Kurs/Plan 9 (2012)

From Programvareverkstedet
Jump to navigation Jump to search

Tid: Torsdag 8. november 2012, kl. 18:15
Sted: R3
Kursholder: Andreas Eriksen
Anbefalte forkunnskaper: Grunnleggende bruk av unix, muligens litt programmering.

Unix, som ble lansert på 70-tallet, har forblitt den grunnleggende modellen for de aller fleste operativsystemer som brukes i dag. Eksempler på dette er Linux, Mac OS X, FreeBSD, Solaris, og til en viss grad også Windows.

I 1992, ti år etter at Unix ble kommersielt tilgjengelig fra AT&T Bell Labs, lanserte de et nytt operativsystem som skulle være en etterfølger til dette, og rette opp i noen grunnleggende feil i Unix' design -- Plan 9.

Plan 9 tok av forskjellige årsaker ikke verden med storm, men er i dag fremdeles i live som et fritt/åpent operativsystem for forskning og hobbyvirksomhet.

I dette kurset ønsker jeg å fortelle litt mer om Plan 9s historie, og demonstrere hvordan dets design er forskjellig fra -- og muligens også bedre enn -- de «moderne» Unix-variantene.

Det antas at kursdeltakerne har noe erfaring med en Unix-variant, som f.eks. Linux, men det er selvfølgelig åpent for alle. Kursdeltakerne vil også få mulighet til å logge inn på en maskin som kjører Plan 9 for å kunne utforske systemet selv (dette krever antakeligvis at de har tatt med seg en bærbar datamaskin til kurset).

Kurset vil sannsynligvis ikke være direkte nyttig, men forhåpentligvis interessant. Det antas å vare 1-2 timer.