For lenge siden, i en galakse langt, langt borte...

original
original

Foranledningen

For noen år siden sydde jeg en kjole etter inspirasjon fra Queen Amidala of Naboo. Siden det fort blir litt stusselig å være utkledd alene fikk jeg nå endelig en unnskyldning til å sy et kostyme til. Siden jeg ikke fikk lov til å sy Senator Palpatine-kostyme til min kjære ("Jeg vil ikke være ond") måtte det bli noe annet.

Siden jeg fikk for meg at jeg burde ha en kostymert følgesvenn bare 28 timer før et arrangement jeg tenkte å bruke mitt kostyme fant jeg ut at et jedikostyme måtte være noe av det enkleste å lage på så kort tid. Valget falt på et jedikostyme inspirert av jedien Qui-Gon Jinn, den mer kjente Obi Wan Kenobis læremester.

Innkjøp

Jeg tok fri resten av dagen fra jobb, kjørte innom IKEA for å se etter passende stoff ("noe brunt stoff til kappe og lin til resten"). Den brune gardinen "Ritva" var perfekt til kappen, og linstoff i løs vekt (Aida, naturfarget) passet ypperlig til resten.

Gjennomføring

Mønster og sybeskrivelse til alle delene fant jeg på The Padawan's guide to Star Wars costumes (tenk så mye tid jeg hadde spart om denne siden hadde vært oppe sommeren 1999...)

Kappen

Jeg startet med kappen. Stoffet skulle ha vært ull, men det ville vært for vanskelig å få tak i på så kort varsel. Økonomi spilte også en rolle, men det viktigste var at jeg kom i gang. Siden én gardin typisk nok ikke var lang nok skjøtet jeg på et stykke stoff med samme vinkel som ermene var klippet i. Det funket helt greit.

Det vanskeligste var å sy på hetta, men det gikk greit når jeg først bestemte meg for hvordan jeg ville ha den. Stakkars mannen som måtte prøve mye i denne fasen. Jeg endte opp med å brette et rektangel i to og sy sammen den ene siden vinkelrett på bretten. langsiden under rynket jeg til den fikk samme lengde som halsåpningen. Det funket på sitt vis..

Yttertunika

Deretter sydde jeg yttertunikaen i naturfarget IKEA-lin (stort sett mens mannen sov..). Hadde jeg hatt bedre tid skulle jeg laget et rundet erme, men pga tidsnød og kravet til å bli ferdig nøyde jeg med med å bruke bare firkantede stoffstykker. Jeg burde også ha gjort omslagsbiten videre, med tanke på en pondus som skulle under, men det er slikt man lærer av. Ikke alltid like lett å treffe på målene når man ikke kan måle..

Tabard og obi

Tabarden og obien (stoffbeltet) ble laget helt til slutt.

Tabarden laget jeg ved å klippet og kante tre 1,5 m lange remser á 40 cm bredde på tvers av stoffet. Den tredje klippet jeg opp i fire deler og skjøtet på de to andre. Deretter hang jeg dem over midtlinja på mannen og brettet opp og sydde til slik at stripene fikk en vinkel tilpasset mage/rompe. Skjøten ble skjult av obien (stoffbeltet) som var omtrent like langt, men bare 20 cm bredt (inkl. kanting). For enkelhets skyld ble obien sydd fast på tabarden slik at tabarden skulle holde seg i rett posisjon bak. Sydde også på et par skjulte hekter og trykkknappper for at tabarden skulle holde overbrettsskjøten på tunikaen skjult. Utenpå dette brukte han et helt vanlig lærbelte.

Andre plagg

Når jeg en gang rekker det skal jeg sy gamasjer til han slik at han kan bruke de utenpå mer vanlige sko (f.eks. fjellsko eller militærstøvler) som alternativ for de lange støvlene.

Buksa kan være ei vanlig mørk bomullsbukse (brun eller svart).

Innertunikaen skal syes omtrent som yttertunikaen, men i bomull (evt finere lin).