Vedlegg 2, Presseoppslag: Rikspresse

Propaganda / Reklame

Innlegg: Bransjen misforstår Adbusters

Diskusjonen om statlige midler til Adbusters fortsetter. Vi bringer et åpent brev fra organisasjonen til Sol Olving i Kreativt Forum og Øyvind Markussen i JCDecaux.

[18.08.04] Overfor NRK reagerer Olving sterkt på at Riksutstillingers statlige midler brukes til det hun anser som Adbusters ubalanserte og ensidige propaganda i en kommende skoleturné. Ifølge NRK vil adm.dir. i JCDecaux «at Riksutstillinger skal trekke støtten til Adbusters' skoleprosjekt». Men Reklamebransjen misforstår Adbusters, antyder en talsperson i nettverket i dette åpne brevet.

Reklamebransjens representanter anlegger i sin kritikk av Riksutstillinger og Adbusters et merkelig perspektiv. For hva skulle vi gjort uten reklamebransjen?

Den er demokratiets høyeste beskytter. Den gir folk medieplass og hjelper dem til å formidle sine budskap, så lenge de kan betale. Det er bra. Og bedre skal det bli. For reklameindustrien vil inn i skolen for å supplere lærernes statsstøttede, ensidige og indoktrinerende tankebaner med sin egen ikke-propaganda.

Slipp dem løs, vi stoler fullt og helt på deres balanserte saklighet. Heldigvis vil vi også snart få politisk reklame. Det er nok fordi den innsikt endelig har modnet i brede lag av samfunnet at reklamebransjen vil forvalte sitt demokratiske ansvar på eksemplarisk vis. Vi i Adbusters ønsker bare at alle skal kunne lage sin egen reklame slik at de forstår den bedre. Vi tror vår skoleturné vil øke behovet for reklameindustriens ikke-propaganda. Adbusters mål er egentlig at all kommunikasjon skal få reklamens form, og sammen med reklamebransjen vil vi arbeide for at vårt demokrati skal bli enda mer bestående.

Ja, selv kunst er til syvende og sist bare design og reklame, for hva annet er vel kunst enn kommunikasjon, og all kommunikasjon burde være reklame. Derfor er det rett og rimelig at reklamebransjen, som jo besitter den ypperste kompetanse innen reklame, har en rådgivende og faglig funksjon vis-à-vis kunsten. Institusjoner som Riksutstilllinger, Norsk kulturråd, Fond for lyd og bilde osv. burde sortere under et faglig råd styrt av reklameindustriens bransjeorganisasjoner. Bransjen burde selvfølgelig sponse Adbusters' skoleturné i stedet for å motarbeide den.

Av Kim C. Knutsen, Adbusters.no

Hentet fra:
http://www.propaganda-as.no/emneomrader/reklame/innlegg+bransjen+misforst%E5r+adbusters/art107949.html