Vev-variasjoner

Veven oppspent

Inspirert av et bånd Helene har laget, har jeg laget et par brikkevevde bånd i brunt, hvitt og blått. Brikkene er tredd med to tråder (diagonalt): 1 hvit og 1 brun, mens ytterbrikkene har 4 tråder med blått. Det er vevd med kvarte vendinger.

“Helene I”
På det smaleste båndet er de fyllte hullene stilt ovenfor hverandre, noe som gir en ripseffekt (ribbestruktur) i veven. I tillegg er det to innslagstråder pr halve dreining. De siste 15 cm er kortene forskjøvet slik at tomt hull stod mot fyllt hull og alle mønsterkortene var enten S- eller Z-tredd. På båndet er det 2,07 cm med diamantmønster og 16 cm med bølgemønster
Det smale båndet

“Helene II”
Det bredeste båndet har samme mønster over det hele og er 5,46 cm langt. Det var likevel 30 cm for kort til å rekke rundt kanten av kappa det skulle sys på, så da ble kappa 15 cm kortere..
Det brede båndet

“Helene II Test”
I tillegg ble det laget en liten prøvelapp med ulike variasjoner i forkant av det brede. Fra venstre til høyre:
Testbåndet

 • Lengst til venstre er alle kortene identisk stilt og ripseffekten er tydelig ettersom den også fremheves av fargene med annenhver lys og mørk. Deretter er annethvert forskjøvet 1/4 runde.
 • Ideelt sett burde det nå vært et parti hvor de forskjøvet kortene også hadde vært flippet (annenhver S og Z), men det ble glemt i farten.
 • Så kommer et parti med maskeeffekt hvor to og to kort har hvit mot hvit og brun mot brun tråd og teksturen kan minne om strikking.
 • Maskeeffekten er fortsatt på det første partiet med mønsterveving, men på det siste partiet med mønsterveving er halve bunken S- og Z-tredd.
This entry was posted in Brikkevev, Småting, Vikingtid and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Vev-variasjoner

 1. Helene says:

  Oi, et bånd oppkalla etter meg faktisk 😛
  Så fint det blei!

  • raaness says:

   Hihi! Takk for det, Helene! 🙂 Det må være fint om det er oppkalt etter deg, må det ikke? 😉

Comments are closed.