Hjemmesydd garderobe 2022

Dette er ikke en av de trendy målsetningene om å erstatte hele ens garderobe med hjemmesydde klær, men heller en målsetning om å sy noe jeg har lyst på eller bruk for av stoff jeg aller helst allerede har. Inkludert i dette gjelder også å reparere eller sy om for å forlenge tekstilenes livsløp.

Våren ble preget av reparasjoner, dels omsøm og dels ferdigstillelse av påbegynte prosjekter. Sent høsten 2021 ble et omsømsprosjekt, en uformelig skjorte som ikke passet, satt i gang. Plnen var å fullføre i 2022, men ting tar tid og det gjenstår fortsatt tilpasning av ermetopp og ermehull. Skitøy og diverse ullplagg ble reparert etter påske, andre reparasjoner etter behov. Av de mer kreative løsningene var f.eks. å sy blindsting/bølgesøm på kanten av mansjetter på en ulltrøye.

Behovet for nye sommerplagg ble klart etter en rydderunde i skapet. Utslitte plagg og plagg som av andre årsaker ikke kunne være med videre ble sortert ut, inklusive flere gamle favoritter.

Nye plagg:

  • Kremhvitt antrekk i vevd viskose (mai-juni)
  • Sort-hvit-stripede antrekk i vevd viskose (juni)
  • Håndsydd ermeløs lintunika til mannen (juli)
  • Kosegenser i økologisk jaquard og ribb
  • Party-cape med lys (november)

Kremhvitt antrekk (bluse + bukse) i vevd viskose

Kremhvitt er kanskje ikke helt min farge, men på den andre siden når “lyst antrekk” er påkrevd i fargeskalaen hvit til lys beige eller lys varmgrå var valget enkelt: Her må det sys. Buksa er sydd etter mønster av det som ble prøvd fram i 2018. Med stikklommer og strikk i livet. Helt enkelt.

Blusen er et kraftig modifisert mønster fra Burda. Frontpartiet skulle være innsatt over sammenrynket. Tenkte det var morsommere med biser og alt-sydd-i-ett, så da ble det slik.
En følge av dette var riktignok at innsnitt måtte settes inn og skulderpartiet og utringingen gjøres noe om.  Også ermene måtte modifiseres om de ikke skulle bli for trange, og ermetoppen ble gjort både høyere og bredere. Ermehullssømmen lå også for langt ut på skuldra og måtte flyttes noe inn og hele ermehullet måtte konstrueres på nytt. Med tråkling og justering og prøving ble det stadig bedre. Noe sier meg at jeg like greit burde laget mønsteret tilpasset meg selv fra en grunnform fra scratch.

Sort-hvitt antrekk i vevd viskose

Det kremhvite antrekket skal forbeholdes spesielle anledninger og en kommende representasjonsreise i varmt vær gjorde at det også var behov for et sommerlig antrekk i andre farger. Impulskjøp av stoff på en tirsdag, vask og stryk på onsdag, klipp og til slutt søm på torsdag og fredag. Avreise lørdag.

Buksemønster som tidligere, dog litt smalere enn det hvite. Siste opplegg ble gjort for hånd på hotellrommet etter ankomst. Toppen er basert på isoligensrene fra 2021, med splitt i sidene og stor utringning kantet med skråbånd fra det samme stoffet. Planen om mer puffede og korte ermer med strikk, samt bred kant rundt halsrigningen og lommer ble droppet av tidsmessige årsaker.

Håndsydd ermeløs lintunika
I et innfall og håp om en varm vikingsommer trengte mannen noen nye overdeler. En ermeløs tunika var det kjappeste som kunne lages, og ble dels sydd på flyplassen, på flyet og i bilen fra flyplassen (tidvis i mørket eller under flakkende gatelys). Totalt gikk det med 8t på å sy den. Det blir spennende å se om den fortsatt passer etter at den har krympet i vask.

Kosegenser i økologisk jaquard og ribb
kosegenserInnimellom er det godt med et kjapt hverdagsplagg, hvor det ikke er nødvendig med tilpasninger av snittmønstre (dette er jo sjette gang jeg bruker dette) og man bare kan konsentrere seg om å sy pent og deretter ta det på.

Det startet med et impulskjøp av det siste på rullen av det fiskebeinsmønstrede jaquard-vevde stoffet. Det var bare nok til bolen, så måtte supplere med ribb til ermene. Utrolig deilig. Ribb må jeg bruke mer av.

Plagget er stort sett pent sydd hele veien, både inni og utapå. Er spesielt fornøyd med kanten rundt lommene og kryssene der ulike sømmer møtes (5 av 8 var perfekte, de siste hadde kanskje 1-2 mm avvik, og er på steder som ikke vises så godt).

Party-cape med lys
Et cape sydd til en temafest av tre glinsende syntetiske stoffer (i følge stoffkartoteket opprinnelig kjøpt på IKEA til et dansekostyme det aldri ble noe av). Plagget er bokstavelig talt bare tråklet sammen, og batteridrevne LED-lyslenker er tredd inn i både krage og “vinger”.

 

Omsydde plagg:

  • Khaki-farget skjorte med viskose-detaljer på krage og mansjetter fra 2018. Plan: Innsnitt her og der, nye ermehull og reinnsatte ermer med holdningstråd (i motsetning til en boksfold i ermetoppen ved skuldersømmen). Status: Påbegynt, men ikke ferdig.
  • Lintunika, sydd med franske sømmer og skråbånd i uvasket lin fra 2015. Endring: Skråbåndene er fjernet, splitt i sidene, ny og større halsåpning og ny kanting rundt ermehullsåpningene. Status: Fullført.

  • Linkjole kjøpt på ferie i Danmark. Plan: Ta ut strikken nede og over brystet. Splitt i sidene og  ny front. Status: Ikke påbegynt.
This entry was posted in Moderne, Søm, Store ting, Vikingtid and tagged , , , , . Bookmark the permalink.