avveiing

Som et utgangspunkt er svaret på hvor mye bly vi behøver "sannsynligvis mindre enn det jeg har på beltet i dag".

 

Når vi skal tenke avveiing er det viktig å huske på at det er mye mer enn bare blybeltet som inngår i bildet. I tillegg til blybeltet er det flere ting som påvirker behovet for ballast:

 

* Flaske / dobbeltsett

* Oppdriftssystemet

* Svømmeføttene

* Drakten

* Undertøyet

* Lykten

* Saltinnholdet i sjøen der vi dykker

* m.m

 

 

Som utgangspunkt kan vi regne:

2*12 232bar, SS bakplate, tørrdrakt og 400g vams - ca 4-6kg

12l 232bar, SS bakplate, tørrdrakt og 400g vams - ca 7-9kg

 

Noen vil slippe unna med mindre bly, andre vil kanskje behøve ett eller to kilo til.

Den eneste måten å finne ut nøyaktig hvor mye bly du behøver er å gjøre en avveiing med rundt 30bar igjen på flasken.

Gjerne på slutten av eller etter et dykk for å slå to fluer i en smekk.

 

* +/- 30 bar igjen på flasken(e)

* Helt tom vinge

* Bare så pass med luft i drakten at det ikke er direkte ukomfortabelt

* Ned på 3-5m dybde

* Forsøk med forskjellig mengde bly og, se hvor lite du kan "slippe unna med"

 

 

Å gjøre en nøyaktig avveiing er viktig av flere grunner:

 

1. For det første er det enklere å holde kontroll på oppdrift om du ikke bruker for mye bly.

(Fordi det vil være mindre luft i drakt/vinge som relativt sett utvides og komprimeres mindre når du endrer dybde.)

 

2. For det andre er det betydelig mer komfortabelt å dykke med mindre bly. Er vel neppe noen som synes mye bly er komfortabelt å dra rundt på.

 

3. For det tredje øker du sikkerheten din ved å unngå og være overvektet. Ved de fleste ulykker/nær-ulykker er vi dykkere på eller i nærheten av overflaten. Des mindre negativ rig'en vår er, des enklere er det å etablere positiv oppdrift i overflaten og løse situasjonen effektivt, enkelt og sikkert.

I tillegg får vi større problemer med dynamisk ustabilitet des mer overvektet vi er. Mer om dynamisk ustabilitet her Oppdrift.

 

 

Flasker/flaskesett:

 

Selv om det varierer litt er 200bar flasker rimelig nær nøytral når de er tom. 300bar flasker er en god del mer negative, men har sine ulemper i forhold til fylling av nitox & trimix og gir større slitasje og trykkfall/temperaturfall i førstetrinnet.

 

Et godt kompromiss mellom 200bar og 300bar flasker er 232bar flasker som gjerne er en del mer negativ enn 200bars flasker, samtidig som de er bedre egnet til fylling av nitrox/trimix enn 300bar flasker. Et bytte fra 200bar til 232bar enkeltflaske kan gjerne ta bort 1-2 kg bly fra blybeltet ditt. Og det doble på et dobbeltsett.

 

(NB! Store dobbeltsett med 300bar flasker kan i seg selv gi så mye negativ oppdrift at det ikke er mulig å avveie seg riktig. Det blir rett og slett for negativt. 300bar dobbeltsett med flasker større enn 2*8l er blant annet av den grunn sjelden å anbefale.)

 

Oppdriftssystemet:

 

Mange oppdriftssystemer som tradisjonelt er brukt til fritidsdykking har en "backpack" i plast. Nå blir det heldigvis mer og mer vanlig å bruke oppdriftssystemer med bakplate i syrefaststål. Som sammen med seletøy i hel web og vinge tilpasset enkeltflasker eller dobbeltsett som har mange fordeler over tradisjonelle jakkevester.

I denne sammenheng (avveiing) er det mest interessant at et slikt oppdriftssystem pga vekten i platen "sparer" deg for 2kg bly i forhold til en jakkevest med backpack i plast. 2kg som blir fordelt over "hele ryggen" og du kan ta bort fra et eventuelt blybelte rundt livet.

 

Tørrdrakt:

 

Det har også vært veldig vanlig med tørrdrakter i neopren. Neopren er billig og siden det er elastisk kan samme størrelse passe "greit nok" på flere kroppsfasonger. Så det er mer lettvint på logistikken for forhandler. I forhold til avveiing er problemet med tørrdrakter i neopren at de mister halvparten av oppdriften sin de første 10meterne og mesteparten av oppdriften er vekke når du når 30meter. (I samme slengen forsvinner for så vidt også varmeisoleringsevnen.)

Som regel gjennomføres største delen av bunntiden på de fleste fritidsdykk i dybdesjiktet 10-30meter. Og under hele dykket må vi ha med "ekstra bly" fordi vi må kompensere for oppdriften i neoprendrakten.

Tørrdrakter i neopren gir normalt unødvendig mye positiv oppdrift i forhold til skalldrakter. Skalldrakter (typisk trilaminat eller gummi) har den egenskap at de ikke forandrer oppdrifstkarakteristikk ettersom vi endrer dypde. Skalldrakter har kun den funksjon å holde oss tørr, mens tøyet vi bruker under skal gi varme. Skikkelig undertøy skaper mindre oppdrift enn hva tilsvarende vil være om varmeisoleringen i hovedsak skal skje med neopren.

 

Svømmeføtter:

 

Svømmeføtter utgjør ikke spesielt mye i forhold til blybehov, men hjelper en del på trim. I forhold til avveiing kan gummiføtter så som Scubapro Jetfins i forhold til f.eks Force Fins (eller andre lette føtter) spare deg for rundt ett kilo.

Negative svømmeføtter motvirker en fortung tendens i vannet og er for eksempel en betydelig bedre løsning på trimproblemer enn ankelvekter på 0,5kg pr side som blir brukt av en del dykkere.

 

Hvordan blyet/ballasten plasseres finnes også mer og mindre smarte løsninger på.