Oppfordring til sivil ulydighet

STOKKE: Bløtkakekasting, demonstrasjoner og elevstreik. Ungdomsskoleelever i Stokke har fått inspirasjon gjennom et kunstprosjekt videreformidlet av fylkeskommunen.

Linn Huynh Mathisen

Nå reagerer foreldre.
– Jeg ble så sint at jeg trodde jeg skulle krepere. Dette er totalt uhørt! smeller forelder Marit Vistad fra Stokke.

RYSTET: Marit Vistad og andre foreldre er sterkt imot samarbeidet Stokke ungdomsskole har hatt med kunstnettverket Adbusters og Nasjonalmuseet for kunst. Foto: Linn Huynh Mathisen

Hun kaller opplegget en oppfordring til sivil ulydighet og er sjokkert over en bok sønnen hennes og andre 9. klassinger fra Stokke ungdomsskole og Vear skole fikk utdelt på skolen. Boka "Jam" inspirerer nemlig elevene til hærverk, streik og demonstrasjoner. Kunstnettverket Adbusters Norge og Nasjonalmuseet for kunst sto for undervisningsopplegget som er videreformidlet av Vestfold fylkeskommune via Den kulturelle skolesekken.

Politiet reagerer
I den 160 sider tykke boka står tips til hvordan elevene kan arrangere streiker på skolen med god oppslutning. En tegneserie uten tekst viser aksjonister som kaster brustein på politiet.

"Husk at politiet bruker sivilkledde spanere. Noen ganger er det for å se og høre, andre ganger er det for å provosere fram bråk", står det et annet sted i boka.

– Jeg synes er veldig uheldig. Det setter politiet i et galt lys og er med på å rive ned vår troverdighet, sier konstituert visepolitimester i Vestfold, Steinar Kaasa.
Framgangsmåte for bløtkakekasting mot et "passende offer, en maktperson" er også å finne. Under et avsnitt om hva såkalte affinitygrupper, altså grupper som jobber mot et felles mål, kan gjøre, står det:
"Alt det denne boka viser, og alt annet som gruppa finner på!"

I tillegg anbefales bøker som "Den nødvendige ulydigheten", "Anarchist cookbook", "Recipes for disaster" og "Svarteboka". En av dem er beskrevet som "en beryktet og svært militant aksjonshåndbok, som du garantert kan finne på internett".
– Satt på spissen skulle man nesten tro det er blitzere som driver skjult opplæring. Mine unger får ikke lov til å være med på slikt, sier Vistad.

Demonstrerte i skoletida
Da den to dager lange workshopen ble holdt på Bokemoa ungdomsskole, resulterte det i en demonstrasjon utenfor Stokke rådhus der blant annet røykbomber ble tatt i bruk. Dette finner elevene bilde av på en av de første sidene i Jam-boka. Elevene aksjonerte også utenfor McDonald's i Tønsberg og fikk radiodekning. Alt skjedde i skoletida.
– De fulgte bare læreboka, sier Vistad oppgitt.
Etter flere foreldrereaksjoner vurderer nå FAU ved Bokemoa ungdomsskole å gå videre med saken. Rektor Øistein Gauslaa er selv sjokkert over innholdet i workshopen. Han beklager hendelsene og sier han ikke hadde god nok kjennskap til innholdet da skolen takket ja til opplegget. Stokke kommune er første skole i Vestfold som har deltatt i Jam-prosjektet.

Tar ikke faglig ansvar
Vestfold fylkeskommune har videreformidlet undervisningsopplegget. Til tross for dette vil ikke Rolf Olsen, som er ansvarlig for Den kulturelle skolesekken i fylkeskommunen, ta stilling til det faglige innholdet.
– Vi regner med at Nasjonalmuseet for kunst har kvalitetssikret opplegget, sier Olsen.
Han understreker at Jam-boka ikke på noen måte er en godkjent som lærebok.
Prosjektleder for Jam i Adbusters Norge, Maria Astrup, står fullt inne for boka.
– Dette er en inspirerende bok med sterke uttrykksmåter. I boka prøver vi å vise et bredest mulig utvalg av kreativ aksjonisme og kulturjamming. Dette er gode symbolske aksjoner, mener hun.
Astrup tror elevene kurset blir holdt for er modne nok til å ikke gjøre alt som står i boka, til tross for at teksten oppfordrer dem til det.
Skulle nesten tro det er blitzere som driver skjult opplæring
Marit Vistad

Sist oppdatert: 02. Oktober 2005 20:48

Hentet fra:
http://tb.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051003/NYHETER/110030256&SearchID=73233476828715