Alle foto: Eirik Kjos

Grottedykking i Plura juli 04

-Lang reise

Turen oppover var lang for noen, men med improvisert overnatting i biler og for noen på hotell møttes vi på Jordbru i Plurdalen i Mo i Rana en lørdag formiddag. Forholdene var fine, og raskt ble dobbeltsett, scootere og stages gjort klar. De ivrigste klarte 3 grottedykk den første dagen. Temperaturen var bare 6 grader i år og sikten også noe redusert. Dermed justerte vi litt på planene om miksdykking allerde søndag, for å bli bedre akklimatisert og for å trene litt mer med scootere og stages slik at tiden i vannet blir minimal.

 

-Miksdykking

I år ville vi lengre inn og kanskje gjøre lengre bunntid. Etter litt disksjon kom vi til at vi ville gjøre våre egne setup. Men at vil ville gjøre support på vei ut, slik at transporten i luftkammer og den ytre delen blir enklest mulig. Teamet som dro lengst inn var nede til der Nordic Explorers la sin line for noen år siden. Fin stor slate var montert av dem som seg hør og bør. I løpet av uken ble det gjort 2 dykk hit med scooter på store deler av turen, i tillegg ble det gjort et noe grunnere svømmedykk. Deler av dykkene ble brukt til å rydde litt line og å ta ut en helt tom linerull som nå finnes hos Terje på gården.

 

-Endring av linesystemet

I samråd med Pluraentusiast Terje Arntzberg, som også er den som forvalter eiendomen, ble lina i den innerste dype delen forandret noe. Det som før var en sideline (svenskelina) ble gjort om til den kontinuerlige lina innover i systemet. Den gamle lina, som går i overflata noe lengre, er nå en sideline. Grunnen er at man slipper 2 gapspoler ved dykking i den dype delen. Hele miljøet har i lengre tid kun brukt svenskelina ved dykkingen innenfor luftkammeret. Vi kan også tenke oss at forbindelsen til Froskeløpet endres til en T, siden mange svært ofte gjør circuits som innvolverer akkurat dette veikrysset. Med en T vil dykkene gå hurtigere, og spesielt på scooter er det en fordel å bare kunne sette en cookie for å markere navigasjonen. Foreløpig har vi satt en midlertidig T med spole i de periodene vi har vært alene i systemet.

 

-Oppmåling i Litjåga

Nordic Explorers og Reel Action Diving har tidligere gjort mye arbeid med å lage et fullstendig kart over Plura, som forhåpentligvis snart blir ferdig. I år ville vi gjerne lage et kart i Litjåga. Totalt 2 svært lange dykk med målebånd og kompass ble brukt til å måle opp hovedtunnelen i 3D. I tillegg ble det gjort et kort dykk for å måle opp den ytre delen. Det kommer en egen artikkel og 3D kart straks dette er ferdig bearbeidet.

 

-Scooter er moro

En av deltagerene er Gunnar Midtgaard. Når han kommer opp etter et dykk ligger det 2 smilende dykkere i kulpen og inviterer til det som skal vise seg å bli Gunnars dyreste dykk. Vi har etter hvert noen scootere i teamet og mye tyder på at den beste måten å få enda flere på, er å låne ut maskinen til de som ikke har. Etter noen runder med trening i vannbassenget utenfor grotta, ble det en tur inne i grotta. Hadde det ikke vært for ørene hadde smilet gått rundt. Sitater fra en musikkhit med Dj Ravi og Løv går tett; "dødsfett, dødsfett...."

 

-Nitrox stik gir effektiv gassfylling

Du kan kjøpe den for 2000 US$, eller du kan bygge den for en norsk tusenlapp. Så utstyrt med en doktorgradstipendiat i prosessteknologi, og elementær erfaring i rørlegging fra et antall oppussingsprosjekt bygget vi en stik for 200 kroner i deler fra den lokale rørleggeren, diverse småting fra Sveisehuset og kjøkkenskapet. Etter litt testkjøring kunne vi levere 32% på kran, uavhengig av fylletrykket på oksygenet. "Bærre lækkert", som de sier i Trøndelag. Akkurat stiken forenklet fyllingene våre mye, spesielt siden alle GUE standardgasser kan lages med 32% og He.

 

Så igjen har vi kost oss hos Terje på Jordbru, tusen takk for suveren service og kald drikke når lageret var tomt siste kveld. Dessuten en stor takk til tursjefen som i år ordnet skyfri himmel og 28 grader i skyggen så godt som hele uken.

 

De som var med: Olaf Berglihn, Sigurd Bowitz, Helle Midtgaard, Sigurd Hoberg, Eirik Kjos, Gunnar Midtgaard, Lars Barstad, Marius Svanevik, Øystein Mehus, Magne Jahr og Robert Størdal. På surfacesupport, solkrem og myggbekjemping; Marianne og Vibeke.