Årets påskelam

Bæ! Bæ! Seks små lam
har så myk en ull.
Bæ! Bæ! Reven kom
skremte dem med tull.

Eier’n hørte gnell,
ble ekstistensiell….
Og seks små pelsskinn
ble solgt og sydd til fell.

Årets påskelam fant ikke bare veien frem via grytene. For halvannet år siden kjøpte undertegnede sju skinn av utgangersau fra Jøa (de ble slaktet tidlig pga reveangrep og var følgelig ganske små), hvorav seks skulle bli til starten på en større skinnfell.

Først ble de lagt ut over stuegolvet for å avgjøre hvilke som passet best ved siden av hverandre og i løpet av senvinteren og påska 2014 ble de ulike skinnene klippet til og lappet sammen. Deretter ble de ble sydd sammen til lange remser via kortendene, som så ble sydd sammen langs langsidene. Alle sømmer er sydd tre ganger for hånd: Først er skinnene sydd sammen og sømmen glattet ut og deretter dekket med remser av kvitgarv som igjen er sydd på for hånd med sting på begge sider. Også maskinsømmene som følge av slitasje under garving ble dekket med kvitgarv.
To lange remser

Note to self:

 1. Vær obs på garvemåte. Kromgarving gir gråere skinnside enn de som er vegetabilsk garvet. Det blir ikke like fint å bruke kvitgarv på gråe skinn. Barber heller litt av bukskinnet til sauen og bruk over sømmene.
 2. Kvitgarv brukes med den rue siden ut, ikke den glatte. 3 cm brede striper er for mye, det er nok å bruke 1-1 1/2 cm brede kvitgarvstriper over sømmene.
 3. Det er ingen skam å bruke tang med gummiert nebb og seilmakerhanske eller metallfingerbøl for å skåne fingertuppene.
 4. Skift nål ofte.

English summary
Sewing six lamb skins together to make the first part of a viking compatible bed cover.

This entry was posted in Levende historie, Skinn og lær, Søm, Store ting, Vikingtid and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Årets påskelam

 1. Katrine says:

  Deilig med fell!
  Jeg kjøpte meg en sånn fell av seks skinn i Ribe 🙂

  • raaness says:

   Ja, deilig med lammefell. Foreløpig er ikke denne stor nok til to, men det kommer etterhvert. Har et par andre prosjekter som også tar tid…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *