Vene viking 2015

Noen prosjekter som ble påbegynt før og under sesongen 2014, men ikke ferdigstilt før etter at den var over og/eller i løpet av sesongen 2015.

ny kjole
Ny selekjole (påbegynt juni 2014, ferdigstilt i juli 2015) i ull. Det er ikke alltid første forsøk blir så bra, så denne har vært planlagt lenge. Det brun-hvite stoffet ble kjøpt så tidlig som i 2011 og de blå kilene var rester fra et stoff kjøpt i 2003. Det brikkevevde pyntebåndet og selene er også sydd på for hånd.

Serk i tynn lin. En kjapp prøving på forsommeren 2014 viste at den kortermede brune serken desverre hadde blitt oppbevart i krympeskapet siden sist. Et forsøk på å lage en ekstra serk til sommerens aktiviteter feilet fordi den aldri ble ferdig i tide og ble lagt igjen hjemme. Det ble gjort et nytt forsøk på ferdigstillelse til sommeren 2015. Ved å først sy en kladdekjole i tynn lin ble det mulig å prøve ut nye måter å klippe ermene på for å få det penere rundt skuldrene. Nå viste det seg at den ble ganske stor, men at den passet noen andre i familien. Fremfor å sy den inn ble den heller ferdigstilt. Mønsteret er derimot kopiert slik at man kan lage flere (med og uten modifikasjoner).

Småting

selbuvottbroderi diagonale striper
Nålebundne votter med brodert mønster til mannen. Mønsteret er hentet fra en vikingtids ravfigur fra Østfold. Nålebundne votter med diagonale striper til madammen i noe grått restegarn av ull.
lilla sokker diagonale striper
Nålebundne sokker til madammen til bruk i de nye lave Hedeby-sko som ble bestilt fra en tysk skomaker i 2014 og har laget seg flere lave og tynne nålebundne sokker for å ha i skoene. De lilla er i Rauma finull, de hvite-og sort-stripete er laget i noe gammelt “Kampanjegarn” fra Rauma.

Mannen har sydd seg hoser i reinsdyrskinn (ferdig på Egge, juli 2015), en ny skinnlue (egentlig sydd i 2014, men omsøm og tilpassing i 2015) og beinviklinger, samt nye sko etter et funn fra Trondheim.

Beinviklingene ble kjøpt ferdig vevd i lys grå ull, deretter hevet i et fargebad med valnøttskall hvor ble lys brune og så sydd inn med hekter på den ene enden:
selbuvottbroderi

English summary
The vikings needed more clothes. This season called for new needlebinded socks and mittens, shoes, leg wraps, a hat, a pair of leggings and the new apron dress and linen chemise were finished. More clothes are planned for next season.

This entry was posted in Nålebinding, Småting, Søm, Store ting, Vikingtid and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *