Sertifikat-tull / Messed up certificates

Om du har en oppdatert nettleser er sannsynligheten stor for at du får meldinger om at sider på dette nettstedet kan være skadelig. Det skyldes at noen glemte å oppdatere et sikkerhetssertifikat. Jeg kan desverre ikke gjøre annet enn å rapportere det til drift, og det er alt gjort. Kommer du til en side her inne som ikke vises, gå til adressen og bytt ut https med http, så dukker det opp. Beklager merarbeidet.

If your web-browser is updated, you’ll probably get a warning when entering or trying to navigate this site. It is simply missing a certificate. I’ve noticed the sys. admins about it. When you get to the warning, switch from https: to http: in the url and you’ll see the page. Sorry about that extra trouble.

Posted in Ukategorisert | Tagged | Comments Off on Sertifikat-tull / Messed up certificates

Hjemmesydd garderobe 2022

Dette er ikke en av de trendy målsetningene om å erstatte hele ens garderobe med hjemmesydde klær, men heller en målsetning om å sy noe jeg har lyst på eller bruk for av stoff jeg aller helst allerede har. Inkludert i dette gjelder også å reparere eller sy om for å forlenge tekstilenes livsløp.

Våren ble preget av reparasjoner, dels omsøm og dels ferdigstillelse av påbegynte prosjekter. Sent høsten 2021 ble et omsømsprosjekt, en uformelig skjorte som ikke passet, satt i gang. Plnen var å fullføre i 2022, men ting tar tid og det gjenstår fortsatt tilpasning av ermetopp og ermehull. Skitøy og diverse ullplagg ble reparert etter påske, andre reparasjoner etter behov. Av de mer kreative løsningene var f.eks. å sy blindsting/bølgesøm på kanten av mansjetter på en ulltrøye.

Behovet for nye sommerplagg ble klart etter en rydderunde i skapet. Utslitte plagg og plagg som av andre årsaker ikke kunne være med videre ble sortert ut, inklusive flere gamle favoritter.

Nye plagg:

  • Kremhvitt antrekk i vevd viskose (mai-juni)
  • Sort-hvit-stripede antrekk i vevd viskose (juni)
  • Håndsydd ermeløs lintunika til mannen (juli)
  • Kosegenser i økologisk jaquard og ribb
  • Party-cape med lys (november)

Kremhvitt antrekk (bluse + bukse) i vevd viskose

Kremhvitt er kanskje ikke helt min farge, men på den andre siden når “lyst antrekk” er påkrevd i fargeskalaen hvit til lys beige eller lys varmgrå var valget enkelt: Her må det sys. Buksa er sydd etter mønster av det som ble prøvd fram i 2018. Med stikklommer og strikk i livet. Helt enkelt.

Blusen er et kraftig modifisert mønster fra Burda. Frontpartiet skulle være innsatt over sammenrynket. Tenkte det var morsommere med biser og alt-sydd-i-ett, så da ble det slik.
En følge av dette var riktignok at innsnitt måtte settes inn og skulderpartiet og utringingen gjøres noe om.  Også ermene måtte modifiseres om de ikke skulle bli for trange, og ermetoppen ble gjort både høyere og bredere. Ermehullssømmen lå også for langt ut på skuldra og måtte flyttes noe inn og hele ermehullet måtte konstrueres på nytt. Med tråkling og justering og prøving ble det stadig bedre. Noe sier meg at jeg like greit burde laget mønsteret tilpasset meg selv fra en grunnform fra scratch.

Sort-hvitt antrekk i vevd viskose

Det kremhvite antrekket skal forbeholdes spesielle anledninger og en kommende representasjonsreise i varmt vær gjorde at det også var behov for et sommerlig antrekk i andre farger. Impulskjøp av stoff på en tirsdag, vask og stryk på onsdag, klipp og til slutt søm på torsdag og fredag. Avreise lørdag.

Buksemønster som tidligere, dog litt smalere enn det hvite. Siste opplegg ble gjort for hånd på hotellrommet etter ankomst. Toppen er basert på isoligensrene fra 2021, med splitt i sidene og stor utringning kantet med skråbånd fra det samme stoffet. Planen om mer puffede og korte ermer med strikk, samt bred kant rundt halsrigningen og lommer ble droppet av tidsmessige årsaker.

Håndsydd ermeløs lintunika
I et innfall og håp om en varm vikingsommer trengte mannen noen nye overdeler. En ermeløs tunika var det kjappeste som kunne lages, og ble dels sydd på flyplassen, på flyet og i bilen fra flyplassen (tidvis i mørket eller under flakkende gatelys). Totalt gikk det med 8t på å sy den. Det blir spennende å se om den fortsatt passer etter at den har krympet i vask.

Kosegenser i økologisk jaquard og ribb
kosegenserInnimellom er det godt med et kjapt hverdagsplagg, hvor det ikke er nødvendig med tilpasninger av snittmønstre (dette er jo sjette gang jeg bruker dette) og man bare kan konsentrere seg om å sy pent og deretter ta det på.

Det startet med et impulskjøp av det siste på rullen av det fiskebeinsmønstrede jaquard-vevde stoffet. Det var bare nok til bolen, så måtte supplere med ribb til ermene. Utrolig deilig. Ribb må jeg bruke mer av.

Plagget er stort sett pent sydd hele veien, både inni og utapå. Er spesielt fornøyd med kanten rundt lommene og kryssene der ulike sømmer møtes (5 av 8 var perfekte, de siste hadde kanskje 1-2 mm avvik, og er på steder som ikke vises så godt).

Party-cape med lys
Et cape sydd til en temafest av tre glinsende syntetiske stoffer (i følge stoffkartoteket opprinnelig kjøpt på IKEA til et dansekostyme det aldri ble noe av). Plagget er bokstavelig talt bare tråklet sammen, og batteridrevne LED-lyslenker er tredd inn i både krage og “vinger”.

 

Omsydde plagg:

  • Khaki-farget skjorte med viskose-detaljer på krage og mansjetter fra 2018. Plan: Innsnitt her og der, nye ermehull og reinnsatte ermer med holdningstråd (i motsetning til en boksfold i ermetoppen ved skuldersømmen). Status: Påbegynt, men ikke ferdig.
  • Lintunika, sydd med franske sømmer og skråbånd i uvasket lin fra 2015. Endring: Skråbåndene er fjernet, splitt i sidene, ny og større halsåpning og ny kanting rundt ermehullsåpningene. Status: Fullført.

  • Linkjole kjøpt på ferie i Danmark. Plan: Ta ut strikken nede og over brystet. Splitt i sidene og  ny front. Status: Ikke påbegynt.
Posted in Moderne, Søm, Store ting, Vikingtid | Tagged , , , , | Comments Off on Hjemmesydd garderobe 2022

Hjemmesydd garderobe 2021

Dette er ikke en av de trendy målsetningene om å erstatte hele ens garderobe med hjemmesydde klær, men heller en målsetning om å sy noe jeg har lyst på eller bruk for av stoff jeg aller helst allerede har. Inkludert i dette gjelder også å reparere eller sy om for å forlenge tekstilenes livsløp.

2021 fortsatte der 2020 sluttet.

Kosegensere
Flere forsøk på å krympe stofflageret med modifiserte mønstre av “Raglan with a twist” fra madebyruni.

Sommerfugl-genser i blåtoner (februar):
Feilkjøpte først en mørkeblå bomullsjersey for å bruke med et stoff jeg glemte jeg hadde brukt opp. Kjøpte deretter inn sommerfugl-stoffet for å bruke opp det mørkeblå, men innså at det var for lite av det mørkeblå stoffet. Måtte derfor både skjøte inn sommerfugler på ermene, samt føye til linninger og hals i et tredje stoff. Lommeposene er gjort større enn på originalen. Testet ut en litt mindre halsåpning enn originalmønsteret, men den ble likevel for åpen og måtte dermed justeres enda mer. Alle sømmonn er sydd ned med stikninger.
Blir ikke helt vant til verken linning nederst eller småmønstret stoff som dette sommerfuglstoffet.
Sommerfuglgenser

Genser av isoli i fargen “mørk jade” (februar-mars)
Halsåpningen er her gjort enda mindre og begynner å nærme seg min preferanse. For å unngå en helt glatt front ble det laget tekstur i form av skråstilte biser i et rutemønster på frontpartiet og ermene.
Ny versjon av halsen, men uten kryssende deler som på hettegenseren fra 2020 og sommerfuglgenseren. Store lommeposer.

Det viste seg at isolien til Stoff og stil er av en elendig kvalitet, og genseren ramlet bokstavelig talt fra hverandre under bruk fordi stoffet raknet langs sømmene. Surt når man har lagt ned så mye arbeid i det.

Sydde sammen de delene der stoffet hadde raknet, og mellom bolen og ermene ble det i tillegg sydd et bånd over disse sømmene som forsterkning. Så ble mansjettene (som uansett var for lange og trange) og halsen sprettet av og erstattet med nye deler i en myk ribb.

lappet sammen
Genser i gul sildebeinsmønstret økologisk bomullsjaquard (mars)
Her er mønsteret nok i seg selv og stoffet er bare helt fantastisk deilig og mykt og trenger ingen ekstra fancy detaljer. For max kos er den gjort både bredere og lengre enn originalmønsteret, og halsutrigningen er justert etter den mørkegrønne genseren. Halsen er en enkel tube som er sydd på halsåpningen.

Genser i rustrød isoli (mai-juni)
Lysten på ny kosegenser med biser fortsatte, men denne gangen med stoff kjøpt fra Stofflykke.

Genser i mørk grønn isoli (oktober)
Flere kosegensre med biser, denne gang på skuldrene og med en høy kosehals. Stoffet er isoli kjøpt fra Stofflykke.

versjon fem
Vester 

Vest av refleksstoff med kunstpelsfor ble sydd i februar. Alle innvendige sømmer er sydd over med skråbånd (mørkegrønn og mørkeblå, samt sort øverst på halsen). Samme mønster som boblevesten, bare med en ørliten justering i halsen på ryggen.

Beisetopp (juni)

Manglet egnede klær til å male i en varm sommerdag da lysten til å svinge kosten plutselig kom over meg. Heiv meg rundt og ofret et gammelt, nesten utvasket bomullslaken. Både lakenets jarekanter og den ene ferdig sydde kortenden for å spare litt tid og utnyttet hele bredden på lakenet.

Mindre enn en time senere, franske sømmer inkludert, var plagget i bruk.


 

Barneklær
På høstparten fristet det også å prøve å lage noe barneklær til medlemmer av storfamilien, og samtidig bruke opp noen restebiter med mer fra stofflageret. Utgangspunktet for mønstrene ble hentet fra boken “Heilt spesiell – sy til kids, tweens og queens” og modifisert ved behov:

  • Nordlysgenser, men uten hette.
  • Kosebukse, men med egen lommeløsning.
  • Sienna topp, med selvlagde bisebånd i front.
  • Joggis bukse, med bisebånd ved lommene

lilla

Posted in Moderne, Småting, Søm, Store ting | Tagged , , , , , | Comments Off on Hjemmesydd garderobe 2021

Hjemmesydd garderobe 2020

Dette er ikke en av de trendy målsetningene om å erstatte hele ens garderobe med hjemmesydde klær, men heller en målsetning om å sy noe jeg har lyst på eller bruk for av stoff jeg aller helst allerede har. Inkludert i dette gjelder også å reparere eller sy om for å forlenge tekstilenes livsløp.
Denne posten kommer litt sent, men det tok tid å klargjøre bildene. Her er sømproduksjonen for 2020.

Omsøm – vest
Årets første prosjekt var å modifisere linvesten fra 2016. Lommeposene var aldri helt gode, og etterhvert ble det både slitt hull i og ved lommene. Nederste del av forstykket ble derfor tatt ut og erstattet.
null

På høyre side ble forstykket klippet ut, og nye biter ble tilpasset i nytt stoff. I den tro at vesten var klippet trådrett ble biten på venstre side revet. Det var en tabbe, for da stemte ikke målene med det utklipte stykket som skulle settes inn og var målt etter høyre side. Derfor måtte det skjøtes inn noen biter på venstre side, men siden det er feigt å ta mål før man klipper måtte det skjøtes inn biter hele to ganger for å få noe som ble stort nok.

De avrundede lommeposene i lin ble erstattet av firkantede lommeposer som fulgte ytterstoffets kurver i smårutetede bomull (rester av gardiner), og så ble det montert glidelåser i topp. Vesten fikk også splitt i sidene.

Omsøm – treningstrøya i tynn lycra
De delene som en gang skulle bli en kjole ble sprettet opp og lå så til modning i noen år. I løpet av våren ble de sydd om til en treningstopp med mange paneler og korte ermer. Ferdig mønster er oppskrytt. Ble ikke helt fornøyd med halsåpningen i første omgang, så den ble litt større i løpet av året.
Omsøm - jerseytoppOmsøm - jerseytopp halsåpning

Ny, lett sommertopp og skjerf
I siste del av juni ble det sydd en ny sommertopp i superlett vevd stoff (trolig bomull) med biser og franske sømmer. Note to self: Bisene må være helt trådrette og mindre enn på denne (1 cm mellom og 1/2 cm brede). Legg inn 1 cm i vidden på rygg og ermer til neste versjon og vinkle innsnitt 5 cm ned.
Ny sommertopp med biser

Ny mørk blå linvest
En ny linvest ble sydd i august etter modell fra den røde, som tross nye lommer strengt tatt begynner å bli utslitt.  Denne fikk spreke tittedetaljer på undersiden av kragen, rundt ermeåpningene og lommeposer i smårutete gul-hvitt bomullsstoff. I tillegg ble mønsteret noe modifisert og tilpasset, som innsvingte sømmer i livet. Den krøllet seg opp nederst på ryggen, så spørs om det ikke bør sys inn noe innlegg der og.
Linvest

Grønne boblevester
En boblevest ble sydd etter modifisert linvestmønster (den blå), men med brystlommer og ryggstykket som ett helt stykke fremfor i fire deler i oktober-november. Innsatte glidelås i sidelommene, og store lommer av mørk grønt forstoff over hele forstykkets bredde. Fortsatt innsvinget liv. Halsen ble foret med lilla fleece. På innsiden ble sømmene pyntet av sort skråbånd.

Og det var fortsatt mer boblestoff igjen. Fremfor å legge restene til modning i stofflageret var det tid for å lage årets første hjemmelagde julegave. Denne ble laget med utgangspunkt i forrige med noen modifikasjoner på noen detaljer. Halsutrigningen ble justert ned og innsnittene ble tilpasset mottaker av vesten. Den siste versjonen var uten brystlommer og med mindre lommer i front ved at lommeforet er sydd ned for hånd på innsiden. Denne har også sort polyester på innsiden av halsen fremfor lilla fleece som den første utgave. Rundt armhullene er det brukt matchende skråbånd og glidelåsen i front er svart.
Boblevest IBoblevest II

Kosegenser
Et forsøk på å krympe stofflageret noe og for å teste ut et av mønstrene til madebyruni ble til en hettegenser.
Justeringer fra originalmønsteret: Ingen ribbekant nederst, men med enkelt opplegg. Genseren ble og gjort noe videre og lengre enn det mønsteret antydet. Muligvis er dette den eneste versjon jeg lager med hette. Lommeposene burde vært større.
Hettegenser

 

Pysj
Årets andre hjemmesydde julegave var denne gang et ønske fra mottaker, og gaveønsker med ting man har bruk for og lyst på er jo bedre enn gaver man verken har bruk for eller ønsker. Ønsket lød på “pysjbukse” etter modell av den utslitte favorittbuksa og 2 m økologisk jerseystoff med trykket mønster ble levert undertegnede sammen den gamle favorittbuksa.

For å utnytte stoffet best mulig ble det lagt inn en stripe ensfarget stoff i sidesømmen slik at man også kunne få igjen en bit av en størrelse som faktisk kunne brukes til noe.

I samme veiva fikk også den gamle favorittbuksa ny linning og stoffrestene ble utnyttet til å lage en matchende topp etter samme mønster som hettegenseren. Halsutringningen ble derimot gjort en god del større enn originalmønsteret etter ønske fra mottaker.
Pysj

 

Opp fra #skammensskuff – påbegynte prosjekter og reparasjoner som har ligget til modning

Khaki-skjorte

  • Khaki-farget skjorte med detaljer i mønstret viskose. Opprinnelig sydd sommeren 2018, men manglet knapphull og knapper frem til 30. juni 2020.
  • Diverse reparasjoner. Bukser med hull på innsiden av lårene er lappet, ulltrøyer har blitt sikksakket for å sy igjen hull, andre hull har fått sydd over dekorative blomster etc.

Reparasjon - hull i jerseyvest
Reparasjon - ullgensere

Posted in Moderne, Søm, Store ting | Tagged , , , , , , , , , | Comments Off on Hjemmesydd garderobe 2020

Nålebinderiet 2020

2020 startet sterkt med 10 luer på 5 uker, før det ble full stopp i mars. Først utpå sommeren våknet igjen lysten til å nålebinde og fra høsten av ble det mer regelmessig, om enn i et rolig tempo med mål om å bruke opp mer garn fra garnlageret. #stashbusting

Hillesvåg: Troll
Gul og lilla er plantefarget med henholdsvis reseda og blåtre. De fleste i Oslo-sting.
 

Linde garn: Alpakka ull
To garnnøster mottatt i julegave 2019 ble til to luer i januar 2020. Den første med Brodén-sting/Finsk 1+3 med F2-binding, den andre med Oulo-sting/Verdal-sting/Russisk 1+1+2 med F2-binding. Måtte supplere med et ekstra nøste og fikk så klart mer til overs. Dette ble til to korte pulsvanter gjort i Metsäpirtti 3/Russisk 2+1+2 med F2- (og av og til F3-) binding.

Leine merino:
Ett garnnøste med 2-tråds garn fra Leine merino lanolingarn ble forvandlet til ei lue med Oulo-sting/Verdal-sting/Russisk 1+1+2 med F2-binding. Måtte rekke opp noen prøvelapper for å få lua stor nok. Hadde også ett garnnøste med tilsvarende 3-tråds lanolingarn som ble forvandlet til ei lue med Rindals-stinget med F1-binding.

Kampanje
Ukjent garntype av 100% ull, trolig et kampanjegarn. Noen hvite nøster ble hespet opp og hevet i et krappbad for noen år tilbake og fikk en orange farge. Oulu/Verdal med F2.

Grå trønder
fra Selbu spinneri og Evavollen Gårdsdrift. Superdeilig garn i naturlige fargenyanser. Telemark-sting med F2-binding, med Vehmasjärvi og F2 i siste runde for en litt fastere kant.

Hoelfeldt-Lund: Messehakel
Plantefarget garn (farget av Raffina) krapp (ulike rødtoner) og blåtre (lillagrå).  To hodebånd i Rindalssting med F2-binding.
Diverse luer i ulike sting. Rindal F2, Dalby, Telemark (rød-grå, krapptoner)

filer/naalebinding/luer/2020_Messehakel_krapp_luer_sokker.jpg

Melbourne Wool
Et impulskjøp av to garnnøster i en garnbutikk litt utenfor allfarvei på en jobbreise ble til ei lue og to par små sokker.

Posted in Moderne, Nålebinding, Småting | Tagged , , , , , , , | Comments Off on Nålebinderiet 2020

Mønstre fra Museumshåndverkerne BA

Brukte jula til å veve meg gjennom mønstrene i heftene om brikkevev som er utgitt av Museumshåndverkerne. De burde vært revidert. (Til utgiver/forfattere: Ta kontakt om dere ønsker nærmere tilbakemeldinger med konstruktive innspill på heftene.)

Alle renningene er gjort i mercerisert bomullsgarn, primært Solberg 12-4 og ellers noe ukjent av tilsvarende tykkelse. Gulltråden er ekte polyester av ukjent type.

 

I startheftet “Brikkevev En eldgammel vevteknikk med mange muligheter Kort historikk og enkel arbeidsbeskrivelse” er det tegnet opp tre mønsterforslag med fem kolonner hver. Hver kolonne i mønsteret representerer ett par med brikker. Sannsynligvis er disse ment parvis motstilte med S/Z-treing slik at man får en maske-effekt i det ferdige båndet.

Mønstre i startheftet. 10 kort, parvis motstilte

 

For moro skyld har jeg også laget samme mønster i en smalere variant hvor hver kolonne i mønsteret tilsvarer bare ett kort.

Mønstre i startheftet. 5 kort, parvis motstilte

Det er flere måter å tre disse enkle mønstrene på, som vil gi ganske forskjellige uttrykk i det ferdige båndet.

Øverst Midten Nederst
De tre mønsterkortene tredd fra samme side. Parvis motstilte kort gir sikk-sakk-linje. Vekslende mellom parvis motstilte kort (soler) og likt tredde kort (parallelle streker). Parvis motstilt effekt som svar på den brede varianten.
Mønstre i startheftet. 5 kort, parvis motstilte Mønstre i startheftet. 5 kort, parvis motstilte Mønstre i startheftet. 5 kort, parvis motstilte

I heftet “Brikkevev mønster og muligheter” er det åtte mønstre.  I motsetning til i startheftet representerer hver kolonne i diagrammene bare ett kort.

Anker-mønsteret inneholder en feil slik at resultatet verken blir som tegningen i eller fotografiet i heftet. Et korrigert mønster som gir samme resultat som fotografiet i heftet finnes her.

Det siste er et klassisk mønster for (egyptiske og finske) diagonaler, og man overlates i stor grad til seg selv å lage et mønster man liker. Her er to tolkninger fra min side:

Posted in Brikkevev, Moderne, Småting | Comments Off on Mønstre fra Museumshåndverkerne BA

Nålebinderiet 2019

Det er lenge siden nålebinderiet har blitt oppdatert. Her er en oversikt over prosjekter etter garntype fra det siste halvannet året.

Viking-garn: Nordlys
Et impulskjøp av et stort garnnøste i høstfarget en-trådig garn endte som et stort høstfarget sjal. I følge båndet på nøstet bestod det av en blanding av 70% superwash ull og 30% nylon, og trådendene ble derfor ikke tovet sammen, men spleiset med med russisk spleis. Sjalet er laget i Dalsbysting og Telemarksting og ble avsluttet med Björsbosting. Det ble laget sommeren 2018 og ble ferdig først på juli.

Lettlopi
Sokker og noen små punger i Alafos lettlopi. Stort sett laget i 2018 og i Telemarkstinget.


Rallye
Akrylgarn fra 1980-tallet bundet opp i 2018 og 2019 med Telemarksting.

Troll
Store sokker i Oslosting fra 2018. Små sokker og luer i Telemarksting fra 2019.


Babyull
Mammensting og Telemarksting fra 2019.

Sølje pelsullgarn
Minisokker og luer i tre ulike størrelser. Primært Telemarksting, men den bakre babylua er laget med Mammensting.

Falk/Heilo rester og fluff
Lue i Telemarksting, store sokker i Oslo-sting.

Merinoull og Peer Gynt-garn
Telemarksting.

Posted in Fantasi, Middelalder, Moderne, Nålebinding, Småting, Store ting, Tekstil, Vikingtid | Comments Off on Nålebinderiet 2019

Finske brikkevevde bånd / Finnish tablet woven bands

Har vevd meg gjennom mønstrene i boken “Applesies and Fox Noses Finnish Tabletwoven Bands.”

Om ikke annet er nevnt er alle båndene vevd med prydvevgarn/kunstvevgarn fra Rauma og fra renninger som i utgangspunktet er 3 m.

I’ve woven through all the patterns of the book “Applesies and Fox noses.” All wefts were made 3m long in 2 threaded woolen yarn from Rauma.

 

De enkelte båndene/Each of the tablet woven bands

1: Mønsteret er opprinnelig etter en kant på et antrekk funnet i en grav på Kaukola Kekomäki gravplass, datert til Karelsk jernalder.


Lengde: 233 cm. Bredde: 1,8 cm.

2:

Lengde: 240 cm. Bredde: 2,7 cm.

3:

Lengde: 238 cm. Bredde: 4 cm.

4:

Lengde: 227 cm. Bredde: 3 cm.

5: Mønsteret er etter en kant på et antrekk funnet i en grav på Kaukola Kekomäki gravplass, datert til Karelsk jernalder. Originalen er 10 mm vid, disse er videre på grunn av garnvalget. Fargevalgene er mine.


Lengde: 237 cm. Bredde: 3 cm.

6: To andre varianter og måter å gjøre S-mønsteret på.

6a:

Lengde: 239 cm. Bredde: 2 cm.

6b:

Lengde: 240 cm. Bredde: 1,7 cm.

7:

Lengde: 234 cm. Bredde: 2,1 cm.

8:

Lengde: 216 cm. Bredde: 2,3 cm.

9:

Lengde: 226 cm. Bredde: 3,2 cm.

10:

Lengde: 240 cm. Bredde: 3,9 cm.

11:

Lengde: 240 cm. Bredde: 3,2 cm.

12:

Lengde: 235 cm. Bredde: 2,7 cm.

13: Samme renning og nesten tilsvarende mønsterrapport som nr 12, bare to brikker vris ulikt. Her er det brukt finull i renning og innslag bare for å kunne sammenligne med resultatet av prydvevgarnet.

Lengde: 237 cm. Bredde: 2,7 cm.

14:

Lengde: 240 cm. Bredde: 2,2 cm.

15:

Lengde:239 cm. Bredde: 2,2 cm.

16:

Lengde: 209 cm. Bredde: 1,5 cm.

17:

Lengde: 234 cm. Bredde: 3,7 cm.

18:

Lengde: 227 cm. Bredde: 2,5 cm.

19:

Lengde: 236 cm. Bredde: 2,6 cm.

20:

Lengde: 225 cm. Bredde: 4,4 cm.

21:

Lengde: 236 cm. Bredde: 3,5 cm.

22:

Lengde: 238 cm. Bredde: 4 cm.

23:

Lengde: 237 cm. Bredde: 2,7 cm.

24:

Lengde: 239 cm. Bredde: 2,4 cm.

25:

Lengde:241 cm. Bredde: 2,5 cm.

26:

Lengde: 242 cm. Bredde: 2,4 cm.

27:

Lengde: 242 cm. Bredde: 3 cm.

28:

Lengde: 236 cm. Bredde: 4 cm.

29:

Lengde: 242 cm. Bredde: 3 cm.

30:

Lengde: 237 cm. Bredde: 4 cm.

Posted in Brikkevev, Levende historie, Moderne, Tekstil, Vikingtid | Tagged | Comments Off on Finske brikkevevde bånd / Finnish tablet woven bands

Hjemmesydd garderobe 2019

Dette er ikke en av de trendy målsetningene om å erstatte hele ens garderobe med hjemmesydde klær, men heller en målsetning om å sy noe jeg har lyst på eller bruk for av stoff jeg aller helst allerede har.

Vest
Første prosjekt ut var en enkel vest i et grått jersey-stoff med glidelås og lommer. Kopierte og modifiserte et mønster fra en gammel vest og kantet rundt med sort ribb-stoff.

vest jerseyAbsolutt ikke fornøyd med resultatet. Skuldersømmene gikk alt for langt ut over ermene, halsåpningen var uformelig og stygt sydd.

Den ble offer for omsøm etter noen måneder hvor skuldrene ble heist opp ca 5 cm, den fikk nye ermeåpninger og ny halsåpning. Og alle nyklipte kanter ble kantet med stripete ribbstoff.

Langt bedre resultat! Vesten er fortsatt ikke pen, men ikke lenger direkte stygg og har blitt mer praktisk og brukervennlig.

 

Kjole I Jersykjole med lommer og innsnitt
kjoleAndre prosjekt var en tunika/kjole i blå-trykket bomullsjersey. Et impulskjøp av det blå stoffet samtidig som det grå til vesten over. Tok utgangspunktet i mønsteret av tunika i bomullsjersey og modifiserte både lengde, mange innsnitt i ryggen og løsning for lommer. Den fikk sort ribb ved ermene og smale ribb-kanter rundt lommer og halsåpning.

 

Kjole II Solkjole i silke til mor.
av modell “Latterlig enkel” i silke. Oppskrift/fremgangsmåte ble presentert av  @soemrom i en instagram-story, og den ble utført i mors silke og inkluderer blant annet 6 m stropper. Solkjole.

kjolekjoledetaljer

Kjole III Gullkjole, dobbelsidig
kjole, vrengbarPåbegynt i 2018 som kostyme til en fest, men ikke fullført. Planen var hele tiden å sy for av et turkis stoff, men den ble ikke fullført før akkurat ett år etter at den ble påbegynt. I prossessen fikk den i tillegg flere innsnitt både foran og bak for bedre passform, ny halsåpning (bort med dårlig utformet nøkkelhullåpning), ny fasong på ermene og lomme i gull-stoffet. I teorien kan den snus inn-ut, men i praksis vil den nok bli brukt med gull-stoffet ytterst. Blomsten er laget av litt blå georgette fylt med rester og avklipp fra redesignprosessen og pyntet med akrylsteiner, perler og paljetter.

Viskosetopp
toppStoffrester etter fjorårets viskosetopp med hette. For å få mønsteret på stoffet til å ligge riktig veg ble det sydd sammen en tube. Sømmen i tuben ble plassert i ryggen og lagt midt bak. Slisser til ermehull ble klippet opp, den fikk innsnitt i front og så ble skuldersømmene sydd sammen fort-og-gæli.  Senere ble finishen forbedret ved at den fikk sorte skråbånd rundt alle åpninger.

Treningstøy: Shorts, løpeshorts og trøye.
shortsjulegave 2019Løpeshorts-inspirert shorts i knallblå lycra. Tester ut mønsteret, for det er på tide å få brukt en del jersey og lycra fra lageret. Den fungerte bra.

Noen av årets hjemmelagede julegaver førte til at stofflageret av lycra krympet bittelitt mer med en litt lenger løpeshorts og en matchende løs treningstrøye.

 

Redesign/omsøm

shortsEn jeans-bukse med hull i låret kunne ikke reddes med vanlige reparasjoner og ble klippet av og kantet med bred stripete ribb.

En kjøpt vest passet ikke helt mentalt, og hadde noen irriterende flapper i front. Flappene ble klippet av og sydd på nederst, og så ble det montert glidelås i en matchende farge fra lageret. Alle sårkanter på innsiden av plagget ble kantet med et grønt bånd for hånd.

Omsøm: Håndsydd Afrika-tunika ble bedre tilpasset.

 

Reparasjoner

Testet ut shashiko/doro-inspirert lappeteknikk, dog med lappen på innsida og garn/tråd som matchet fargen på stoffet.

English summary

Some modern sewing projects, redesign and repair projects. First a vest a jersey fabric that was later redesigned. Then a jersey dress with pockets, a summerdress in silk and a golden party dress. Left-over viscose fabric was improvised into a summer tunic. Two shorts and a t-shirt in lycra, where the t-shirt and the longest short became christmas presents. Redesigned and modified a pair of trouser to a pair of shorts and a vest got zippers. Some repairs at the end.

Posted in Moderne, Småting, Søm, Store ting | Tagged , , , , , , , , | Comments Off on Hjemmesydd garderobe 2019

Bare brikkevev VIII

Mønster fra norsk folkevandringstid:

Vestrum, 3-400-tallet. Mønster av Randi Stoltz, på den bredeste med egne justeringer.

Inspirert av mønster fra norsk folkevandringstid:

Snartemo-teknikk. Mønster av Randi Stoltz.

Bånd i finull-garn

Laget til demonstrasjon på et kurs i februar 2019.


En renning som var klipt og tredd for lenge siden, så mønsteret ble en overraskelse.


Gammel mønster, samme garntype og farge, men flinkere vever. Oppdragsvev i august 2019.

Repetisjon av tidligere vevde mønstre, men i nye garntyper

Coimbra i ny drakt med Alv kamgarn (forrige versjon var i entrådig spælsaugarn).


Inspirert av flettemønster fra Birka, men vridningsbestemt og ikke med brokade som originalen. Totrådig prydvevgarn.

Mer av “#40 Mona viking” i ulike nye fargekombinasjoner:







English summary
More tablet woven bands. Some inspired by historical findings (Birka and Vestrum) and some Snartemo technique. Otherwise, some easier patterns.

Posted in Brikkevev, Folkevandringstid, Levende historie, Middelalder, Moderne, Småting, Tekstil, Vikingtid | Tagged , , , , , | Comments Off on Bare brikkevev VIII

Hjemmesydd garderobe 2018

Dette er ikke en av de trendy målsetningene om å erstatte hele ens garderobe med hjemmesydde klær, men heller en målsetning om å sy noe jeg har lyst på eller bruk for av stoff jeg aller helst allerede har.

Poncho
Først prosjekt ut var en enkel poncho i et stripete jersey-stoff. Fremgangsmåten var enkel: 1) Draper stoffet over bysten. 2) Tilpass og sett inn nåler over skuldre og det ene ermet. 3) Sy der det står i nåler. Ferdig!
Poncho

Tunika/genser med utenpåsydde lommer
Andre prosjekt var en tunika/genser i en bomullsjersey hvor mønsteret ble modifisert fra et annet tunika-mønster (husker ikke hvilket). Den viste seg å bli litt for stor og ble gitt videre til noen den passet bedre til.
Tunika/genser

Tunika/genser med lommer II i sidesømmen
Tunika/genserTunika/genser

Tunika/genserI utgangspunktet samme mønster som forrige, bare mindre der forrige var for stor og med skjøtet på litt andre måter. På denne er ermene er skjøtet nederst og bolen er uten sidekiler. Den har også fått annerledes lommer som er sydd inn i sidesømmen. Lommene på denne kan mildt sagt omtales som “sjitpriklarbeid” men det ble jo bra til slutt. Total mengde stoffrester av begge tunikaene til høyre. God stoffutnyttelse, kan man si.

Hettegenser med lommer i viskose
hettegenser
En lett, langermet topp med hette og lommer. Hetta ble bra med litt prøving og feiling (å sy etter ferdige mønster er oppskrytt!). Lommene var enkle å lage, men fungerer greit; klippet en åpning til hendene i frontdelene som ble kantet med skråbånd og sydde på en bit på innsiden av frontstoffet før front og rygg ble sydd sammen. Brukte samme mønster rundt skuldrene som den siste tunikaen. Det var tydelig at mønsteret her ikke var like godt egnet for ikke-elastiske stoffer, men den er fortsatt brukanes.

Bukseprosjekt 1: Omsøm av linbukse.
Omsømprosjekt. En stygt sydd linbukse med linning på 1,8 m i omkrets og buksebein med 1 m vidde i hver av dem ble modifisert til noe som faktisk kunne brukes. Noe av overskuddsstoffet ble brukt til å forlenge buksebeina så det ikke lenger ble høyvannsbukse.
Omsøm. Linbukse.

Bukseprosjekt II – IV i viskose
En hel lørdag på shopping med besøk i ganske mange klesbutikker på jakt etter en pen lys bukse eller et lyst skjørt i fargeskalaen hvit til lys beige var fånyttes og jakten endte til slutt opp i en stoffbutikk. Etter et par timer med mønstertegning, klipp og søm ble det til en kremhvit bukse i viskose. Tradisjon tro må plagg som sys til spesielle anledninger ikke gjøres helt ferdig før i siste liten, så beina ble lagt opp for hånd på veg til første bruk. Typisk nok viste det seg at den hvite sytråden lå igjen hjemme, så da ble sømmen gjort med naturgrå lintråd og vises bare som små prikker på rettsiden.

Viskosebukse.

Forrige versjon var så behagelige at det fristet å lage flere. Modifiserte mønsteret noe i både livet og skrittet og satte inn lommer. Glemte å skrive ned hvilken størrelse som ble sydd sist, så her ble det prøving og feiling og omsøm i flekkete viskose og deretter enda en i rutete viskose. Siste versjon ble laget i en blanding av viskose og bomull og med “jeanslommer”.
Viskosebukse.Viskosebukse.

Singleter til et familiemedlem
Kopierte en favoritt-plagg til et familiemedlem og tilpasset mønsteret. Den småblomstrete er sydd i viskose, den prikkete er sydd i chiffon. Ermeåpninger er kantet med satengskråbånd som går over i skulderstropper. Knyting og snøring i front med satengbånd.
Singletsinglet

English summary

Some modern sewing projects. First a poncho in a slippery jersey fabric made by draping, pinning and sewing. Then a sort of tunic in a cotton jersey fabric that turned out too big at first, but the second attempt was much better (both size-wise and design-wise). Then some trousers. The first project was redesigning an old pair of extremely badly sewn linen trousers with extreme measurements not fitting anybody to something that actually was usable. The next three pairs were made in very comfortable viscose; The first pair was made out of necessity (shopping ready made ones fit for the purpose didn’t work out, then making them oneself makes more sense, huh?). Sucess. Made a couple of more with modifications such as pockets and adjusting the length etc. The last project was making some singlets.

Posted in Moderne, Søm, Store ting, Tekstil | Tagged , , , , , | Comments Off on Hjemmesydd garderobe 2018

Nålebinderiet 2018 – første kvartal

Fra nålebinderiet så langt i år:

  • 14 par sokker, hvorav 8 i plantefarget garn
  • 6 par pulsvanter
  • 4 hodebånd/halser
  • 2 luer, men den ene blir muligens konvertert til en veske etter hvert
  • 2 små punger og 1 flaskeholder

Sokker 1. kvartal 2018
Øverst fra venstre mot høyre:

  • 2 par barnesokker laget i Brush og Falk/Heilo. Korgensting/Mammensting på den første, Oslosting på den andre.
  • 2 par i naturgarn, kunstig farget. Korgensting/Mammensting.
  • 3 par i plantefarget (orange) entrådig garn og hvit Alafos lopi. Dalby-sting.
  • 2 par i Lettlopi-garn, ett par til voksne i Dalby-sting og ett par til barn i York-sting.
  • 5 par i plantefarget, entrådig garn (ukjent type). Korgensting/Mammensting.

Div 1. kvartal 2018

  • 5 par pulsvanter og 2 hodebånd/halser i Diva-garn. Oslo-sting.
  • 1 hodebånd/hals i et mykt ukjent restegarn.
  • 1 par pulsvanter og 1 forlenget hodebånd/hals i Naturgarn. Oslo-sting.
  • 2 små punker i Lettlopi, Mammensting.
  • 2 luer i Rallye pleddgarn, Korgensting og Oslo-sting i dobbelt garn.
  • 1 flaskeskjuler i Troll-garn, Oslo-sting.

English summary
Production so far this year (January-March). Mainly socks (some of them from plant dyed yarn), some wristwarmers, head wraps/neck warmers, to hats, a couple of small pouches and a bottle hider.

Posted in Fantasi, Levende historie, Nålebinding, Småting | Tagged , , , , , , , , , , | Comments Off on Nålebinderiet 2018 – første kvartal

Nålebinderiet 2017

Nålebinderåret 2017 bar litt preg at man var lei av å lage sokker, så det startet med noen store og egoistiske prosjekter i tynt garn, flere nye pulsvanter og hodebånd/halser før det bare på’an igjen med flere sokker. Det er også ulike garntyper som er brukt, så her er prosjektene sortert på garntype:

Álafoss Lopi: Pulsvanter og votter.
alafossDisse startet egentlig som alt for store sokker, men ble plukket opp og endte heller opp som votter. Det mørke garnet var restegarn fra 1970-tallet. Oslo-sting. falk/heilo og brushOg siste rest av nøstet ble til et par store pulsvanter. Oslo-sting.
Babyull + 3-tr strikkegarn fra Rauma: Babysokker
Mix babyull og strikkegarnDobbelt garn og Oslo-sting
Cortina Soft fra Gjestal: Sokker og pulsvanter til barn og stingprøver
cortina soft Oslo-sting. cortina soft Oslo-sting.
cortina soft Mange ulike stingtyper til nålebinding: Oslo, Björsbo, Mammen/Korgen, Rindal, Dalby, Telemark, Åsle weaver, York/Coppergate og er senere utvidet med Åsle, Fåberg, Oulu/Verdal og Saltdal.
Diva fra Permin: Sett med pulsvanter og hals/hodebånd.
divaOslo-sting divaOslo-sting
divaOslo-sting divaOslo-sting
divaOslo-sting divaOslo-sting
Falk/Heilo og Brush: Sokker
Falk/Heilo og BrushCa str 38. Restegarn. Oslo-sting. Falk/Heilo og BrushCa str 19-20. “Brush”-garnet loer mye! Den lodotten øverst til høyre tilsvarer det som lå igjen på gulvet etter at paret nederst til høyre var ferdig.
Grå Trønder, 2-trådig garn fra Selbu spinneri: Hals og hette med skulderbeslag
grå trønder
(bilde kommer)
Grå Trønder, Vamsegarn fra Selbu spinneri: Hals/hodebånd
grå trønder vamsegarnEtt møbiusbånd med flettekant og en kort tube. Begge kan brukes både som hodebånd og hals.
Ragg Soft fra Gjestal: Sokker og hodebånd/hals
ragg softHodebånd/hals og pulsvanter i Telemark-sting. ragg softHals i Mammen-sting.
ragg softSokker (str. 37-38) i Telemark-sting. ragg softSokker (str. 37-38) i Dalby-sting. (Bilde kommer)
Rallye: Sokker og pulsvanter
rallye sokker Oslosting (str 42) og Mammensting (str 38).
rallye pulsvanter Mammensting
Refleksgarn fra viking: Lue og hodebånd
refleksgarn hodebånd Dalby-sting
refleksgarn lue Dalby-sting.
Troll fra Hillesvåg ullvarefabrikk: Sokker og pulsvarmere
TrollCa str. 35-36. Oslo-sting. Troll Til barn. Oslo-sting.
TrollFlaskeskjuler Oslo-sting.
Ukjent garntype: Pulsvanter
UkjentLange, smale i ukjent garntype, muligens merino-ull. Mammen-sting.

Og til slutt en liten reparasjon på et par sokker det var slitt hull i på hælen. Klipp rent hullet og nålebind den på nytt.
Troll

Posted in Moderne, Nålebinding, Småting, Vikingtid | Tagged , , , , , , , , , , | Comments Off on Nålebinderiet 2017

Bare brikkevev VII

Siste produksjon av brikkevevde bånd.

Lahti

Tradisjonell mønstervev i brodergarn og kamgarn inspirert fra et diamantkypertstoff fra Oseberg. Ble påbegynt under VM på ski fra Lahti, Finland (TV-titting og brikkeveving kan fint kombineres).

Oseberg – materialprøver

Mønster inspirert av silkebåndet fra Oseberg og omtrent samme bredde på veven, men i ulike plantefargede ullgarntyper for å teste ut både vevhastighet og beregning av materialkostnader.


Plantefarget (krapp og reseda) “Frid”:


Plantefarget (krapp og krapp) “Messehakel”:


Kunstvevgarn:

Testbånd med kun to kort tredd med tykt garn. Ulik effekt av ulike tykkelser på innslagstråden og maskeeffekt, og snoddeffekt med tykt garn i kontrastfarge lengst mot høyre.

 

Mer av “#40 Mona viking” i ulike nye fargekombinasjoner:




English summary
More tablet woven bands. Uppermost, two-hole-threded patterned tablet weave, then some material testing in plant dyed yarn (mostly madder, then reseda and some birch) to be able to calculate costs, a test of only using two tablets/cards with different wefts and some more color combinations of an old pattern.

Posted in Brikkevev, Levende historie, Moderne, Småting, Vikingtid | Comments Off on Bare brikkevev VII

Interiør og fiklerier

Det hender seg at vi også fikler med interiør og andre praktiske ting. For eksempel snekring av traktorgarasjer til en nevø med veldig mange leketraktorer, eller som her – hundeseng og etui til treskjærerjern.

Hundeseng
Mannen har laget en opphøyet hundeseng til svogers hund. Madrasstrekket ble sydd av madammen og kan tas av ved behov for nærmere rengjøring enn en fuktet klut.

hundeseng

Målene på madrassen er 60cm x 90 cm x 10 cm.
2 biter a 63 cm * 93 cm (inkl. sømmonn på 1,5 cm)
2 biter a 93 cm * 13 cm (inkl. sømmonn)
3 biter a 60 cm * 13 cm (inkl. sømmonn)

Grunnen til at det er 3 biter av den kortere er at  det er sydd inn dels overlapp  i stedet for å bruke glidelås e.l. på kortsiden.

 

Etui
Nå kan endelig alle treskjærerjernene samles på ett sted. Etuiet er sydd i et tykt ull-stoff med en restebit av skai på innsiden av lommene, og det er plass til opp til 60 jern.

etui

Først ble to biter som skulle utgjøre lommene sydd på hovedstoffet, deretter ble lommene foret med en restebit av blå skai og til slutt ble små lommene sydd slik at jernene passer. I tillegg er det en del av ytterstoffet som kan foldes over jernene slik at de ikke faller ut ved transport etc. Etter hvert skal de også få påmontert reimer rundt.

English summary

Just some interior related projects: one bed for a lucky dog and a sewn tool case.

 

Posted in Diverse, Interiør, Moderne, Søm, Store ting, Trearbeid | Tagged , | Comments Off on Interiør og fiklerier

Gul stripe

En plan om å sy en anorakk ble erstattet av et innfall om å sy ei regnjakke basert på samme mønster i stedet. Det eneste “regnjakkestoffet” i nærmeste stoffbutikk som falt i smak var det marineblå stoffet med knallgule striper.
Regnjakke

Mønsteret er i utgangspunktet det samme som de to foregående anorakkene, men modifisert etter Madammens kropp. Den var først alt for, alt for stor. Selv etter å ha tatt inn 8 cm i hver sidesøm og gjort ermene tilsvarende smalere er den romslig, men passer i det minste noe bedre.

For å øke vanskelighetsgraden ble hetta foret med en bit fleece som lå i stoffhaugen fra før og de korte glidelåsene som først var tiltenkt under ermene ble i stedet brukt som lukning på lommene. Lommene skulle også sys på slik at de gule stripene passet sammen.

For å unngå å lage unødig mange hull i stoffet med knappenåler ble i stedet alle papirmønsterdeler og stoffdeler teipet sammen.

Normalt bør man stryke på sømteip over alle sømmer når man syr regntøy for at sømmene skal bli vanntette, men det viste seg at limet på sømteipen trengte høyere varme enn det stoffet tålte (og de gule stripene smeltet) og derfor er det ikke sømteip på innsida. Vi får se om vi finner en annen løsning dersom det trengs. Hittil har det ikke vært noe problem.

English summary
I made myself a rain coat using the old reglan sleeved parkas pattern, though modifying it a bit, lining the hood with fleece and adding zippers to the pockets instead of having zipped holes under the sleeves.

Posted in Moderne, Søm, Store ting, Tekstil | Tagged , , | Comments Off on Gul stripe

Vene viking 2016 – håndsydd

En litt forsinket post (glemte å ta bilder), men nå er den her.

Madammen har sydd seg Thorsbergbukse til å ha under serken. Trodde det først stoffet var ren lin og kjøpte ganske mye av det, men det viste seg å være en lin-viskose-blanding som klør noe jævlig når det har blitt vasket. Kjipern! Hele buksa er sydd på maskin med bare søm-monn sydd ned for hånd. Har også montert inn en litt hemmelig lomme i buksa uten at det har gått på bekostning av modell og snitt i seg selv. Mwahaha!

Med dette som eneste unntak, var 2016 året for håndsydde plagg.

Madammen fornyet garderoben med en håndsydd serk i tynn ull og håndsydd selekjole i grov lin. Med unntak av en sikk-sakking rundt alle kanter er de fullstendig sydd for hånd. Alle sømmonn er brettet inn og sydd ned, før delene er sydd sammen. Det er lange kiler som gjør at kjolen faller ekstra pent. Ullstoffet i serken har ligget til modning siden det ble kjøpt fra Eikthyrnir på Egge vikingfestival 2013. Husker ikke hvor linstoffet til selekjolen ble kjøpt, men det kan ha vært i en tilfeldig stoffbutikk. Der hvor serken passer perfekt er linkjolen derimot litt for stor. Det kan være mulig å lage noen innsnitt i ryggen på den, men vi får se.

Mannen har selv sydd seg en ny ulltunika og skinnhoser. Ulltunikaen er laget av plantefarget ull (valnøttskall) som er pyntet med et brikkevevd bånd fra madammen. Hele tunikaen er sydd for hånd og er deilig og god og varm (madammen er nesten litt misunnelig på den). Båndet er forøvrig brikkevevd av og laget av naturlig sauefarget garn av rasen Grå trønder og spunnet ved Selbu Spinneri.

Ellers har madammen modifisert den eldste silkeskjorta i mannens garderobe. Den har blitt forlenget og har fått satt inn nye og litt større kiler under ermene da de gamle kilene var helt utslitt. Det kan være greit å ha noe å skifte mellom.

English summary

New viking clothes for the season 2016. A new smokkr/apron dress in linen and a chemise in thin woool for the lady and a new woolen tunic for the man. All sewn by hand. In addition, the lady made herself a pair of trousers and modified the old silk noil tunic for the man.

Posted in Levende historie, Middelalder, Søm, Store ting, Tekstil, Vikingtid | Comments Off on Vene viking 2016 – håndsydd

Nytt leketøy

Mannen har laget meg et nytt leketøy veveverktøy. Hurra!

Konstruksjoner med tilsvarende funksjonalitet har hatt mange ulike navn oppgjennom: båndvevstol, bandestol, vogge for båndvev og boksvev (de tre sistnevnte brukes vanligvis om de med høye kanter på sidene). Det kan brukes til en rekke ulike båndvevteknikker, som f.eks. kelimvev, perlevev, grindvev med mer, og som her for brikkevev.

De tidligste avbildningene man har av denne typen redskap er fra midten av 1400-tallet. Akkurat denne versjonen er inspirert av et tilsvarende objekt hos  fra Voss fra 1800-tallet. Dette bildet (uten annotosjonene) finnes hos digitalmuseum.no:

Original

Første testvev ut var et forsøk på å rekonstruere et mønster på et brokadebånd fra Norge (trolig fra midten av 1400-tallet). Det å spenne opp veven med tynt silkegarn (sysilke) gikk som en drøm, og vevhastigheten har også gått bemerkelsesverdig opp på de supertynne trådene. Båndet er forøvrig 4 mm bredt.

 
bandvevstol

English summary
Got myself a new weaving toy inspired by both 15th century box looms and 19th century band weaving looms from Norway.
I’m currently working on reconstructing the pattern of a norwegian (most likely) 15th century tablet woven band working with sewing silk and modern silver look-a-like thread. Band is 4 mm wide.

Posted in Brikkevev, Diverse, Middelalder, Moderne, Trearbeid | Tagged , , , , , | Comments Off on Nytt leketøy

Brokadebrikkevev

Det var på tide å lære seg noe nytt (eller gammelt om du vil), og brikkevevde brokadebånd stod på lista over planlagte nye aktiviteter.

I forhold til “vanlig” brikkevev med ett innslag som binder renningstrådene fra hvert kort sammen (bindeinnslag) brukes i tillegg et ekstra innslag. Mønsteret kommer frem ved at dette ekstra innslaget, mønsterinnslaget, bindes ned i renningstrådene i brikkeveven.

Brokadebrikkevev var særlig populær i middelalderen nedover i Europa, men gikk av moten med reformasjonen. Også i Norge er et gjort flere funn fra vikingtiden og middelalderen av brokadebrikkevev. Historisk sett har bunnveven vanligvis vært enkel og ensfarget, gjerne med maskeeffekt. Den kunne være laget i ull, lin, eller silke. Mønsterinnslaget kunne være i alle disse, samt mer kostbar metalltråd (gull, sølv eller kobber) spunnet rundt en kjerne av silke. Råvarer som silke og edle metaller var forbeholdt de rikeste i samfunnet og mange av de funnene som er gjort er nettopp knyttet til geistlige og deres klesdrakter, relikvier, etc.

I første forsøk er renningen i sysilke 15 brikker, alle tredd med 4 tråder. I utgangspunktet med en kantbrikke på hver side. Mønsterinnslaget er moderne, flatt anakronistisk refleksgarn fremfor metalltråd ettersom båndene er tiltenkt moderne bruk (2017).
Båndene er ca 5 mm vide, og vevehastigheten er omtrent 4 cm/time.

Mønstrene er fra en av de tidligste skriftlige beskrivelser/oppskrifter på tekstile teknikker, og ble nedtegnet av en tysk nonne i Nürnberg i 1517 i det som i dag er kjent som Anna Neuper’s Modelbuch fra 1517.

På de mønstrene som i utgangspunktet hadde færre brikker er mønsteret interpolert utover. Det er brukt to renningstråder i hver “tie-down” for at mønsteret skal komme frem tydeligere (men det vanligste i middelalderen var nok å bare bruke én tråd her, noe som krever en litt annen teknikk). Mønsterinnslaget er vendt i ytterkant i samme skill som bindeinnslaget.

Når refleksbrokadebåndene ble langet nok ble reflekstråden er erstattet med Mölnlycke metallic tråd, mer mer glitrende, men tynnere. Bunnveven er fortsatt i Gütermann sysilke med 15 brikker.

Fra venstre:
#74: Enkelt mønsterinnslag øverst, dobbelt nederst. I det doble er ikke tråden bare lagt dobbelt, men har gått frem og tilbake i samme samme bunninnslag.
#68: Henholdsvis én og to bindetråder.
#68/73: Tofarget mønster, samt uttesting av ulike snu-metoder for mønsterinnslaget (nederst, derfor en svært ujevn kant). Nederst er mønsteret nr 68, øverst 73 (jepp, nesten samme mønster, men det er to ekstra kantbrikker og mønsteret er tilsvarende smalere).
#75: Ett- og to-tråds tie-down. Det doble mønsterinnslaget er vendt om bindeinnslaget innenfor de to kantbrikkene.
#65: Dobbelt mønsterinnslag som følger bindeinnslaget.

English summary
Brocading and tablet weaving my way through some of the patterns in Anna Neuper’s Modelbuch. At first working with sewing silk and modern reflective thread (for a modern end use) and Mölnlycke metallic thread. The last picture show my testing of single/double pattern weft (#74, double #74 & #65), single/double tie-down (#68 & 75), two-color and various places and methods of turning the brocading weft (#68/73).

Posted in Brikkevev, Middelalder, Moderne, Småting | Tagged , , | Comments Off on Brokadebrikkevev

Storvev-prosjekt: diamantkypert og plantefarging

Vinteren 2014-2015 brukte jeg på å veve diamantkypert (etter mønster fra ett av tekstilene i Oseberg-grava) med lammeullgarn i flatvev på husflidslagets vevstue. Rett fra veven ble stoffstykket omtrent 5,85 m langt.

Flatvev med diamantkypert

Deretter lå det til modning, ble vasket og forsøkt farget med krapprot (både pulver og hele røtter) i håp om at det skulle bli rødt.

Så lenge fargen ikke ble rosa skulle jeg kunne leve med nesten hva som helst av resultat, men fargen ble – ferskenrosa. I våt tilstand så den ikke så ille ut, men i tørr tilstand var det uten tvil lys ferskenrosa. Skuffa! Derfor ble det våren etter nok en gang forsøkt farget med krapp, og denne gangen bare med pulverisert krapprot og fra en annen leverandør. Resultatet er fortsatt ikke rødt, men er i det minste ikke lenger ferskenrosa og kan karakteriseres som orange. Ekstra lekker blir den orange fargen i lav kveldssol. 😉

Orange diamantkypert

Hva har jeg lært?

Veving:
1) Å veve på flatvev (men ikke å sette den opp).

2) Vær litt kjappere med selve vevingen  når man endelig har kommet til å vevstua, ellers blir det mye i vevleie…

Farging:
1) Farg garnet før veving. Hvis dette ikke er mulig, farg mindre stoffstykker om gangen.

2) Vær supernøye med temperaturen og valg av garntype for vevprosjektet. Nå er det mulig at badet har vært for varmt for krappen, men termometeret viste temperaturen som etter oppskrifta skulle gi rødt fremfor orange.  Det kan også hende at lammulla i seg selv rett og slett ikke tok fargen godt nok.

3) Naboene klager om det ligger igjen for mye fargestoff i innkjørselen etter skylling…

Finnes det noen der ute som kan plantefarge omtrent 3 kg fast spunnet ullgarn til meg i den rødfargen jeg vil ha?

English summary

My first large weaving project: diamond twill in lambs wool. Tried to dye it with madder after weaving, but the color didn’t turn out the way I wanted even after two processes of coloring.

 

Posted in Diverse, Moderne, Store ting, Vikingtid | Tagged , | Comments Off on Storvev-prosjekt: diamantkypert og plantefarging