Hjemmesydd garderobe 2019

Dette er ikke en av de trendy målsetningene om å erstatte hele ens garderobe med hjemmesydde klær, men heller en målsetning om å sy noe jeg har lyst på eller bruk for av stoff jeg aller helst allerede har.

Vest
Første prosjekt ut var en enkel vest i et grått jersey-stoff med glidelås og lommer. Kopierte og modifiserte et mønster fra en gammel vest og kantet rundt med sort ribb-stoff.

vest jerseyAbsolutt ikke fornøyd med resultatet. Skuldersømmene gikk alt for langt ut over ermene, halsåpningen var uformelig og stygt sydd.

Den ble offer for omsøm etter noen måneder hvor skuldrene ble heist opp ca 5 cm, den fikk nye ermeåpninger og ny halsåpning. Og alle nyklipte kanter ble kantet med stripete ribbstoff.

Langt bedre resultat! Vesten er fortsatt ikke pen, men ikke lenger direkte stygg og har blitt mer praktisk og brukervennlig.

 

Kjole I Jersykjole med lommer og innsnitt
kjoleAndre prosjekt var en tunika/kjole i blå-trykket bomullsjersey. Et impulskjøp av det blå stoffet samtidig som det grå til vesten over. Tok utgangspunktet i mønsteret av tunika i bomullsjersey og modifiserte både lengde, mange innsnitt i ryggen og løsning for lommer. Den fikk sort ribb ved ermene og smale ribb-kanter rundt lommer og halsåpning.

 

Kjole II Solkjole i silke til mor.
av modell “Latterlig enkel” i silke. Oppskrift/fremgangsmåte ble presentert av  @soemrom i en instagram-story, og den ble utført i mors silke og inkluderer blant annet 6 m stropper. Solkjole.

kjolekjoledetaljer

Kjole III Gullkjole, dobbelsidig
kjole, vrengbarPåbegynt i 2018 som kostyme til en fest, men ikke fullført. Planen var hele tiden å sy for av et turkis stoff, men den ble ikke fullført før akkurat ett år etter at den ble påbegynt. I prossessen fikk den i tillegg flere innsnitt både foran og bak for bedre passform, ny halsåpning (bort med dårlig utformet nøkkelhullåpning), ny fasong på ermene og lomme i gull-stoffet. I teorien kan den snus inn-ut, men i praksis vil den nok bli brukt med gull-stoffet ytterst. Blomsten er laget av litt blå georgette fylt med rester og avklipp fra redesignprosessen og pyntet med akrylsteiner, perler og paljetter.

Viskosetopp
toppStoffrester etter fjorårets viskosetopp med hette. For å få mønsteret på stoffet til å ligge riktig veg ble det sydd sammen en tube. Sømmen i tuben ble plassert i ryggen og lagt midt bak. Slisser til ermehull ble klippet opp, den fikk innsnitt i front og så ble skuldersømmene sydd sammen fort-og-gæli.  Senere ble finishen forbedret ved at den fikk sorte skråbånd rundt alle åpninger.

Treningstøy: Shorts, løpeshorts og trøye.
shortsjulegave 2019Løpeshorts-inspirert shorts i knallblå lycra. Tester ut mønsteret, for det er på tide å få brukt en del jersey og lycra fra lageret. Den fungerte bra.

Noen av årets hjemmelagede julegaver førte til at stofflageret av lycra krympet bittelitt mer med en litt lenger løpeshorts og en matchende løs treningstrøye.

 

Redesign/omsøm

shortsEn jeans-bukse med hull i låret kunne ikke reddes med vanlige reparasjoner og ble klippet av og kantet med bred stripete ribb.

En kjøpt vest passet ikke helt mentalt, og hadde noen irriterende flapper i front. Flappene ble klippet av og sydd på nederst, og så ble det montert glidelås i en matchende farge fra lageret. Alle sårkanter på innsiden av plagget ble kantet med et grønt bånd for hånd.

Omsøm: Håndsydd Afrika-tunika ble bedre tilpasset.

 

Reparasjoner

Testet ut shashiko/doro-inspirert lappeteknikk, dog med lappen på innsida og garn/tråd som matchet fargen på stoffet.

English summary

Some modern sewing projects, redesign and repair projects. First a vest a jersey fabric that was later redesigned. Then a jersey dress with pockets, a summerdress in silk and a golden party dress. Left-over viscose fabric was improvised into a summer tunic. Two shorts and a t-shirt in lycra, where the t-shirt and the longest short became christmas presents. Redesigned and modified a pair of trouser to a pair of shorts and a vest got zippers. Some repairs at the end.

This entry was posted in Moderne, Småting, Søm, Store ting and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.