Deko- og stageflasker

Typer

Det er viktig at stage- og dekoflasker har en gunstig oppdriftskarakteristikk, dvs. at de svinger fra lett negativ til lett positiv oppdrift når de tømmes for gass. Aluminiumsflasker er mest populære og flere typer er tilgjengelige i Norge. Luxfer aluminiumsflasker har den beste karakteristikken.

 

* Luxfer 7L 200bar 8.6kg

* Luxfer 7L 232bar 8.8kg

* Luxfer 7L 232bar 9.9kg - denne er alt for tung og er uegnet som dekoflaske

* Luxfer S040, 40cf (5.7L), 207 bar (amerikansk standard)

* Luxfer S080, 80cf (11.1L), 207 bar (amerikansk standard)

 

 

Unntak

I grotter er det ett unntak fra «aluminiumsflaskeregelen», der kan man bruke en stålflaske til oksygendekompresjon dersom den ikke trenger å transporteres langt.

 

I motsetning til i sjøen hvor man drar med seg all dekogass hele dykket, så legger man fra seg gassen ved MOD i grotter. Grunnen til dette er at man må forbi dette stedet uansett på tur ut, sjansen for ikke å finne igjen dekogass er minimal. Dekoflaskene klipses gjerne på hovedlina.

 

Grunnen til å benytte stålflaske at man trenger mer oksygen enn en S080 kan ta eller og at man ikke ønsker å benytte en alu flaske som blir ganske positiv når den nærmer seg tom, s.a. man f.eks. kan ha en varmere og mere komfortabel dekompresjon.

 

Rigging

Det finnes flere måter å montere deko- og stageflasker på, den som foretrekkes av DIR-dykkere beskrives på dir-diver.com

 

Merking

Flaskene merkes KUN med maksimal operasjonsdybde (MOD) og eierens navn. Unntaket er oksygenflasker som merkes med OXYGEN 6. Beskrivelse av korrekt flaskemerking finnes på GUE.com. Sjablonger til merking av stager finner du i dir-no arkivet.

 

Mer om merking, montering og regulatoroppsett finnes hos 5th Dimension

 

Fylling

Flaskene har en tendens til å bli for tunge dersom man topper dem helt opp med dekogass. 7L, S040 og S080 å være rimelig greie å håndtere når de inneholder 160-180 bar, avhengig av hvilken gass man har på, hvilken kran som er på flasken, hvilket 1.trinn man bruker og hvilket manometer man benytter.

 

Dersom man trenger mere dekogass, f.eks. på grunn av at Rock Bottom-kalkulasjon viser at du har for lite dekogass til deg og buddy er det forskjellige måte å takle dette på, f.eks.:

 

* tremannsteam istedenfor tomannsteam

* større dekoflasker, typisk S080 istedenfor S040/7L-flasker

* flere dekogasser

* benytte helium i dekogassen, slik at den blir lettere og du kan fylle høyere trykk

* en kombinasjon av alle disse.

 

 

Alternativet med å benytte helium i dekogassen slik at man kan fylle til høyere trykk og dermed ha mere gass og likevel ha samme vekt som for en nitroxblanding ved 160-180bar kan gi det lille ekstra av dekogass som trengs for å gjøre enkelte dykk med forsvarlige mengder gass.

 

Dette dokumentet viser en grafisk fremstilling av vekten av forskjellige StandardGasser i de vanligste flasker. Her kan man enkelt finne hvilket fylletrykk av en gassblanding man må bruke for å oppnå den vekten man ønsker.

 

Det har blitt rapportert gunstig fysiologisk effekt av å benytte helium i dekogassen på lange dykk (flere timer deko), men på korte sjødykk har det lite for seg å benytte en TX50/25 istedenfor EAN50 fra et fysiologisk ståsted.