Dette er ikke en av de trendy målsetningene om å erstatte hele ens garderobe med hjemmesydde klær, men heller en målsetning om å sy noe jeg har lyst på eller bruk for av stoff jeg aller helst allerede har. Inkludert i dette gjelder også å reparere eller sy om for å forlenge tekstilenes livsløp.
2021 fortsatte der 2020 sluttet.
Kosegensere
Flere forsøk på å krympe stofflageret med modifiserte mønstre av “Raglan with a twist” fra madebyruni.
Sommerfugl-genser i blåtoner (februar):
Feilkjøpte først en mørkeblå bomullsjersey for å bruke med et stoff jeg glemte jeg hadde brukt opp. Kjøpte deretter inn sommerfugl-stoffet for å bruke opp det mørkeblå, men innså at det var for lite av det mørkeblå stoffet. Måtte derfor både skjøte inn sommerfugler på ermene, samt føye til linninger og hals i et tredje stoff. Lommeposene er gjort større enn på originalen. Testet ut en litt mindre halsåpning enn originalmønsteret, men den ble likevel for åpen og måtte dermed justeres enda mer. Alle sømmonn er sydd ned med stikninger.
Blir ikke helt vant til verken linning nederst eller småmønstret stoff som dette sommerfuglstoffet.
Genser av isoli i fargen “mørk jade” (februar-mars)
Halsåpningen er her gjort enda mindre og begynner å nærme seg min preferanse. For å unngå en helt glatt front ble det laget tekstur i form av skråstilte biser i et rutemønster på frontpartiet og ermene.
Ny versjon av halsen, men uten kryssende deler som på hettegenseren fra 2020 og sommerfuglgenseren. Store lommeposer.
Det viste seg at isolien til Stoff og stil er av en elendig kvalitet, og genseren ramlet bokstavelig talt fra hverandre under bruk fordi stoffet raknet langs sømmene. Surt når man har lagt ned så mye arbeid i det.
Sydde sammen de delene der stoffet hadde raknet, og mellom bolen og ermene ble det i tillegg sydd et bånd over disse sømmene som forsterkning. Så ble mansjettene (som uansett var for lange og trange) og halsen sprettet av og erstattet med nye deler i en myk ribb.
Genser i gul sildebeinsmønstret økologisk bomullsjaquard (mars)
Her er mønsteret nok i seg selv og stoffet er bare helt fantastisk deilig og mykt og trenger ingen ekstra fancy detaljer. For max kos er den gjort både bredere og lengre enn originalmønsteret, og halsutrigningen er justert etter den mørkegrønne genseren. Halsen er en enkel tube som er sydd på halsåpningen.
Genser i rustrød isoli (mai-juni)
Lysten på ny kosegenser med biser fortsatte, men denne gangen med stoff kjøpt fra Stofflykke.
Genser i mørk grønn isoli (oktober)
Flere kosegensre med biser, denne gang på skuldrene og med en høy kosehals. Stoffet er isoli kjøpt fra Stofflykke.
Vester
Vest av refleksstoff med kunstpelsfor ble sydd i februar. Alle innvendige sømmer er sydd over med skråbånd (mørkegrønn og mørkeblå, samt sort øverst på halsen). Samme mønster som boblevesten, bare med en ørliten justering i halsen på ryggen.
Beisetopp (juni)
Manglet egnede klær til å male i en varm sommerdag da lysten til å svinge kosten plutselig kom over meg. Heiv meg rundt og ofret et gammelt, nesten utvasket bomullslaken. Både lakenets jarekanter og den ene ferdig sydde kortenden for å spare litt tid og utnyttet hele bredden på lakenet.
Mindre enn en time senere, franske sømmer inkludert, var plagget i bruk.
Barneklær
På høstparten fristet det også å prøve å lage noe barneklær til medlemmer av storfamilien, og samtidig bruke opp noen restebiter med mer fra stofflageret. Utgangspunktet for mønstrene ble hentet fra boken “Heilt spesiell – sy til kids, tweens og queens” og modifisert ved behov:
- Nordlysgenser, men uten hette.
- Kosebukse, men med egen lommeløsning.
- Sienna topp, med selvlagde bisebånd i front.
- Joggis bukse, med bisebånd ved lommene