Vedlegg 2, Presseoppslag: Stokke og Sandefjord

Avviser JAM!

Elever i Sandefjord får ikke demonstrere på lik linje med elever andre steder i landet. – Synd for elevene, mener organisasjonen Adbusters.

Paal Even Nygaard
paal.even.nygaard@sb.no

I samarbeid med Nasjonalmuseet og Riksutstillingene er Adbusters på turné med aksjonen JAM!.


- Dette er ikke måten vi ønsker å formidle ytringsfrihet på til elevene, sier rektor Arne W. Gregersen ved Breidablikk ungdomsskole. Foto: Olaf Akselsen

Gjennom ulike demonstrasjonsformer gir aksjonen elever i 9. klasse mulighet til si ting de ønsker.
Da turneen kom til Stokke ungdomsskole i september, reagerte imidlertid både ordfører og politi. Elever besøkte rådhuset og spilte blant annet fotball i gangene og røykla plassen utenfor. Bakgrunnen var en protest mot kommunens økonomiske prioriteringer. Elevene demonstrerte også mot hamburgerkjeden McDonalds.
– Denne formen for aksjoner er fremmed for norsk skole. Jeg forbinder dette mer med politiske aktivister, enn skoleverket. Dette er ikke måten vi ønsker å formidle ytringsfrihet på til elevene, sier rektor Arne W. Gregersen ved Breidablikk ungdomsskole.

FAKTA: Adbusters

  • Aksjonsbasert nettverk for "mentalt miljøvern". Finnes i flere land.
  • Vil forandre hvordan vi påvirkes av messemedier, hvordan institusjoner utøver makt, og hvordan meninger og behov blir produsert
  • Vil endre på hvordan konsum- og kulturindustrien setter dagsorden
  • Målet er å fremme en grunnleggende gjennomtenkning av måten vi lever på i det 21. århundre
  • www.adbusters.no
  • Skolen ansvarlig
    I vår sa skolen ja til å delta. Mandag snudde imidlertid rektoren og sa nei til et to dagers opplegg. Det samme har rektorene ved Bugården og Ranvik gjort. Varden ungdomsskole sa nei allerede i vår.
    Gregersen begrunner avslaget også med at elevene blir bedt om ikke å oppgi navn, dersom de blir spurt under aksjonene. Videre får ikke skolen være med i planleggingen eller gjennomføringen av aksjonene.
    – Skolen er ansvarlig for elevene. Når vi ikke får være med, er dette uansvarlig, sier Gregersen.

    Én glipp
    Påstandene blir avvist av kurator Tore Færner ved Nasjonalmuseet.
    – Det er riktig at skolen ikke deltar under workshopen i forkant, men under aksjonene er det alltid én fra oss med. Lærere kan også følge med. Det som skjedde i Stokke var en glipp som vi har beklaget. Vi har tilbudt oss å informere mer, men ingen av skolene i Sandefjord har henvendt seg tilbake, sier Færner.
    Så langt har turneen besøkt 10 skoler og gjennomført rundt syv aksjoner ved hver skole. Bortsett fra i Stokke, der noen av elevene aksjonerte uten voksenfølge, har dette skjedd uten problemer, og med positive tilbakemeldinger fra skolene.
    – At ordføreren i Stokke blir irritert over meningsytringer fra elever er ikke noe jeg beklager, sier Færner.

    Dialog og lek
    Formålet med JAM! er å lære elevene "kulturjamming", som Færner kaller det, gjennom å "...kombinere kunstneriske og aktivistiske metoder for å problematisere samfunnsforhold på en dialogisk og lekende måte".
    – Vi lar elevene få kjennskap til dette i en kontrollert form. Mange elever har rik fantasi og kommer selv på aksjoner som er sivilt ulydige. Vi har et opplegg for å håndtere dette slik at man oppnår samme effekt, men på lovlig vis. Det er lov å være smart, sier Færner.
    Arne W. Gregersen beklager at avlysningen først kom dagen før.

    Jeg forbinder dette med politiske aktivister.
    Arne W. Gregersen, rektor

    Sist endret: 12. Oktober 2005 21:42

    Hentet her:
    http://www.sb.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051013/NYHETER/110130090&SearchID=73234883428028

    Copyright 20©02,03,04 Sandefjords Blad



    Flyttes til ungdomshus


    Selv om skolene sier nei, blir det likevel aksjoner og demonstrasjoner i Sandefjord.

    Paal Even Nygaard

    – Adbusters flytter aksjonen til ungdomshuset Punkt 1, med frivillig deltakelse fra ungdommene, sier avdelingsleder Jørund Holst Hansen i oppvekstavdelingen i kultur- og kinoseksjonen.
    Dette blir bekreftet av kurator ved Nasjonalmuseet, Tore Færner. Hva slags aksjoner det er snakk om tirsdag og onsdag i neste uke kan han ikke si.
    Jørund Holst Hansen mener det er trist at de tre ungdomsskolene sier nei til deltakelse. Han viser til at turneen JAM! er støttet av Norsk kulturråd og Den kulturelle skolesekken sentralt.
    – Når disse går god for aksjonen, føler jeg at kvaliteten er ivaretatt. Det er kanskje noe spesielt, men jeg syntes dette er noe elevene burde få med seg, sier Holst Hansen.

    Hentet her:
    http://www.sb.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051013/NYHETER/110130091


    Sist oppdatert: 12. Oktober 2005 21:42

    Copyright 20©02,03,04 Sandefjords Blad