Programmering i Ruby

Den Pragmatiske Programmerers Veiledning

Forrige < Innhold ^
Neste >

VeikartHoveddelen av teksten i denne boken er delt opp fire separate deler. Hver av dem har sin egen personalitet og tar for seg forskjellige aspekter av språket Ruby.

I Del I, Fasetter ved Ruby, finner du en veiledning til Ruby. Den begynner med et kort kapittel som tar for seg terminologi og konsepter som særpreger Ruby. Dette kapittelet presenterer også nok syntaks til å forstå de øvrige kapitlene. Resten av veiledningen beskriver Ruby fra toppen og nedover. Der går vi inn på klasser, objekter, typer, uttrykk og alt det andre som utgjør språket. Vi inkluderer til og med et lite kapittel om hvordan grave seg ut når man får problemer.

En av de tingene som er så bra med Ruby, er den høye graden av integrering mot omgivelsene. Del II, Ruby i sine omgivelser, ser nærmere på dette. Her finner du praktisk informasjon om hvordan kjøre Ruby og bruk av Ruby på verdensveven. Du vil lære hvordan man lager applikasjoner med grafiske brukergrensesnitt ved hjelp av Tk og hvordan Ruby kan brukes i en Microsoft Windows omgivelse, som innebærer slike vidunderlige ting som å kalle systemets underliggende API, integrering mot COM og automatisering i Windows. Du vil også finne ut hvor enkelt det er å utvide Ruby og å inkludere Ruby i egen kode.

Del III, Ruby krystallisert, inneholder mer avansert stoff. Her finner du alle detaljene om språket, metaklassemodelen, tainting, refleksjon og marshalling. Du kan sannsynligvis skumlese dette første gangen, men vi tok oss selv i å bruke tabellene i denne seksjonen selv når vi skrev resten av boken.

Ruby bibliotekreferansen utgjør Del IV. Den er stor. Vi dokumenterer over 800 metoder i mer enn 40 innebygde klasser og modulen. I tillegg har vi 70 sider til som beskriver noen av de mest nyttige biblioteksmodulene som følger med Ruby.

Så, hvordan burde du lese denne boka? Det beror på deg.

Alt etter din egen ekspertise med programmering generelt, og OO spesielt, vil du kanskje ha mest utbytte av å bare lese noen få porsjoner av boken til å begynne med. Her er våre anbefalinger.

Hvis du er en nybegynner, bør du starte med veiledningen i Del I. Ha biblioteksreferansen i nærheten når du begynner å skrive programmer. Bli kjent med de grunnleggende klassene som Array, Hash og String. Når du begynner å bli komfortabel med omgivelsene, er det på tide å begynne å se på noen av de mer avanserte emnene i Del III.

Dersom du allerede er komfortabel med Perl, Python, Java eller Smalltalk, foreslår vi at du leser introduksjonen i kapittel 2 først. Etter det, vil du kanskje ønske å ta det sakte og rolig og gå igjennom veiledningen som følger, eller hoppe inn i detaljene som starter i Del III, fulgt av biblioteksreferansen i Del IV.

Eksperter, guruer og ``Jeg-trenger-ingen-pokkers-veiledning''-typer kan hoppe rett til språkreferansen i kapitttel 18, som begynner på side 201, skumlese biblioteksreferansen for deretter å bruke boken som en (ganske pen) bordskåner for kaffekoppen.

Men det er selvfølgelig ingenting galt i å bare begynne på begynnelsen og arbeide seg gjennom boka.

Til slutt, husk at dersom du kommer bort i et problem du ikke finner ut av, så finnes det hjelp. Se i vedlegg C som starter på side 531 for mer informasjon.

( In progress translation to Norwegian by NorwayRUG. $Revision: 1.6 $ )


Forrige < Innhold ^
Neste >

Extracted from the book "Programming Ruby - The Pragmatic Programmer's Guide".
Translation to norwegian by Norway Ruby User Group.
Copyright for the english original authored by David Thomas and Andrew Hunt:
Copyright © 2001 Addison Wesley Longman, Inc.
This material may be distributed only subject to the terms and conditions set forth in the Open Publication License, v1.0 or later (the latest version is presently available at
http://www.opencontent.org/openpub/).

(Please note that the license for the original has changed from the above. The above is the license of the original version that was used as a foundation for the translation efforts.)

Copyright for the norwegian translation:
Copyright © 2002 Norway Ruby User Group.
This material may be distributed only subject to the terms and conditions set forth in the Open Publication License, v1.0 or later (the latest version is presently available at
http://www.opencontent.org/openpub/).
Distribution of substantively modified versions of this document is prohibited without the explicit permission of the copyright holder.
Distribution of the work or derivative of the work in any standard (paper) book form is prohibited unless prior permission is obtained from the copyright holder.