Introduksjon til brikkeveving

BrikkevevTid: Mandag 13. november kl. 17-21.
Sted: Nypantunet
Pris: 100  kr

Arrangør er Leinstrand og Byneset nærmiljøsentral. Informasjon om hvordan du melder deg på finner du her.

Om kurset

Deltakerne skal lære å sette opp en brikkevev og veve enkle mønstre.  Kurset passer de som aldri har prøvd brikkevev eller trenger en repetisjon på hvordan komme i gang.

 

Deltakerne må ta med
Brikker 10 stk. Det vil bli mulig å kjøpe brikker i på kurset. Eller du kan lage brikker selv på forhånd.
Garn 2-3 farger av tilsvarende kvalitet (f.eks. en lys og en mørk; det er en fordel med kontraster). Alt som er slitesterkt, uten for mye elastisitet/strekk, passe hardt spunnet og helst ikke tover seg for lett kan brukes. Ullgarn (f.eks. prydvevgarn, finull eller babyull), mercerisert bomull, lin etc kan alle brukes. Unngå “hårete” garntyper som mohair-blandinger etc og veldig løst spunnet garn.
Belte Beltet må tåle å bli dratt i, men de fleste vanlige belter går fint.
Saks til å klippe garn med.
Ting som ellers er kjekt å ha med på kurset er:
Poseklype Stor poseklype til å feste veven med, evt små til når man lager renningen.
Ruteark og fargeblyanter Ta med fargeblyanter tilsvarende garnfargene du har om du vil tegne egne mønstre.
Kiltnål/maskenål eller stort gummistrikk De store og ikke minst brede kiltnålene på Stoff og stil (90-100 mm lange) er gode, men også de mindre fra diverse garnbutikker kan brukes om brikkene er små/har hullene nære kanten. Alternativt kan man bruke et vanlig strikk. Har du tilgang til hesjetråd kan du lage en litt tykk sikkerhetsnål av den som vil egne seg godt.
Annet vevutstyr? Hvis du har skyttel, vevbelte og båndvevfeste fra f.eks. grindvev kan dette fint også brukes til brikkevev. En stoppenål eller knappenåler kan også være til nytte.

Om kursholder
Siden 2009 har jeg holdt kurs gjennom Strinda Husflidslag, Norges husflidslag og  Trondheim vikinglag, samt demonstrert brikkevev på en rekke viking- og middelaldermarkeder i inn- og utland.

Brikkevev er en gammel tekstil teknikk. Jeg er særlig opptatt av nord-europeisk brikkevev i perioden 300- til 1500-tallet og bruker mye tid på å grave med ned i arkeologisk litteratur om førreformatoriske tekstiler med brikkevevde bånd og fragmenter. Målet er å få en oversikt over hva som finnes, og hvilke materialer og teknikker som har vært brukt ulike tider og steder.

 

English summary

There will be an introductory course in tablet weaving November 13 for beginners in Trondheim. If there are non-Norwegian speaking participants, the course will be given bi-lingual in Norwegian and English. Participants will need to bring 10 tablets/cards (square),  yarn (strong, not fluffy and hairy) in 2-3 colors, a sturdy belt, paper and pencil (to draw patterns) and scissors.
Ask me for further details in English of you are interested in knowing more about the course.

This entry was posted in Brikkevev, Kurs and tagged , , . Bookmark the permalink.