Vedlegg 2, Presseoppslag: Stokke og Sandefjord


Ny ungdomskamp for Verdensteateret


Kulturpolitikeren Thor Strand lover Ulrik Lysebo (fra høyre), Tonje Lohne, Charlotte Berg, Therese Gustavsen og Shira Borøchstein å ta oppropet deres alvorlig når Verdensteaterets framtid skal avgjøres. Foto: Gjermund Glesnes

I går startet en ny ungdomskampanje sin kamp mot privatisering av Verdensteateret.

Gjermund Glesnes
gjermund.glesnes@sb.no

Dette er kun begynnelsen. Vi regner med at det blir en lang prosess, men vi jobber videre helt til politikerne har tatt en endelig beslutning, lover Therese Gustavsen.
I går leverte hun et opprop om saken på vegne av aksjonen Kulturus. Kulturus er resultatet av nettverket Adbusters og turneen JAM!, som har holdt et tre dagers idéverksted i ungdomshuset Punkt1.
Oppropet har overskriften "Verdensteateret må være kommunalt". Det krever også at Kulturus representant Ulrik Lysebo får delta i beslutningsprosessen om kulturhusets framtid, og at ungdomsrådet må få en avgjørende stemme i saken.

Eneste tilbud
Gustavsen og Lysebo forteller at ungdommene raskt ble enige om hvor JAM! skulle konsentrere kreftene.
– Sandefjord har masse kulturtilbud for folk over 18. Men vi som er under 18, blir kastet ut fra kafeene ved 22–23-tida. Verdensteateret er det eneste tilbudet vi har til å arrangere noe selv, sier Gustavsen.
Hun opplyser videre at aksjonen vil arrangere en allsidig kulturkveld i huset i forkant av kultur- og fritidsutvalgets (KF-utvalget) møte i november, når politikerne skal behandle saken.
– Vi skal vise at huset ikke bare blir brukt til musikk. Og vi skal sørge for at politikerne har dette friskt i minne på møtet, sier hun.

Vil samle husene
Ungdommene registrerer at kommunen mener Verdensteateret er et altfor stort pengesluk. De minner om at et godt ungdomstilbud kan redusere utgiftene på andre budsjetter.
De har også et konkret forslag til hvordan kommunen kan spare penger:
De vil flytte rockeverkstedet på Brydeslottet og Punkt1 til Napergården. Dermed vil kommunen spare husleieutgifter. Samtidig vil tilbudet etter deres mening bli bedre, fordi alt blir samlet på ett sted.

Lover å lytte
I fjor høst samlet en annen ungdomsgruppe, Save me, over 1.000 underskrifter mot privatiseringsplanene. Kulturus har ikke inntrykk av at politikerne eller administrasjonen tok særlig hensyn til dette engasjementet. De innrømmer at de er redde for at gårsdagens opprop skal bli lagt i en perm og glemt.
KF-utvalgets leder Thor Strand (H) lover å ta oppropet seriøst.
– Jeg skal legge det fram for rådmannen. Og alle politikerne i utvalget skal få brevet, sier han. Han legger til at han synes engasjementet er positivt.


Sist endret: 20. Oktober 2005 21:50

Hentet her:
http://www.sb.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051021/KULTUR/110210078&SearchID=7323561825310