Skinnfelleri-fallera

I løpet av et 3 lørdagers skinnfellsømkurs hos Annbjørg Bruem hos Sparbu Husflidslag i september og oktober ble vi ferdige med en kombinert stolfell/vognfell/skinnpose (den mangler bare knapper og hemper for å kunne bli en regulerbare pose) som skal bli en julegave. Vi laget og et sitteskinn ved navnet “skitpelsen”.

Stolfell/vognfell Hovedproduktet vårt fra kurset, en kombinert stolfell/vognfell/skinnpose som skal gis i julegave til et par vordende foreldre med termin i februar, er altså en fell sammensydd av 3 stk 2. sorteringsbiter av hvit sauepels, hvor alle sømmer er sydd over med kvitgarv, og dermed sydd tre ganger med vokset lintråd. Den er og kantet med pelsremser (aka “brudekant”). Alt er sydd for hånd med lintråd, og det er totalt ca 8,5 m med sømmer.

Der de andre kursdeltakerne sydde på mer tradisjonelle vevde åkler på baksiden av fellen (3 av 5 åkler var forresten vevd av kursholder, det fjerde var arvet og det siste var egenproduksjon), valgte vi å sy på et lysegrått vadmelsstoff ettersom det skal brukes i ei barnevogn og ikke bare ligge til pynt i en stol eller skuvseng, samt at det er er fare for at det kan bli spist på av bikkjene i huset.

Skitpelsen “Skitpelsen” var et 3.sorteringsskinn som i utgangspunktet ikke var veldig vakkert. Planen var opprinnelig å sy brudekant også på denne, men dette prosjektet ble gitt opp fordi pelslengden på bitene som ble skåret av til brudekanten var ekstremt ujevne. Det var rett og slett en skitpels.
Men kursleder Annbjørg hadde helt rett i at også den kom til å bli bra til slutt. Det trykte mønsteret stjeler nemlig all oppmerksomheten fra de mindre gode kvalitetene ved det, og nå kan vi til og med nesten drøye den så langt å si at den egentlig ble ganske fin så lenge trykksiden ligger opp. 😉

Til tross for mye arbeid med hver fell har man alt kjøpt en liten dunge med pelser av utgangersau fra Jøa. Det er hovedsakling lammeskinn som er fantastisk deilige og myke, men hva som lages av disse får bli tema for en fremtidig bloggpost. Men det må nok bli noe som er bææææh-rre lækkert, altså..

Og til slutt et par av de andre deltakerne, Svein og Else med sine flotte produkter.
Svein hadde åkle vevd av kursholder Annbjørg (innfelt) med både sydd fell og trykt sitteskinn. Else hadde vevd eget åkle og sydd matchende pute til. Rett og slett lekkert fra dem begge!
Else
Else

English summary
We attended a course for sewing sheepskins. Our main product from the course is a combined chair fur rug/pram fur bag with a lined with plain heavy woollen cloth. It is hand-sewn (app. 8,5 m of stitches). The other product is printed sheep skin to sit on. At the bottom, some of the other participants with their beautiful products.

Pictures of some of the other participants and their products at the end.

This entry was posted in Interiør, Moderne, Skinn og lær, Søm, Store ting and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Skinnfelleri-fallera

  1. Gro Kværna says:

    Så fine produker. Ser du har brukt aka” brudekant” er det noe som er i salg? Jeg har strikket meg et teppe med nesten maken mønster som på åklet. Dette ønsker jeg å sy pelskant rundt. Fint hvis du kan gi meg noen tips eller råd hvor jeg kan få kjøpt slik kant.

    • raaness says:

      Takk for det, Gro.

      Brudekant på skinnfeller er pelsremser som er sydd rundt på skinn-siden, altså ikke pels-siden, av fellen. Alternativt kan man lage en hverdagskant, hvor skinnbiter uten pels (for eksempel svinemokka) er sydd fast langs kanten.

      Pelsremsene kan du fint lage selv ved lage rette remser fra et saueskinn eller en gammel og sliten pelskåpe. Bruk en superskarp kniv som f.eks. tapetkniv med nytt blad. Våre remser er 3 cm brede. Sy sammen remsene i kortende for å få lange nok biter til sidene på teppet og bruk skarp nål (f.eks. skjærnål og/eller syl) og vokset lintråd når du syr.

      Dersom du ikke har erfaring med å sy i pels eller skinn kan du evt kjøpe ferdige remser av juksepels (i sybutikker, stoffbutikker, hobbybutikker eller possementsforretninger) du kan sy på med maskin.

      Om jeg skulle sydd på en pelskant rundt et strikket teppe ville jeg nok valgt å lage ca 6-12 cm brede remser hvor jeg brettet pelsen rundt kanten på teppet. Det er nok også sannsynlig at jeg hadde brukt juksepels ettersom det er mindre stivt enn ordentlig pels. Jeg tror til og med jeg kunne funnet på å fore hele teppet med juksepels i tillegg til kanten rundt, men det er nok mest fordi jeg har alt for mye juksepels liggende i skapet fra lang tid tilbake.

Comments are closed.