Viking-kostyme

Korte fakta:
Selekjole, ull: Birka-snitt med et par modifikasjoner rundt seler og pynt. 99% utnyttelse av stoffet.
Tunika/serk, lin: Enkelt 1100-talls kjolesnitt, jf URLs kostymekompendium med kiler i sidene og diamantkiler under ermene. 95% utnyttelse av stoffet.
Brikkevevde pyntebånd (ull) på både selekjole og tunika/serk. Både rett og vrang side av båndene vises. De er festet på maskin, men de synlige sømmene og skjøtene er sydd over for hånd med garn. Tar man med båndet som brukes rundt håret/hodet/skautet, er total utnyttelse av båndene 99%.
Skaut, lin: Laget av restestoff fra serken og kantet med restegarn i tre farger (restegarn etter båndene, samt turkis, for å ta igjen fargene fra antrekket ellers).
Smykker: Håndlagede glassperler (i øverste remse; se detaljbilde) laget av Helle Buvik supplert med diverse perler fra en perleboks. Satt sammen i desember 2009 før bruk på et SCA-event. Et anheng i bronse er også brukt i smykket. Til drakten bruker jeg og en nål med urnes-motiv i bronse, samt diverse smykker/ringer som var populære på 1990-tallet (Saga-stil o.l.).
Skoene er laget av Tore Svanemsli. I dem har jeg lagt nålebundne og tovede såler. Mm.. Deilig!

Syprosjektet ble påbegynt høsten 2007 i forbindelse med en temafest og fullført juni 2008 (inntil jeg oppdaget at skulderbåndene var satt på feil, så det ble egentlig oktober). Man begynner jo alltids for sent (særlig når også båndene måtte veves) til å få ferdig alt i tide. Overkjolen ble montert og brukt på festen med et par midlertidige seler og med en hvit silkeserk under (forøvrig sydd av Helle). Tunikaen/serken i lin ble klippet på høsten, men ikke montert før i juni og da ble det også flikket litt på hurtigløsningene som ble valgt på selekjolen i første omgang, i tillegg til at selene ble festet.
Valg av farge på stoffet ble gjort i forhold til hva som passet best med fargen på garnet(!) til båndene. Fargemessig sett har jeg derfor havnet på en rik vikingkvinne.

Jeg ønsker meg både små skålspenner i bronse (nærmere bestemt ADB47 i bronse) og flere håndlagde glassperler til smykker til antrekket (fortrinnsvis i fargetoner som står i stil med resten av antrekket) og ravsmykker, men førstnevnte er foreløpig for dyrt og verken glassperler eller ravsmykker vokser på trær. Inntil videre er selene festet foran med et par tinnhekter med dragemotiv. Nålhus står også på ønskelista. Vi får se hva tiden bringer.

Jeg ønsker meg både små skålspenner i sølv (nærmere bestemt ADB47 eller B138 eller B87) og flere håndlagete glassperler (evt museumskopier) og sølvperler m.m.

2010: Jeg fikk endelig tak i skålspenner i bronse på museet på Borg i Lofoten. Det ble ikke overnevnte modell, men en kopi av et funn fra Lisbjerg på Jylland i Danmark - som er en av de tidligste funnene man har av såkalt "gripping beast"-ornamentering (ref James Graham-Campbell, "The viking world"). Kjøpte også nok perler til å lage et nytt kjede. Mannen fikk seg og et passende antrekk i forkant av turen opp.

2012: Langt ravsmykke er anskaffet. Modifiserte serken ved å forlenge ermene, sette inn nye kiler under ermene (diamant og svalehale), samt forlenget serken slik at den ble lengre.

2013: Nålehus er anskaffet. Skulderstroppene er modifisert ved at det er sydd på noen kortere sydde blå ullstropper slik at selekjolen samtidig ble heist litt opp.

Klikk på bildene for å se dem større.
Hele kjolen Detaljer
Foto i studio: A. J. Sawyer (2009)
Detaljbilder: undertegnede
Nærbilde, overdel. Hele antrekket, men hårbånd i stedet for skaut. Serk i rød lin og hvit råsilke.

Perler laget av Helle Buvik. Foto: A. J. Sawyer

Vikingbling: Urnesbrosje, Sagasmykker (vises ikke), perlekjeder
og skålspenner etter dansk funn. Foto: Ingrid Galadriel Brosveet


Over: Bånd brukt oppe og nede på overkjole.
Under: Bånd til halslinning, ermer, over skuldre og til hårbånd.