Vedlegg 2, Presseoppslag: Stokke og Sandefjord


Tar til motmæle etter elevprotest

I et brev til både Fylkesmannen i Vestfold og Stokke ungdomsskole, retter McDonald's Tønsberg kritikk mot elevdemonstrasjonen for en stund siden.

Linn Huynh Mathisen


"Barn som er relativt enkle å instruere og manipulere burde beskyttes mot at politiske ekstremister bruker dem i sin egen kamp", skriver de i brevet til skolen.
Ifølge McDonald's fortalte elevene at de gjennomførte et opplæringsprogram i "hvordan demonstrere" da de sto utenfor restauranten, dunket i vinduene og viftet med plakater foran gjestene.
Som Tønsbergs Blad Stokke tidligere har skrevet, var også denne demonstrasjonen en del av undervisningsopplegget i regi av kunstnettverket Adbusters og Nasjonalmuseet for kunst. Opplegget er videreformidlet av fylkeskommunen via Den kulturelle skolesekken.


Ville handle under aksjonen
McDonald's ønsket å få bekreftet om denne aksjonen var støttet og godkjent av skolen. Seansen var nemlig overvåket og kontrollert av en lærer fra skolen, mens instruktøren i opplæringsprogrammet ikke ville oppgi navnet sitt.
"Det viste seg fort at mange av barna som hadde meldt seg på demonstrasjonen gjorde det "for å få seg en tur til Tønsberg i skoletiden"" (...) "Noen hadde lyst til å stikke innom for å kjøpe en hamburger og iskrem, men det ga den anonyme instruktøren beskjed om at passet seg dårlig", står det i brevet.


Invitasjon
Ifølge McDonald's skal instruktøren ha fortalt at sist de hadde demonstrert utenfor McDonald's ble barna servert gratis kakao for å holde varmen. "Det ville han ha seg frabedt denne gang. For det var bestikkelser!", forteller McDonald's i brevet.
Restauranten er skuffet over det de mener er det lavt nivå av ansvar fra Stokke ungdomsskoles side, med henvisning til punktene det ble demonstrert på. Nå er elevene invitert på en omvisning i restauranten dersom de ønsker faktakunnskap om McDonald's. Av Fylkesmannen ønsker restauranten svar på om dette er en del av opplæringsplanene i grunnskolen.
Rektor Øistein Gauslaa har tidligere beklaget aksjonen på det sterkeste, og erklærer at skolen ikke var godt nok kjent med innholdet i den to dager lange workshopen de takket ja til. Ansvarlig for Den kulturelle skolesekken i Vestfold fylkeskommune, Rolf Olsen, vil ikke ta stilling til det faglige innholdet i kurset de videreformidler. Han sier imidlertid at de fleste prosjektene kun blir gjennomført én gang. Det er opp til hver enkelt skole å takke ja til kurset.


Sist oppdatert: 04. Oktober 2005 10:55

Hentet fra: http://tb.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051005/NYHETER/110050228&SearchID=73233476828715