Jotunheimstien for dummies

www.jotunheimstien.no er det mye nyttig info for den som vil gå turen, men det er mye mer jeg gjerne skulle ha visst før jeg la avgårde. Noe av det finner du her på denne siden.

Proviantering

Stien går gjennom villmark i så stor grad som mulig, og du er nesten fremme i Jotunheimen før du kommer til de av Turistforeningens selvbetjente hytter hvor du kan finne proviant. Dermed er det bare noen få steder underveis hvor du kan fylle sekken med godis:

  • På Lygnasæter, der stien krysser riksvei 4, etter 3-5 dagers gange, er det hotell og bensinstasjon med dagligvarer. Alltid åpent.

  • Litt mindre enn en times gange fra der stien kommer ned fra myrene over Kvitingen ligger tettstedet Eina, hvor det finnes dagligvarebutikk og bensinstasjon.

  • I Snertingdalen er det en liten samvirkelag-aktig butikk, stort sett åpen fra 9-17.

  • Ved Kittilbu er det et lite "utmarksmuseum" hvor du fra 11-16 sommerstid kan kjøpe vafler, drikke og muligens rømmegrøt.

  • Liomseter er et bemannet overnattingssted, nesten en fjellstue, med varm dusj og noe snop til salgs.

  • Sikkilsdalen er også en fjellstue. De har bare drikke til salgs, men kan også by på rømmevaffel og diverse varmmat.

Og det er alt som finnes! I tillegg er det altså proviant å finne på Turistforeningens selvbetjente hytter på Storkvelvbua, på Storhøliseter og på Oskampen. Her ser du typisk utvalg og prisliste.

Overnatting

Det er ganske langt mellom hyttene gjennom rundt to tredjedeler av stien, så med mindre de tilfeldigvis ligger sånn at de passer til din gangfart er det veldig lurt å gå med telt. Jeg fant noen helt ok teltplasser, og jeg foretrekker å ligge ved et vann, både for å ha vann tilgjengelig for drikke og for litt vask, men også for å få fine solopp- og -nedganger og noe å fotografere. Her er teltplassene mine:

  • Laaang dag fra Oslo S: Liten odde ved dammen i sørenden av Storøyungen, her. Lenger bort på dammen renner friskt og godt vann ut av dammen og ned i en bekk. NB! Ganske høy tetthet av knott! Et alternativt sted å stoppe kunne vært et lite vann rett ved stien like over Grønvoll i Hakadal, hvor det er satt opp en badeplass med et lite bord og en stupebrygge. Det ligger altså rett opp bakken fra golfbanen i Hakadal og er umulig å ikke se fra stien.

  • På Snellingen gikk det fint å sette opp telt på innsiden av Turistforeningens hytte, her. I hvert fall hvis sauene ikke har vært altfor produktive i det siste. Veldig godt vann i brønnen.

  • Omtrent midt på nordkanten av Vassbråa er det opparbeidet en badeplass på et sted der en sandhaug spises opp av vannet, her. Hvis du er der på en varm sommerkveld er det en viss fare for at folk kommer fra ei hyttegrend i nærheten for å ta seg et ikke akkurat stille nattbad, men ellers er det et fint sted å telte. Vann finnes i bekk både rett øst og vest for plassen.

  • Før du går opp på Kvitingen finner du en ok teltplass ved Gulsjøen, her. Når du kommer til noen hytter og stien går bort fra sjøen, følg veien ned til sjøen i stedet. Gå forbi et lite båthus og fortsett femti meter eller så til fin skogbunn nede ved innsjøen. Jeg fant ikke drikkevann (annet enn i innsjøen), men hadde heldigvis fylt flaskene mine i elva ved ei lita sommerbeite-eng rett etter der stien krysser Gjøvikbanen.

  • Om det passer seg sånn så virket Toten Almennings hytte ved Skjersjøen som et supert sted å overnatte, her. Selv fortsatte jeg å gå et stykke videre, nesten til Vesterås. I stedet for å overnatte der gikk jeg noen hundre meter vest fra stien ved Elgsjøen, her. Der er det en liten opparbeidet plass med en bordbenk og en gapahuk, og det var lett å finne flatt og fint underlag.

  • Etter Lundon/Brattengshovde like før Snertingdalen er det et lite tjern som heter Lunken, her. Helt i østenden av det er det litt stein/svaberg hvor det går an å sette opp telt. Området rundt er ellers våt myr, så det kan hende du må lete litt. Vann kan du hente fra utløpet til tjernet like ved.

  • Skjellbreidhytta virket også som et fint sted å overnatte, ellers er det en fin teltplass på en rasteplass ved en bro over drikkevann ved veien like før hyttegrenda. Selv fortsatte jeg å gå over Skjellbreida til et lite vann ved Nyseter, her. Klatre over gjerdet og inn på beitelandet der, og gå ned til den lille knatten ved vannet rett overfor selve setra. Det er først gjørmete og et lite hogstfelt der, men når du nesten er fremme ved vannet finnes det noen flekker hvor det går an å ligge komfortabelt i telt. Fyll opp med vann fra en av bekkene du går forbi like før vannet.

  • På tunet på oversiden av Turistforeningens anlegg på Liomseter er det fint å sove i telt mens man ligger og har det herlig etter sin første varme dusj på turen.

  • Det går an å telte på Storhøliseter, men da bør teltet ditt være ganske så myggsikkert! Hele dette området er et mygghøl av betydelig styrke. Det er vann i kran i hytta.

  • Du kan telte utenfor gjestehuset Sikkilsdalseter, men du kan også ligge i seng innendørs for 280 kroner, inkludert så mange og lange varme dusjer som du ønsker.

 

Merking av stien

Stort sett var det ikke noe problem å følge stien selv uten kart, med noen unntak:

  • Hele strekningen over Kvitingen mellom Gulsjøen og Eina var ganske dårlig merket. Det vil si, jeg tror kanskje at den har vært bra merket, men at noen har sabotert litt. Kanskje en grunneier som vil ha multene sine for seg selv? I hvert fall så jeg flere steder at blåmerking på trær var skrapet bort (ikke gjort på en måte som tydet på at elgen stod bak), og andre steder igjen var nettopp de trærne som hadde blåmerking blitt hugget, så de lå usynlig nede i gresset. I tillegg er mye av denne strekningen myr, så det å miste stien kan fort koste mye tid og krefter. Stien er også merkelig lagt oppe på toppen av Kvitingen. Når du kommer sørfra og følger merkingen til toppen og så skal gå videre, så må du ikke fortsette, men gå noen meter tilbake og ta en nittigraders sving ned en bakke og rett ut på ei myr. Og så enda en myr, og enda en, og enda ti myrer til. Det er veldig lett å gå feil her, så ta deg god tid for å finne neste merke hele tiden. Det går dårlig å satse på at stien følger omtrent samme retning hele veien.

  • I området fra Korperuddalen til Venholhøgda fant jeg tre skilt hvor Jotunheimstien var anvist både i sydlig og nordlig retning, men hvor skiltene åpenbart med vilje var løftet opp av jorda og snudd, så man ville kommet til å gå i helt feil retning om man hadde fulgt skiltene. Jeg rettet opp alle tre, men her er det tydeligvis en psykopat på frifot, så følg ekstra godt med langs denne delen av stien!

  • Når du nærmer deg Storhølipiggen fra sør har du to rutealternativer for å komme til Storhøliseter. Den ene ser tung ut og går over et pass på østsiden av Storhølipiggen. Den andre ser lett ut og går nesten flatt gjennom en skog på vestsiden av Storhølipiggen. Den skogen er så full av mygg at da jeg var midtveis i den skulle jeg gitt mye for å ha valgt å gå over passet i stedet.

 

Steder med offentlig transport

Stien går jo gjennom stort sett ubebodde områder, så det er få steder det er enkelt å avbryte turen underveis om man blir skadet eller ikke har tid til å fortsette. Her er stedene jeg fant:

  • Det skal være mulig å ta buss til/fra Lygnasæter Hotell i begge retninger langs riksveien.

  • Eina jernbanestasjon, fast stoppested på Gjøvikbanen, ligger en times gange (5 kilometer) øst for der stien kommer ned fra Kvitingen til en grusvei på sørsiden av Skjelbreida. Før det stopper visstnok også noen tog ved Bleiken stasjon, som ligger bare en kilometer eller så fra stien. Fra Brandbu, 7-8 kilometer fra stien, går det buss til Oslo, og fra Jaren, like ved, går det tog.

  • Etter Vesterås kan du gå til Tobru, hvor det er buss-stopp, eller du kan følge stien til Mustad, hvor det også er buss-stopp, og det går også buss på Sevalsvegen som følges et lite stykke like etterpå. Du kan komme deg til Gjøvik.

  • Ved butikken i Snertingdalen er det også et stoppested for buss, men det er få busser som går her. Også her er det vel Gjøvik du kan komme deg til.

  • Det er et godt stykke å gå, men om du går nordøst i stedet for nordvest fra Skjellbreidhytta, så kommer du ikke til Kittilbu, men til Forset, og der går det en sjelden gang buss til og fra Lillehammer. Bussen fra Lillehammer går så tidlig at du må overnatte i Lillehammer for å rekke den. 06:40, tror jeg.

  • Fra Kittilbu og inn er det ikke transport å finne før du er fremme ved Gjendesheim. Derfra går Valdresekspressen til Oslo litt etter klokka 15 og litt etter klokka 17 sommerstid. Du kan imidlertid muligens være heldig og klare å få haik ut fra både Liomseter og Sikkilsdalen. Det er mange dagstur-besøkende som kommer dit med bil på de smale fjellveiene der. Husk å kjøpe "åpen billett" fra Turistforeningen på forhånd, da koster det bare (i 2009) bare 275 kroner å reise Gjendesheim - Oslo eller omvendt!

 

Noe mer du vil vite?

Spør gjerne om andre ting du lurer på, så skal jeg legge til hva jeg vet her.