

 

Dekompresjonen ble planlagt med VPM og Decoplanner og sammenlignet med profiler vi har brukt tidligere i Ressel. Tilslutt justerer vi manuelt for å utnytte oksygenvindueffekter ved gassbytte. Det første dykket inn til luftkammeret ser vi helt bort fra. Under hele transportetappen i luftkammeret bruker vi oksygen. Det siste dykket ut fra luftkammeret bekymrer oss mest, vi må igjen ned på over 30 meter. Men utganspunktet vårt er at hvis vi er "rene" etter det første dykket, vil turen ut være uproblematisk og kun kreve minimum dekompresjon i åpningen.

 

På vei ut tar vi med oss alt utstyret og er relativt lastet på den korte scooterturen ut fra luftkammeret.

 

Like etter dykket sjekker vi for ikke symptomatiske bobler i blodet med Doppler, noe vi gjentar også en tid etter dykket. Oppsiktsvekkende nok finner vi overhodet ingen bobler og alle føler seg veldig pigge, til tross for at det ble kaldt mot slutten av dykket.

 

Vi gjorde en del viktige erfaringer på dette dykket: På grunn av kulden bruker vi mer gass i drakten og trenger større argonflasker. Samtidig ble det åpenbart at vi kan gjøre en vesentlig bedre jobb på skifte og plassering av stager i grotta. Kulden gjør at rask og effektiv jobbing er viktig.


Dykking på Trøndelagskysten, Nerva og Sekstant

Etter en uke i telt og hytte på Jordbru satte vi kursen sørover for trimixdykking i sjøen. Vi hadde avtale med Nærøydykk som skulle ta oss med på Nerva og Sekstant. Begge vrakene ligger på maks 60 meter og gir gode muligheter for penetrering. Dessverre har tidligere besøkende forsynt seg grovt av lanterner og andre gjenstander. Spesielt på de grunneste delene av vraket som har vært dykket på luft.

 

Vi tok også helt avslutningsvis 2 dager på Stokkøya utenfor Åfjord for sportsdykking med kamskjellplukking. Kokken fikk nok en gang anledning til å bruke sin Aburøyker og serverte "Kamskjell du Fumè" til forrett. En fin og mer famlievennlig avsluting på årets sommertur.