Vedlegg 2, Presseoppslag: Sivil ulydighet



Deler ut kokebok i sivil ulydighet


STERK KOST: - Det er ganske sterkt å oppfordre en 15-åring til sivil ulydighet, sier mor Beate Framdal mens hun blar i boken Jam. BEGGE FOTO: TORE ØYVIND MOEN

SKIEN Her er boka som gir ungdomsskoleelever tips om hvordan man gjennomfører sivil ulydighet eller streiker på skolen. Boka ble delt ut på Gulset ungdomsskole, men trukket tilbake etter at en mor reagerte på innholdet.

Eirik Haugen

- Det er ganske sterkt å oppfordre en 15-åring til sivil ulydighet, sier Beate Framdal mens hun blar i boken. Hun reagerte momentant da sønnen hennes kom hjem fra skolen med boka for noen dager siden.
- Dette er rett og slett en kokebok for demonstrasjoner og ulovligheter som kan sette ungdom i strafferettslig ansvar. Dette er overhodet ikke egnet for en elev i ungdomsskolen, sier Framdal, som til daglig jobber som journalist i Varden.


Stoppet boka
Boka ble delt ut til en rekke elever i forbindelse med et opplegg på Gulset ungdomsskole i forrige uke. Gruppa Adbusters, med støtte fra Riksutstillinger, har startet en turnering og holdt generalprøve ved skolen i Skien før turen gikk videre til Hedmark. Målet med opplegget er ifølge nettsiden til Riksutstillinger "å være kreativ i det offentlige rom ved å smette inn sitt eget budskap eller sine egne kreasjoner på en overraskende måte" og videre "å leke og vri på kjente kulturelle uttrykk og på reklamens og politikkens retorikk." Adbusters arrangerer såkalte workshop der elevene skal lære måter å uttrykke seg på og elevene skal også planlegge og gjennomføre en aksjon, kampanje eller liknende. Og boka ble delt ut til elevene som en del av dette opplegget.
- Det er helt greit hvis denne boka hadde blitt delt ut til elever i 3. klasse på en videregående skole. Men ikke til ungdomsskoleelever, sier Framdal. Hun reagerte med sinne da hun begynte å bla i boka som kom hjem i sønnens ransel og tok øyeblikkelig kontakt med skolen som reagerte og trakk boka tilbake.
Boka gir oppskrifter på hvordan man gjennomfører ulike former for aksjoner, hva slags utstyr du kan bruke når du aksjonerer og hva slags rettigheter du har hvis du blir arrestert. Flere artikler er ikke signert, men det brukes navn som Kaptein Black-Block Bill og Pippi Langstrømpe for å fortelle hvem som har skrevet tipsene.


Konsekvenser
- I boka får du råd om hvordan du skal oppføre deg dersom du blir pågrepet av politiet. Her får du råd om blokader, at det lønner seg å ta med seg mat og røyk hvis du skal aksjonere eller du får linker til Internett-adresser som ingen har kontroll på, sier Framdal og fortsetter.
- Denne boka gir deg oppskriften på hvordan du kan gjennomføre aksjoner og være ulydig. Men den sier ingenting om konsekvensene, for eksempel at du kan havne på en glattcelle eller bli en del av en barnevernssak dersom du følger de rådene som blir gitt. Elevene bør ikke svelge disse påstandene rått. Denne boka skulle aldri vært delt ut på noen ungdomsskole, mener Beate Framdal.


JAM

* Det er Adbusters og Riksutstillingene som arrangerer Jam, som startet på Gulset ungdomsskole i forrige uke

* Adbusters kaller seg et aksjonsbasert nettverk for "mentalt miljøvern."

* Adbusters ønsker å forandre hvordan vi påvirkes av massemediene og hvordan meninger og behov blir produsert i samfunnet.

* Det er et nettverk av designere, programmere, tekstforfattere og fotografer (mf) som bistår organisasjoner etc.

* Riksutstillinger er en statlig institusjon som arbeider for å skape interesse og forståelse av billedkunst, kunsthåndverk, design og arkitektur.

Hentet fra: lenke til artikkel

Sitater fra boka
"Rørblokade er en metode som en gruppe mennesker kan bruke slik at de blir vanskelig å fjerne." (Side 18)
"Ungdom blir frarøvet all verdighet. På skolen kjeder vi oss og er understimulerte. Utmarsjer kan demonstrere hvor liten makt skoleledelsen har over oss, og for en stund blir maktbalansen endret." (Side 23)
"Husk at politiet bruker sivilkledde spanere. Noen ganger er det for å se og høre, andre ganger for å provosere fram bråk. Ikke ta med adressebøker eller mobiltelefon med lagrete nummer når du er på aksjon." (Side 38)

Sist endret: 06. April 2005 00:00

Copyright 20©04 Varden
Hentet fra:

http://www.varden.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050406/KULTUR/104060087


REAGERTE: Rektor Tore Andersen har bedt elevene om å levere boka tilbake til skoen.


Trakk boka tilbake

SKIEN Ledelsen ved Gulset Ungdomsskole reagerte umiddelbart da Beate Framdal gjorde de kjent med innholdet i boka.

Eirik Haugen

Rektor Tore Andersen kjente ikke til at boka ble delt ut på skolen og ante derfor ingenting om hva slags innhold den hadde da han ble kontaktet.
- Jeg reagerer på at det er ting som minner om sivil ulydighet i boka. Elevstreik, rørblokade og kjedereaksjoner er beskrevet i detalj. Jeg innkalte den ansvarlige hos Adbusters til mitt kontor og ba om en forklaring, sier Tore Andersen.
Dermed ble boka trukket tilbake og alle elevene som hadde fått en eksemplar ble bedt om å levere den tilbake til skolen.
- Jeg vil vite på forhånd hva slags ting som blir delt ut til elevene på denne skolen. Jeg er særdeles lite fornøyd med at noen gir ut noe som ikke er klarert på forhånd med skolens ledelse, sier Andersen.
- Mange vil kanskje hevde at det er sensur du bedriver?
- Mulig det er sensur. Men jeg vil vite om slike ting på forhånd og vite hva elevene får med seg hjem fra skolen. Elevene var svært fornøyde med måten opplegget ble gjennomført på her ved skolen og aksjonen skal jo oppfordre elevene til å være kritiske til samfunnet rundt seg. Men det er langt fra det til å oppfordre til ikke å følge demokratiske rettigheter, sier Andersen.
Sist endret: 06. April 2005 00:00

Hentet fra:
http://www.varden.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050406/KULTUR/104060084


Stoppes også i Oppland

I går og i dag er Adbusters ved Brandbu skole i Oppland. Rektor Geir Svingheim reagerte momentant da han fikk en telefon fra sin kollega ved Gulset ungdomsskole.
- Boka skulle egentlig være delt ut på slutten av første dag, men det har ikke skjedd. Hvis dette er viktig for Adbusters skal jeg vurdere i morgen om boka skal deles ut og så samles inn igjen før elevene forlater skolen, men jeg tror det er tvilsomt at det skjer, sier Svingheim.
- Jeg visste bare at det skulle deles ut en bok, men ante ikke hva slags bok det var. Hvis vi hadde gått gjennom boka et par uker i forveien, satt ting i sammenheng og informert foreldre hadde det kanskje gått an. Men det blir feil slik dette opplegget er nå, sier Svingheim.

Sist oppdatert: 06. April 2005 00:00

Hentet fra:
http://www.varden.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050406/KULTUR/104060085

- Dette er informasjon

Adbusters tilbakeviser at boka oppfordrer ungdom til å begå ulovligheter. Åse Brandvold, som er talsperson for Adbusters, sier at boka er en del av opplegget som blant annet ble gjennomført ved Gulset ungdomsskole.

- Dette er ingen oppfordring til aksjon, det er informasjon. Den delen som omhandler aksjonsformer er bare en liten del av boka og er der for å inspirere og vise at det er mange måter å være aktør på, sier Brandvold.

- Men ser dere at dette kan bli oppfattet som oppfordring til sivil ulydighet?

- Alt det vi skriver om i boka er basert på ikke-voldelige ting. Når det er sagt, vi er jo ikke motstandere av sivil ulydighet for det har jo alltid vært en viktig metode for å kjempe frem rettigheter. Kvinnelig stemmerett er vel et eksempel.

- Men er ikke en 15-åring for ung til å få slik informasjon?

- Vi mener at 15-åringer er gamle nok. Vi oppfordrer ungdom til å gjøre ting i sitt nærmiljø, på Gulset var for eksempel elever opptatt av lys i undergangen på gangveien.

Sist oppdatert: 06. April 2005 00:00

Hentet fra:
http://www.varden.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050406/KULTUR/104060086