Hjemmesydd garderobe 2020

Dette er ikke en av de trendy målsetningene om å erstatte hele ens garderobe med hjemmesydde klær, men heller en målsetning om å sy noe jeg har lyst på eller bruk for av stoff jeg aller helst allerede har. Inkludert i dette gjelder også å reparere eller sy om for å forlenge tekstilenes livsløp.
Denne posten kommer litt sent, men det tok tid å klargjøre bildene. Her er sømproduksjonen for 2020.

Omsøm – vest
Årets første prosjekt var å modifisere linvesten fra 2016. Lommeposene var aldri helt gode, og etterhvert ble det både slitt hull i og ved lommene. Nederste del av forstykket ble derfor tatt ut og erstattet.
null

På høyre side ble forstykket klippet ut, og nye biter ble tilpasset i nytt stoff. I den tro at vesten var klippet trådrett ble biten på venstre side revet. Det var en tabbe, for da stemte ikke målene med det utklipte stykket som skulle settes inn og var målt etter høyre side. Derfor måtte det skjøtes inn noen biter på venstre side, men siden det er feigt å ta mål før man klipper måtte det skjøtes inn biter hele to ganger for å få noe som ble stort nok.

De avrundede lommeposene i lin ble erstattet av firkantede lommeposer som fulgte ytterstoffets kurver i smårutetede bomull (rester av gardiner), og så ble det montert glidelåser i topp. Vesten fikk også splitt i sidene.

Omsøm – treningstrøya i tynn lycra
De delene som en gang skulle bli en kjole ble sprettet opp og lå så til modning i noen år. I løpet av våren ble de sydd om til en treningstopp med mange paneler og korte ermer. Ferdig mønster er oppskrytt. Ble ikke helt fornøyd med halsåpningen i første omgang, så den ble litt større i løpet av året.
Omsøm - jerseytoppOmsøm - jerseytopp halsåpning

Ny, lett sommertopp og skjerf
I siste del av juni ble det sydd en ny sommertopp i superlett vevd stoff (trolig bomull) med biser og franske sømmer. Note to self: Bisene må være helt trådrette og mindre enn på denne (1 cm mellom og 1/2 cm brede). Legg inn 1 cm i vidden på rygg og ermer til neste versjon og vinkle innsnitt 5 cm ned.
Ny sommertopp med biser

Ny mørk blå linvest
En ny linvest ble sydd i august etter modell fra den røde, som tross nye lommer strengt tatt begynner å bli utslitt.  Denne fikk spreke tittedetaljer på undersiden av kragen, rundt ermeåpningene og lommeposer i smårutete gul-hvitt bomullsstoff. I tillegg ble mønsteret noe modifisert og tilpasset, som innsvingte sømmer i livet. Den krøllet seg opp nederst på ryggen, så spørs om det ikke bør sys inn noe innlegg der og.
Linvest

Grønne boblevester
En boblevest ble sydd etter modifisert linvestmønster (den blå), men med brystlommer og ryggstykket som ett helt stykke fremfor i fire deler i oktober-november. Innsatte glidelås i sidelommene, og store lommer av mørk grønt forstoff over hele forstykkets bredde. Fortsatt innsvinget liv. Halsen ble foret med lilla fleece. På innsiden ble sømmene pyntet av sort skråbånd.

Og det var fortsatt mer boblestoff igjen. Fremfor å legge restene til modning i stofflageret var det tid for å lage årets første hjemmelagde julegave. Denne ble laget med utgangspunkt i forrige med noen modifikasjoner på noen detaljer. Halsutrigningen ble justert ned og innsnittene ble tilpasset mottaker av vesten. Den siste versjonen var uten brystlommer og med mindre lommer i front ved at lommeforet er sydd ned for hånd på innsiden. Denne har også sort polyester på innsiden av halsen fremfor lilla fleece som den første utgave. Rundt armhullene er det brukt matchende skråbånd og glidelåsen i front er svart.
Boblevest IBoblevest II

Kosegenser
Et forsøk på å krympe stofflageret noe og for å teste ut et av mønstrene til madebyruni ble til en hettegenser.
Justeringer fra originalmønsteret: Ingen ribbekant nederst, men med enkelt opplegg. Genseren ble og gjort noe videre og lengre enn det mønsteret antydet. Muligvis er dette den eneste versjon jeg lager med hette. Lommeposene burde vært større.
Hettegenser

 

Pysj
Årets andre hjemmesydde julegave var denne gang et ønske fra mottaker, og gaveønsker med ting man har bruk for og lyst på er jo bedre enn gaver man verken har bruk for eller ønsker. Ønsket lød på “pysjbukse” etter modell av den utslitte favorittbuksa og 2 m økologisk jerseystoff med trykket mønster ble levert undertegnede sammen den gamle favorittbuksa.

For å utnytte stoffet best mulig ble det lagt inn en stripe ensfarget stoff i sidesømmen slik at man også kunne få igjen en bit av en størrelse som faktisk kunne brukes til noe.

I samme veiva fikk også den gamle favorittbuksa ny linning og stoffrestene ble utnyttet til å lage en matchende topp etter samme mønster som hettegenseren. Halsutringningen ble derimot gjort en god del større enn originalmønsteret etter ønske fra mottaker.
Pysj

 

Opp fra #skammensskuff – påbegynte prosjekter og reparasjoner som har ligget til modning

Khaki-skjorte

  • Khaki-farget skjorte med detaljer i mønstret viskose. Opprinnelig sydd sommeren 2018, men manglet knapphull og knapper frem til 30. juni 2020.
  • Diverse reparasjoner. Bukser med hull på innsiden av lårene er lappet, ulltrøyer har blitt sikksakket for å sy igjen hull, andre hull har fått sydd over dekorative blomster etc.

Reparasjon - hull i jerseyvest
Reparasjon - ullgensere

This entry was posted in Moderne, Søm, Store ting and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.