Vedlegg 2: Presseoppslag, Sivil ulydighet



Artikkelen er hentet fra http://www.nrk.no/nyheter/kultur/4642014.html


Nekter elevene bok

Utdrag fra boken. Foto: NRK

En rektor i Skien får kritikk for å dra inn omstridd bok om sivil ulydighet for elever.

Publisert 06.04.2005 13:52 - Oppdatert 06.04.2005 14:57

Av Gro Øvrebø/ Rikard Martinussen

I Kulturnytt på fjernsyn på tirsdag kom det fram reaksjoner mot boka, og ved en skole i Skien må elevene levere boken tilbake. Direktør for Riksutstillinger, Marith Hope, forsvarer boka og mener rektoren overreagerer.

- Boken kan du få kjøpt i bokhandelen, og han kan ikke nekte noen å ha bøker. Så dette blir litt tullete, sier Hope.

På skoleturne

Boka blir delt ut av det kontroversielle nettverket Adbusters, som nå er på skoleturne med støtte fra Riksutstillinger. Adbusters skal lære elevene å bli mer kritiske til samfunnet rundt seg og få frem sine egne meninger. Og i boka elevene også får, får man blant annet tips til en vellykket ulovlig aksjon.

Utdrag fra boken: ” Husk at politiet bruker sivilkledde spanere, noen ganger er det for å se og høre. Andre ganger er det for å provosere fram bråk”

Rektor vil godkjenne boken først

Rektor ved Gulset ungdomskole Tore Andersen, visste ikke at elevene hadde fått boka før noen foreldre reagerte. Og etter en såkalt generalprøve i Skien, starta Adbusters i går en skoleturné i Oppland på Brandbu skole. Her blir de nektet å dele ut boka før rektor har godkjent den. Han ble advart av kollega Tore Andersen i Skien som nå har funnet flere tekster han ikke liker.

- En artikkel er om elevstreik synes jeg ligner svært mye på det å oppfordre til sivil ulydighet, som jeg ikke ønsker å gjøre overfor våre elever, sier Andersen.

Ser ikke noe galt med boken

Marith Hope svarer med at Andersen da må være en god rektor, slik at elevene ikke finner noen grunn til å streike.

Selv om direktør Marith Hope i Riksutstillinger forsvarer boka, sier hun de nå skal informere lærere og rektorer bedre. Men hun ser ingenting galt i å lære elever sivil ulydighet som å legge seg i lenker under en aksjon.

- Men boken gir klart uttrykk for at du skal vite hva du gjør, og vite hva sivil ulydighet er, før man går inn i noe slikt og være i stand til å ta de konsekvensene.


Kulturnytt, NRK P2, 6. april 2005



Opphavsrett NRK © 2006