Programmering i Ruby

Den Pragmatiske Programmerers Veiledning

Innhold ^
Neste >

ForordMennesket drives til å lage ting; jeg vet at jeg elsker å lage ting. Selv om jeg ikke er spesielt god til å male, tegne eller lage musikk, kan jeg skrive programvare.

Ikke lenge etter at jeg ble kjent med datamaskiner, ble jeg interessert i programmeringsspråk. Jeg trodde at et ideelt programmeringsspråk måtte være oppnåelig, og jeg ville være den som designet det. Senere, etter å ha samlet endel erfaring, innså jeg at å lage et ideelt, generelt programmeringsspråk var vanskeligere enn jeg hadde trodd. Men jeg hadde fremdeles håp om å designe et språk som ville fungere for mesteparten av arbeidet jeg gjorde hver dag. Det var min drøm når jeg var student.

Flere år senere pratet jeg med kollegaer om skriptspråk, om hvor kraftige de var og mulighetene de innebar. Som en tilhenger av objekt-orientering i mer enn femten år, virket det på meg som om OO programmering var veldig passende for skriptspråk også. Jeg utforsket nettet en stund, men kandidatene jeg fant, Perl og Python, var ikke akkurat det jeg lette etter. Jeg ønsket et språk som var kraftigere enn Perl og mer objekt-orientert enn Python.

Da kom jeg på min gamle drøm, og bestemte meg for å designe mitt eget språk. Til å begynne med, drev jeg bare å lekte med det på jobb. Men gradvis vokste det opp til å bli et godt nok verktøy til å overta for Perl. Jeg kalte det Ruby---etter den verdifulle røde steinen---og slapp det ut i offentlighetens lys i 1995.

Siden den gang har mange mennesker blitt interessert i Ruby. Tro det eller ei, Ruby er faktisk mer populært enn Python i Japan akkurat nå. Jeg håper at det over tid vil bli like godt mottatt over hele verden.

Jeg tror at meningen med livet er, iallefall delvis, å være lykkelig. Basert på denne troen er Ruby designet til å ikke bare gjøre programmering enkelt, men også morosomt. Det lar deg konsentrere deg om den kreative delen av programmering, med mindre stress. Hvis du ikke tror meg, les denne boka og prøv Ruby. Jeg er sikker på at du vil finne det ut for din egen del.

Jeg er veldig takknemlig ovenfor alle de menneskene som har blitt med i Ruby fellesskapet; de har hjulpet meg masse. Jeg føler det nesten som om Ruby er et av mine barn, men faktum er at det er et resultat av en samlet innsats fra mange personer. Uten deres hjelp, ville Ruby aldri kunnet bli hva det har blitt.

Jeg er spesielt takknemlig ovenfor forfatterne av denne boken, Dave Thomas og Andy Hunt. Ruby har aldri vært et godt dokumentert språk. Da jeg alltid har foretrukket å skrive programmer fremfor å skrive dokumenter, har manualene til Ruby pleid å være skralere enn de burde ha vært. Du måtte lese kildekoden for å vite nøyaktig hvordan språket oppførte seg. Men nå har Dave og Andy gjort det arbeidet for deg.

De fattet interesse for et mindre kjent språk fra fjerne østen. De utforsket det, leste tusenvis av kodelinjer, skrev utallige testskript og e-poster, avklarte tvetydig oppførsel i språket, fant feil (og til og med fikset noen av dem) og til slutt satt de sammen denne fantastiske boken. Ruby er virkelig godt dokumentert nå.

Deres arbeid med denne boken har ikke vært enkelt. Mens de skrev den, holdt jeg på å endre selve språket. Men vi samarbeidet om oppdateringene, og denne boken er så nøyaktig som mulig.

Jeg håper at både Ruby og denne boken vil hjelpe til å gjøre programmeringen du gjør enkel og morosom . Ha det gøy!

Yukihiro Matsumoto, a.k.a. ``Matz''

Japan, oktober 2000

( In progress translation to Norwegian by NorwayRUG. $Revision: 1.7 $ )
$Log: foreword.xml,v $
Revision 1.7  2002/12/10 20:26:17  kent
skriveleif


Innhold ^
Neste >

Extracted from the book "Programming Ruby - The Pragmatic Programmer's Guide".
Translation to norwegian by Norway Ruby User Group.
Copyright for the english original authored by David Thomas and Andrew Hunt:
Copyright © 2001 Addison Wesley Longman, Inc.
This material may be distributed only subject to the terms and conditions set forth in the Open Publication License, v1.0 or later (the latest version is presently available at
http://www.opencontent.org/openpub/).

(Please note that the license for the original has changed from the above. The above is the license of the original version that was used as a foundation for the translation efforts.)

Copyright for the norwegian translation:
Copyright © 2002 Norway Ruby User Group.
This material may be distributed only subject to the terms and conditions set forth in the Open Publication License, v1.0 or later (the latest version is presently available at
http://www.opencontent.org/openpub/).
Distribution of substantively modified versions of this document is prohibited without the explicit permission of the copyright holder.
Distribution of the work or derivative of the work in any standard (paper) book form is prohibited unless prior permission is obtained from the copyright holder.