Vene viking 2016 – håndsydd

En litt forsinket post (glemte å ta bilder), men nå er den her.

Madammen har sydd seg Thorsbergbukse til å ha under serken. Trodde det først stoffet var ren lin og kjøpte ganske mye av det, men det viste seg å være en lin-viskose-blanding som klør noe jævlig når det har blitt vasket. Kjipern! Hele buksa er sydd på maskin med bare søm-monn sydd ned for hånd. Har også montert inn en litt hemmelig lomme i buksa uten at det har gått på bekostning av modell og snitt i seg selv. Mwahaha!

Med dette som eneste unntak, var 2016 året for håndsydde plagg.

Madammen fornyet garderoben med en håndsydd serk i tynn ull og håndsydd selekjole i grov lin. Med unntak av en sikk-sakking rundt alle kanter er de fullstendig sydd for hånd. Alle sømmonn er brettet inn og sydd ned, før delene er sydd sammen. Det er lange kiler som gjør at kjolen faller ekstra pent. Ullstoffet i serken har ligget til modning siden det ble kjøpt fra Eikthyrnir på Egge vikingfestival 2013. Husker ikke hvor linstoffet til selekjolen ble kjøpt, men det kan ha vært i en tilfeldig stoffbutikk. Der hvor serken passer perfekt er linkjolen derimot litt for stor. Det kan være mulig å lage noen innsnitt i ryggen på den, men vi får se.

Mannen har selv sydd seg en ny ulltunika og skinnhoser. Ulltunikaen er laget av plantefarget ull (valnøttskall) som er pyntet med et brikkevevd bånd fra madammen. Hele tunikaen er sydd for hånd og er deilig og god og varm (madammen er nesten litt misunnelig på den). Båndet er forøvrig brikkevevd av og laget av naturlig sauefarget garn av rasen Grå trønder og spunnet ved Selbu Spinneri.

Ellers har madammen modifisert den eldste silkeskjorta i mannens garderobe. Den har blitt forlenget og har fått satt inn nye og litt større kiler under ermene da de gamle kilene var helt utslitt. Det kan være greit å ha noe å skifte mellom.

English summary

New viking clothes for the season 2016. A new smokkr/apron dress in linen and a chemise in thin woool for the lady and a new woolen tunic for the man. All sewn by hand. In addition, the lady made herself a pair of trousers and modified the old silk noil tunic for the man.

This entry was posted in Levende historie, Middelalder, Søm, Store ting, Tekstil, Vikingtid. Bookmark the permalink.