Hjemmesydd garderobe 2018

Dette er ikke en av de trendy målsetningene om å erstatte hele ens garderobe med hjemmesydde klær, men heller en målsetning om å sy noe jeg har lyst på eller bruk for av stoff jeg aller helst allerede har.

Poncho
Først prosjekt ut var en enkel poncho i et stripete jersey-stoff. Fremgangsmåten var enkel: 1) Draper stoffet over bysten. 2) Tilpass og sett inn nåler over skuldre og det ene ermet. 3) Sy der det står i nåler. Ferdig!
Poncho

Tunika/genser med utenpåsydde lommer
Andre prosjekt var en tunika/genser i en bomullsjersey hvor mønsteret ble modifisert fra et annet tunika-mønster (husker ikke hvilket). Den viste seg å bli litt for stor og ble gitt videre til noen den passet bedre til.
Tunika/genser

Tunika/genser med lommer II i sidesømmen
Tunika/genserTunika/genser

Tunika/genserI utgangspunktet samme mønster som forrige, bare mindre der forrige var for stor og med skjøtet på litt andre måter. På denne er ermene er skjøtet nederst og bolen er uten sidekiler. Den har også fått annerledes lommer som er sydd inn i sidesømmen. Lommene på denne kan mildt sagt omtales som “sjitpriklarbeid” men det ble jo bra til slutt. Total mengde stoffrester av begge tunikaene til høyre. God stoffutnyttelse, kan man si.

Hettegenser med lommer i viskose
hettegenser
En lett, langermet topp med hette og lommer. Hetta ble bra med litt prøving og feiling (å sy etter ferdige mønster er oppskrytt!). Lommene var enkle å lage, men fungerer greit; klippet en åpning til hendene i frontdelene som ble kantet med skråbånd og sydde på en bit på innsiden av frontstoffet før front og rygg ble sydd sammen. Brukte samme mønster rundt skuldrene som den siste tunikaen. Det var tydelig at mønsteret her ikke var like godt egnet for ikke-elastiske stoffer, men den er fortsatt brukanes.

Bukseprosjekt 1: Omsøm av linbukse.
Omsømprosjekt. En stygt sydd linbukse med linning på 1,8 m i omkrets og buksebein med 1 m vidde i hver av dem ble modifisert til noe som faktisk kunne brukes. Noe av overskuddsstoffet ble brukt til å forlenge buksebeina så det ikke lenger ble høyvannsbukse.
Omsøm. Linbukse.

Bukseprosjekt II – IV i viskose
En hel lørdag på shopping med besøk i ganske mange klesbutikker på jakt etter en pen lys bukse eller et lyst skjørt i fargeskalaen hvit til lys beige var fånyttes og jakten endte til slutt opp i en stoffbutikk. Etter et par timer med mønstertegning, klipp og søm ble det til en kremhvit bukse i viskose. Tradisjon tro må plagg som sys til spesielle anledninger ikke gjøres helt ferdig før i siste liten, så beina ble lagt opp for hånd på veg til første bruk. Typisk nok viste det seg at den hvite sytråden lå igjen hjemme, så da ble sømmen gjort med naturgrå lintråd og vises bare som små prikker på rettsiden.

Viskosebukse.

Forrige versjon var så behagelige at det fristet å lage flere. Modifiserte mønsteret noe i både livet og skrittet og satte inn lommer. Glemte å skrive ned hvilken størrelse som ble sydd sist, så her ble det prøving og feiling og omsøm i flekkete viskose og deretter enda en i rutete viskose. Siste versjon ble laget i en blanding av viskose og bomull og med “jeanslommer”.
Viskosebukse.Viskosebukse.

Singleter til et familiemedlem
Kopierte en favoritt-plagg til et familiemedlem og tilpasset mønsteret. Den småblomstrete er sydd i viskose, den prikkete er sydd i chiffon. Ermeåpninger er kantet med satengskråbånd som går over i skulderstropper. Knyting og snøring i front med satengbånd.
Singletsinglet

English summary

Some modern sewing projects. First a poncho in a slippery jersey fabric made by draping, pinning and sewing. Then a sort of tunic in a cotton jersey fabric that turned out too big at first, but the second attempt was much better (both size-wise and design-wise). Then some trousers. The first project was redesigning an old pair of extremely badly sewn linen trousers with extreme measurements not fitting anybody to something that actually was usable. The next three pairs were made in very comfortable viscose; The first pair was made out of necessity (shopping ready made ones fit for the purpose didn’t work out, then making them oneself makes more sense, huh?). Sucess. Made a couple of more with modifications such as pockets and adjusting the length etc. The last project was making some singlets.

This entry was posted in Moderne, Søm, Store ting, Tekstil and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.