Difference between revisions of "PostgreSQL"

From Programvareverkstedet
Jump to navigation Jump to search
(Siden kan godt ha info om mer enn adminverktøyene)
Line 1: Line 1:
 
<!-- ## page was renamed from [[PsqlAdm]]
 
<!-- ## page was renamed from [[PsqlAdm]]
 
  -->
 
  -->
== [[PsqlAdm]] ==
 
  
Verktøy for å opprette, redigere og slette brukere og databaser fra PVV sin Postgresql server.
+
= Bruk av PostgreSQL på PVV =
For å bruke programmene må du logge på verden.pvv.ntnu.no.
 
  
Kildekoden finner du på; http://www.pvv.ntnu.no/~eirikald/projects/psqladm.tar.bz2
+
PVVs PostgreSQL-databasetjener heter <code><nowiki>postgres.pvv.ntnu.no</nowiki></code>. Den aksepterer tilkoblinger fra alle maskinene på PVV, og alle brukere kan opprette så mange databaser de vil.
  
psql-useradm og psql-dbadm er de to programmene som skal kjøres. Kaller du de uten argumenter får du opp en liste over mulig argumenter til hver av de.  
+
== Oppretting av bruker og database ==
 +
For å opprette brukere og databaser i PVVs PostgreSQL-server kan verktøyene <code><nowiki>psql-useradm</nowiki></code> og <code><nowiki>psql-dbadm</nowiki></code> brukes. Du finner disse verktøyene ved å logge inn på PostgreSQL-serveren med SSH. Kjør verktøyene uten argumenter for å få informasjon om hvordan du bruker dem.  
  
Litt mer forklaring på hvordan verktøyene brukes kommer når noen dytter i eirikn så han får skrevet det.
+
Merk at både brukernavnet og databasen må begynne på ditt brukernavn. Tillatte former er <code><nowiki>brukernavn</nowiki></code> eller <code><nowiki>brukernavn_tillegg</nowiki></code>.
 +
 
 +
== Mer finkornet tilgangskontroll ==
 +
 
 +
Dersom du ønsker mer detaljert tilgangskontroll enn bare å velge eier av databasen, kan du opprette noen ekstra brukere med <i>psql-useradm</i> og bruke de vanlige tilgangsfunksjonene til PostgreSQL. Se [http://www.postgresql.org/docs/8.0/interactive/user-manag.html PostgreSQL-manualen] for informasjon om syntaksen.
 +
 
 +
= Kildekode til verktøyene =
 +
 
 +
Kildekoden til psql-useradm og psql-dbadm er åpent tilgjengelig. Du finner den på http://www.pvv.ntnu.no/~eirikald/projects/psqladm.tar.bz2
  
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__

Revision as of 20:38, 18 February 2006


Bruk av PostgreSQL på PVV

PVVs PostgreSQL-databasetjener heter postgres.pvv.ntnu.no. Den aksepterer tilkoblinger fra alle maskinene på PVV, og alle brukere kan opprette så mange databaser de vil.

Oppretting av bruker og database

For å opprette brukere og databaser i PVVs PostgreSQL-server kan verktøyene psql-useradm og psql-dbadm brukes. Du finner disse verktøyene ved å logge inn på PostgreSQL-serveren med SSH. Kjør verktøyene uten argumenter for å få informasjon om hvordan du bruker dem.

Merk at både brukernavnet og databasen må begynne på ditt brukernavn. Tillatte former er brukernavn eller brukernavn_tillegg.

Mer finkornet tilgangskontroll

Dersom du ønsker mer detaljert tilgangskontroll enn bare å velge eier av databasen, kan du opprette noen ekstra brukere med psql-useradm og bruke de vanlige tilgangsfunksjonene til PostgreSQL. Se PostgreSQL-manualen for informasjon om syntaksen.

Kildekode til verktøyene

Kildekoden til psql-useradm og psql-dbadm er åpent tilgjengelig. Du finner den på http://www.pvv.ntnu.no/~eirikald/projects/psqladm.tar.bz2