Difference between revisions of "PostgreSQL"

From Programvareverkstedet
Jump to navigation Jump to search
Line 7: Line 7:
  
 
== Oppretting av bruker og database ==
 
== Oppretting av bruker og database ==
For å opprette brukere og databaser i PVVs PostgreSQL-server kan verktøyene <code><nowiki>psql-useradm</nowiki></code> og <code><nowiki>psql-dbadm</nowiki></code> brukes. Du finner disse verktøyene ved å logge inn på PostgreSQL-serveren med SSH. Kjør verktøyene uten argumenter for å få informasjon om hvordan du bruker dem.  
+
For å opprette brukere og databaser i PVVs PostgreSQL-server kan verktøyene <code><nowiki>/local/bin/psql-useradm</nowiki></code> og <code><nowiki>/local/bin/psql-dbadm</nowiki></code> brukes. Du finner disse verktøyene ved å logge inn på PostgreSQL-serveren med SSH. Kjør verktøyene uten argumenter for å få informasjon om hvordan du bruker dem.  
  
 
Merk at både brukernavnet og databasen må begynne på ditt brukernavn. Tillatte former er <code><nowiki>brukernavn</nowiki></code> eller <code><nowiki>brukernavn_tillegg</nowiki></code>.
 
Merk at både brukernavnet og databasen må begynne på ditt brukernavn. Tillatte former er <code><nowiki>brukernavn</nowiki></code> eller <code><nowiki>brukernavn_tillegg</nowiki></code>.
Line 13: Line 13:
 
== Mer finkornet tilgangskontroll ==
 
== Mer finkornet tilgangskontroll ==
  
Dersom du ønsker mer detaljert tilgangskontroll enn bare å velge eier av databasen, kan du opprette noen ekstra brukere med <i>psql-useradm</i> og bruke de vanlige tilgangsfunksjonene til PostgreSQL. Se [http://www.postgresql.org/docs/8.0/interactive/user-manag.html PostgreSQL-manualen] for informasjon om syntaksen.
+
Dersom du ønsker mer detaljert tilgangskontroll enn bare å velge eier av databasen, kan du opprette noen ekstra brukere med <i>/local/bin/psql-useradm</i> og bruke de vanlige tilgangsfunksjonene til PostgreSQL. Se [http://www.postgresql.org/docs/8.0/interactive/user-manag.html PostgreSQL-manualen] for informasjon om syntaksen.
  
 
= Kildekode til verktøyene =
 
= Kildekode til verktøyene =

Revision as of 00:07, 5 November 2007


Bruk av PostgreSQL på PVV

PVVs PostgreSQL-databasetjener heter postgres.pvv.ntnu.no. Den aksepterer tilkoblinger fra alle maskinene på PVV, og alle brukere kan opprette så mange databaser de vil.

Oppretting av bruker og database

For å opprette brukere og databaser i PVVs PostgreSQL-server kan verktøyene /local/bin/psql-useradm og /local/bin/psql-dbadm brukes. Du finner disse verktøyene ved å logge inn på PostgreSQL-serveren med SSH. Kjør verktøyene uten argumenter for å få informasjon om hvordan du bruker dem.

Merk at både brukernavnet og databasen må begynne på ditt brukernavn. Tillatte former er brukernavn eller brukernavn_tillegg.

Mer finkornet tilgangskontroll

Dersom du ønsker mer detaljert tilgangskontroll enn bare å velge eier av databasen, kan du opprette noen ekstra brukere med /local/bin/psql-useradm og bruke de vanlige tilgangsfunksjonene til PostgreSQL. Se PostgreSQL-manualen for informasjon om syntaksen.

Kildekode til verktøyene

Kildekoden til psql-useradm og psql-dbadm er åpent tilgjengelig. Du finner den på http://www.pvv.ntnu.no/~eirikald/projects/psqladm.tar.bz2