Funk Tech

Handi Norge

Coloplast

Invacare

Handicare

AstraTech

Sunrise 
Medical

Møller Vital

Etac

Fysiopartner

LARS

Leir 2005 Avlyst!

Rekrutteringsgruppen Norge beklager å måtte meddele at Ryggmargsskade leir 2005 blir avlyst. Hovedårsaken er at vi mangler midler til å gjennomføre konseptet på en slik måte at vi ivaretar filosofi og konsept. Da RG Norge har manglet finansiering i 2005 har vi sett på alternative løsninger til å gjennomføre leir i 2005. Konklusjonen er at per i dag er det ingen alternativer RG kan bruke uten at dette går utover tilbudet og filosofien.
RG Norge beklager på det sterkeste at vi ikke har fått nok midler fra stat og sponsorer i år og skal jobbe hardt med å forankre konseptet får å få til leir i 2006.
Vi henviser alle som kunne tenke seg til å delta på RG leir til Rekryteringsgruppen i Sverige. De avholder neste leir i oktober og ønsker Norske deltagere velkommen. RG Norge bistår gjerne med hjelp til søknad om økonomisk støtte.

Nedenfor er hele begrunnelsen og utredningen som ble gjort i 2005.

RG i 2005

I 2005 har hovedmålet til Rekrutteringsgruppen Norge vært å forankre konseptet slik at det vil bli et fast tilbud til ryggmargsskadde i Norge. Vi har sett på ulike veier å gå, og kom raskt i dialog med Helse Øst, da de har vært en av våre samarbeidspartnere fra 2003 og på denne måten kjenner til konseptet.

Målet for Rekrutteringsgruppen Norge er at vårt tilbud skal bli en del av behandlingskjeden for ryggmargsskadepasienter. Vi har vært i møter med Martha Østbye fra Helse Øst og Eli Rygg fra Sunnaas sykehus, der vi sammen har sett på muligheter for å nå dette målet. Helse Øst har vært svært imøtekommende og fleksible i forhold til mulige løsninger. Konkret har dette ført til at vi har blitt presentert for tanken på å gjennomføre RG-leir på mulige aktuelle opptreningsinstitusjoner innen Helse Øst. Vi har besøkt 4 ulike institusjoner for å kartlegge mulighetene for å avholde leir (Beitostølen, Helsesportsenter, Landaasen, Steffensrud samt Catosenteret). Det er ulike årsaker til at vi ser store utfordringer med å gjennomføre RG-leir på disse stedene.

Lokaliteter og plassproblem
Det ble vanskelig å få til et samarbeid og gjennomføring av en RG-leir på Beitostølen Helsesportsenter i 2005.

Landaasen, Steffensrud og Catosenteret har flotte lokaliteter for sine brukergrupper. Vi vil være en gruppe på ca 40 personer, derav ca 30 i rullestol. Vår gruppe og våre aktiviteter krever stor plass. Dette ser vi ville blitt et stort problem og vi ville fått vanskeligheter med å få gjennomført vårt konsept. I tillegg vil det være andre inneliggende pasienter/brukere på institusjonene som vil benytte anlegget i aktuelle tidsperiode, noe som ville skapt et enda større problem for gjennomføring av leir. Vi konkluderer med at det vil være praktisk svært vanskelig for oss å gjennomføre en leir på overnevnte institusjoner. De omleggingene som eventuelt måtte gjøres, vil redusere kvaliteten og endre konseptet mer enn vi i Rekrutteringsgruppen ønsker.

Gjennomføring i forhold til filosofi
Dersom vi avholder RG-leir på en av de nevnte institusjoner vil deltagerne bli skrevet inn som pasienter. Denne rollen har deltagerne hatt i lang tid gjennom tidligere sykehus- og institusjonsopphold i forbindelse med rehabiliteringen. I denne rollen har vi erfaring med at mange fraskriver seg ansvar og blir institusjonalisert. Samtidig vil miljøet på en institusjon preges av ”hvite frakker”/helsepersonell og andre inneliggende pasienter. På denne måten opplever vi at konseptets unike filosofi ikke kommer til sin rett, men derimot undergraves og mister sin særegenhet. Videre mister tilbudet mye av sin hensikt slik vi ser det.

På bakgrunn av dette har styret i Rekrutteringsgruppen Norge vurdert det slik at å avholde leir på en opptreningsinstitusjon slik de fremtrer i dag, ikke er mulig. Da Rg Norge ikke har mottatt nok midler i 2005 til å avholde leir på Toppidrettssenteret/Idrettshøgskolen (som i 2003, 2004), ser vi oss derfor nødt til å utsette leiren til våren 2006.

Forankring

Etter å ha vært igjennom denne prosessen med kartlegging av opptreningsinstitusjoner og RG som en mulig del av helsevesenet, har dette skapt diskusjon og tanker rundt RGs filosofi og formål. Vi ser nå at en forankring på institusjon vil gå på bekostning av RGs filosofi og grunnleggende verdier. Dette betyr ikke at RG ikke skal samarbeide videre med Helsevesenet. Vi ønsker og trenger et nært samarbeid og intensjonen er å videreutvikle konseptet sammen med miljøer som arbeider med denne brukergruppen. Dette samsvarer med NOU 2005:3 kap 3.2.4 som presiserer at ”samhandling med helsetjenesten i driften av tiltakene er viktig. Sett fra helsetjenestens ståsted representerer likemannsarbeid et unikt brukerstyrt tilbud som den profesjonsbaserte helsetjeneste ikke vil kunne tilby på samme måte” (NOU 2005:3, s 71). Grunntanken i RGs konsept er å gi deltagerne en mulighet til å være en del av et friskt og motiverende miljø utenfor institusjon. Vi ser dette som et avgjørende element i vårt arbeid for å bidra til økt selvstendig og integrering i samfunnet for våre deltagere. Med bakgrunn i egne erfaringer som ryggmargsskadd tror vi vår brukergruppe har et stort behov for en arena mer tilnærmet virkeligheten, enn den de møter på sykehus og opptreningsinstitusjoner. Vi ser et stort behov for et slikt annerledes tilbud og ønsker å bevare dette unike aspektet som vi tror vil tilføre den aktive rehabiliteringen mye. Ved å ha leiren på en opptreningsinstitusjon vil vi miste store deler av dette aspektet. Vi ønsker derfor å fortsette vår virksomhet i tilsvarende miljø som vi har avholdt leir i 2003 og 2004. Ved å avholde leir på Toppidrettssenteret eller lignende steder vil vi tilføre rehabiliteringen en ny dimensjon og gi et tilbud som brukerorganisasjonene ser på som svært verdifullt.

RG Norge ønsker å gjennomføre leir vår/sommer 2006 på Toppidrettsenteret/Idrettshøgskolen i Oslo. Vi ønsker å ha en person i en lønnet stilling (20%) for å arbeide med videre forankring, sponsorer/midler, markedsføring og rapportering i 2005.
Skal videre drift være gjennomførbart, ser vi det som en stor nødvendighet at en person kan få frikjøpt tid til drift av RG Norge. På denne måten kan tilskuddet bidra til å gi vårt brukerstyrte tilbud de økonomiske rammebetingelser som er nødvendig for å sikre kontinuitet og fortsatt virksomhet.

Koordinator skal arbeide med å forankre virksomheten.
Arbeidsoppgaver vil bestå av:
§ Lete etter måter å gjennomføre RGs arbeidsmetoder innen spinalenhetene,
f.eks at spinalenheten har to erfarne brukere boende i avdelingene en uke, også Bergen
og Trondheim x antall ganger i året.
§ Søke midler til virksomhet.
§ Rapportering av virksomhet.
§ Representere prosjektet utad i de rette fora.
§ Planlegge leir 2006.
§ Sponsorkontakt.
§ Oppdatere informasjonsbrosjyre og hjemmeside.
§ Opprettholde nær kontakt med RG Sverige
§ Rapportere til styret/arbeidsgruppen.

Konklusjon
I løpet av de årene RG har eksistert har vi opplevd en svært positiv respons i ryggmargsskademiljøet. Et slikt tilbud er unikt i Norge, og miljøet uttrykker et stort behov. Konseptet bygger på likemannsarbeid og er noe ryggmargsskadde selv kan videreføre og drive. Rekrutteringsgruppen i Sverige nyter stor respekt og anerkjennelse, og det har vist seg at konseptet er svært levedyktig (snart 30 år i Sverige, samt utvidelse til andre europeiske land som bl.a. Polen og Ukraina). RG Sverige har statsstøtte, men er tro mot sin filosofi og avholder leire på Toppidrettssenteret i Stockholm. De har et nært samarbeid med spinalenheter og er et naturlig ledd i behandlingskjeden for ryggmargsskadde. Det er denne kombinasjonen RG ønsker i Norge; et samarbeid med helsevesenet/helseregionene og en gjennomføring utenfor institusjon i et friskt og motiverende miljø. På denne måten mener RG at ryggmargsskadde i Norge kan få et bedre og mer helhetlig rehabiliteringstilbud. På bakgrunn av dette ønsker RG å beholde mottatte midler for videre drift i 2005, og en videreføring av samarbeidet med Helse Sør for et bedre rehabiliteringstilbud til ryggmargsskadde i Norge. Viser i denne forbindelse til NOU 2005:3 Kap 3.2.4 som sier noe om behovet for samarbeid mellom den offentlige helsetjenesten og bruker/frivillige organisasjoner samt offentlige tilskuddsordninger til drift av slike tilbud.

Marianne Holth
31/5 2005

Lagt inn: 31.05.2005

 

 

 
[selvtillitt]

[utholdenhet]

foto: Nordahl/Dagbladet
[frihet]

[mestring]

[livsglede]

Site
Meter